Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Στο ερειπωμένο πατρικό της Μαρίας Κάλλας στο Νεοχώρι Μεσσηνίας!!!


Με αφορμή την πρόσφατη πρώτη πανελλαδική προβολή της ταινίας "Η δική μας Μαρία Κάλλας" του σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα στην Καλαμάτα, αλλά και την αποψινή προβολή της ταινίας στο Πνευματικό Κέντρο "Μαρία Κάλλας" του Μελιγαλά, επισκεφθήκαμε χθες και σας παρουσιάζουμε σήμερα φωτογραφίες από το ερειπωμένο πατρικό σπίτι της Μεσσήνιας ντίβας που κατάκτησε όλο τον κόσμο!
Είναι απίστευτο μερικές φορές, δεν ξέρω, ίσως να είναι και οι περισσότερες, από που μπορεί να ξεκινήσει ο άνθρωπος και που μπορεί να φτάσει...
Περίπου ενάμιση χιλιόμετρο από την Πηγάδα του Μελιγαλά, περνώντας πάνω από το αρχαιότερο γεφύρι της "Μαυροζούμενας" που είναι και το φυσικό σύνορο του Μελιγαλά με το Νεοχώρι συναντάς την πινακίδα "καμάρι" των ντόπιων που πληροφορεί τον ταξιδιώτη ότι βρίσκεται στον τόπο καταγωγής της Μαρίας Καλογεροπούλου της παγκόσμια γνωστής Μαρίας Κάλλας. Στην πλατεία του χωριού στρίβωντας αριστερά ατενίζεις το ερειπωμένο πατρικό της διάσημης σοπράνο. 
Το μισογκρεμισμένο πατρικό της Μαρίας Κάλλας θα ανορθωθεί και πάλι στο Νεοχώρι Μεσσηνίας. Τα ερείπια από τους τοίχους της οικίας των Καλογεροπουλαίων, εκεί που τελειώνει το ποτάμι της Μαυροζούμενας, δεν αντέχουν άλλους σεισμούς και θεομηνίες.
Το οίκημα έφτασε να ρημάξει από την ασυνεννοησία των κληρονόμων και την κρατική αδιαφορία, που χρόνια τώρα δεν μπορούσαν να τα βρουν.
Ώσπου έριξαν νερό στο κρασί τους η Σωτηρία Καλογερόπουλου -σύζυγος του αδελφού του πατέρα της Μαρίας Κάλλας- και η κόρη της Παπαϊωάννου Βασιλική, και δέχτηκαν την προσφορά του πρώην Δήμου Μελιγαλά πουλώντας το μισογκρεμισμένο σπίτι και το οικόπεδο, έναντι 100.000 ευρώ. Και τώρα, εδώ και πολλά χρόνια, ακόμα περιμένουμε πέτρα στην πέτρα να ανοικοδομηθεί εκ βάθρων για να μείνει στην ιστορία του τόπου ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.
Στη συγκέντρωση χρημάτων μέσω διαδικτύου -μέθοδος crowdfunding- αποφάσισε να προχωρήσει ο Δήμος Οιχαλίας στη Μεσσηνία, προκειμένου να αποκατασταθεί το πατρικό σπίτι της Μαρίας Κάλλας στο Νιοχώρι Ιθώμης. Το ποσό που απαιτείται για την αποκατάσταση ανέρχεται στα 300.000 ευρώ.
Στόχος του δήμου αφού συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό είναι να αναστηλώσει το ερειπωμένο σπίτι και στη συνέχεια να το λειτουργήσει ως πολιτιστικό κέντρο στη μνήμη της σπουδαίας καλλιτέχνιδος. Το γεγονός ότι το Νιοχώρι βρίσκεται κοντά στην αρχαία Μεσσήνη κάνει το έργο ακόμα πιο ελκυστικό. Αναμένεται να το επισκεφτούν χιλιάδες τουρίστες που έτσι κι αλλιώς ταξιδεύουν στην περιοχή.
Η Μαρία Κάλλας δεν γεννήθηκε στο χωριό αλλά στην Αμερική και το σπίτι αυτό ήταν το πατρικό της, μια και ο πατέρας της διατηρούσε φαρμακείο στη γειτονική κωμόπολη του Μελιγαλά. Όταν έφυγε το ζεύγος για την Αμερική (1923), η μητέρα της ήταν ήδη έγκυος στη Μαρία Κάλλας.
Το σπίτι περιήλθε στην κατοχή του Δήμου Οιχαλίας πριν από λίγα χρόνια και αφού πληρώθηκε ένα σεβαστό ποσό στους κληρονόμους. Παρά τις εξαγγελίες τής τότε δημοτικής αρχής και παράλληλα με την αδιαφορία του υπουργείου Πολιτισμού, η αναστήλωση ουδέποτε προχώρησε και το σπίτι έμεινε έρμαιο του καιρού και του χρόνου, πνιγμένο στα χορτάρια της εγκατάλειψης.
Στις 20 Σεπτεμβρίου του 2004 μια ανεμοθύελλα προκάλεσε σημαντικές ζημιές στο σπίτι, αφήνοντας όρθιους μόνο τους τοίχους. Η ειρωνεία είναι πως λίγα χρόνια πριν το σπίτι είχε κηρυχθεί διατηρητέο με τη ΔΙΛΑΠ/ Γ/1960/12.1.1998 απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού επειδή «αποτελεί χαρακτηριστικό κτιρίου τοπικής αρχιτεκτονικής του περασμένου αιώνα και είναι σημαντικό για τη μελέτη της εξέλιξης της ιστορίας της αρχιτεκτονικής».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καμπάνιες crowdfunding διεξάγονται μέσα από ειδικές ψηφιακές πλατφόρμες και για τη διενέργειά τους απαιτούνται αρκετοί μήνες, καθώς και εξειδικευμένη τεχνογνωσία και υποστήριξη. Γι’ αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας αποφάσισε ότι η καμπάνια θα πρέπει να ανατεθεί σε μια εταιρεία η οποία να μπορεί να την υποστηρίξει επαρκώς, ώστε να διασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Η αμοιβή της εταιρείας θα προκύψει ως ποσοστό επί του ποσού που θα συγκεντρωθεί μετά την ολοκλήρωση της καμπάνιας.

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ!



























































































3 σχόλια:

George Katsibris είπε...

Είναι το πατρικό της Μαρίας Κάλλας στην οποία παρήγγειλα με τον γιό του Ωνάση τον Αλέξανδρο ο οποίος ερχόνταν και επισκεπτόνταν έναν θείο του στο Χαϊδαρι, να διέθεται μερικά χρήματα να το έφτιαχνε έτσι ως μνημόσυνο για τους γονείς της. Οπως μού είπε ο ντροπαλός Αλέξανδρος, το άκουσε και γέλασε χωρίς να απαντήση. Τον Αλέξανδρο τον γνώρισα μέσω της Μαίρης Αρώνης και επειδή έμενα στο ΧαΊδάρι όποτε ερχόνταν για τον θείο του συναντιώμασταν. Πάντως ήμουν της ιδέας ότι η Μαρία δεν κατοίκησε σε αυτό το σπίτι αλλά μόνο οι γονείς της πριν μεταβούν στην Αμερική. Δεν θυμάμαι καλά καλά τί μού είπαν τότε.

BENEAS GEORGIOS είπε...

Ναι κ. Γιώργο, έτσι είναι. Καλά θυμάσαι. Ίσως να το επισκέφθηκε με τους γονείς της κάποιο ή κάποια καλοκαίρια όταν ήταν παιδί ακόμα...

Αντώνης Αντωνόπουλος είπε...

...Γιώργο μπράβο που πήγες μέχρι τα πατριά μου...η κληρονόμος η (Σωτηρία Καλογεροπούλου) που αναφέρεις...που παραχώρησε το Πατρικό της Μαρίας Καλογεροπούλου (Κάλλας) στο Δήμο Οιχαλίας, είναι πρώτη εξαδέλφη του Πατέρα μου, όσο για τον Πατέρα της Μαρίας Κάλλας Γιώργο Καλογερόπουλο πράγματι ήταν Φαρμακοποιός και είχε φαρμακείο στο Μελιγαλά...και πράγματι το 1923 που έφυγαν οι γονείς της για την Αμερική, η μητέρα της Ευαγγελία (Λίτσα) Δημητριάδη από τη Στυλίδα Φθιώτιδος, ήταν ήδη έγκυος στην Μαρία Σοφία Άννα Καλογεροπούλου, όπως ήταν το πλήρες ελληνικό όνομά της κι έτσι γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη!!!