Σάββατο 15 Αυγούστου 2009

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

«Ο μήνας Αύγουστος είναι ο μήνας που χαρακτηρίζεται από τη μνήμη και την τιμή στο πρόσωπο της Παναγίας της Θεοτόκου.
Η Εκκλησία τις ημέρες αυτές λειτουργικά προβάλλει το πρόσωπο της για να υπενθυμίσει στους ανθρώπους ότι, αν και η ίδια η Θεοτόκος ήταν άνθρωπος, κατέφερε μέσα από τη ζωή της, μέσα από την παρουσία και τη δράση της να πετύχει την εν Χριστώ καταξίωσή της στον χώρο της Αγιότητας και της Βασιλείας του Θεού.
Γι’ αυτό και την προβάλλει ως το κατ’ εξοχήν πρότυπο, προς το οποίο κάθε άνθρωπος πρέπει να αγωνιστεί για να μοιάσει, να ομοιωθεί.
Αυτό το οποίο χαρακτηρίζει το πρόσωπο της Παναγίας της Θεοτόκου και το οποίο προβάλλεται από την Εκκλησία μας είναι κατ’ αρχήν η καθαρότητα, η πνευματική καθαρότητα, για την οποία διακρίνεται η Παναγία η Θεοτόκος και την οποία πνευματική καθαρότητα εξέφραζε και προς τους συνανθρώπους της.
Την εξέφραζε μέσα από τη διάθεση προσφοράς του ιδίου του εαυτού της, για να φανερωθεί ο Λυτρωτής και ο Σωτήρας στον κόσμο.
Την εξέφραζε προς κάθε άνθρωπο σεβόμενου την ελευθερία και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων μέσα από μία πορεία υπακοής προς το θέλημα του Θεού, αυτοδιαθέσεως και αυτοπροσφοράς προς τον συνάνθρωπο.
Η Υπεραγία Θεοτόκος οδηγήθηκε να καταστεί τιμιωτέρα των Χερουβείμ και ακόμα πιο υψηλή των Σεραφείμ.
Δεν είναι τυχαίο ότι, μέσα στην ιστορία της Θείας Οικονομίας προεικονίζεται στον χώρο της Παλαιάς Διαθήκης με όλες εκείνες τις εικόνες, τις οποίες μας δίνει κυρίως ο προφητικός λόγος της Παλαιάς Διαθήκης για το πρόσωπο της Θεοτόκου.
Γίνεται η ίδια ζώσα πραγματικότητα μέσα από την επί γης ζωή της και παρουσία της, μέσα από τα γεγονότα της Καινής Διαθήκης και μέσα στη ζωή της εκκλησίας είναι το πρόσωπο, που φέρεται ως το καταξιωμένο, το ολοκληρωμένο, το παγιωμένο στον χώρο της Αγιότητας και της Βασιλείας του Θεού.
Εύχομαι και η φετινή εορτή του Δεκαπενταύγουστου να αποτελέσει για όλους εμάς αφορμή να σκεφθούμε ουσιαστικά αυτά τα μηνύματα, τα οποία μας δίνει η εορτή, να μπορέσουμε να τα ενστερνιστούμε, να τα κάνουμε τρόπο ζωής και ύπαρξης.
Να μπορέσουμε να προσφερθούμε και να προσφέρουμε στον άνθρωπο και την κοινωνία, με τρόπο θετικό, ουσιαστικό και εποικοδομητικό, προκειμένου να επικρατήσει και στις ψυχές μας και στις ψυχές των ανθρώπων και στη ζωή των κοινωνιών η ειρήνη, η καταλλαγή, η αλληλοκατανόηση και η αλληλοσύμπνοια.
Και πάνω από όλα σήμερα που βλέπουμε να διαταράσσονται οι κοινωνικές ομάδες από μικροσυμφέροντα και κοντόφθαλμες προοπτικές, να αγωνιστούμε όλοι, για να απαλλαγούμε από αυτά τα εμπόδια, ώστε ο καθένας στον χώρο που δραστηριοποιείται να γίνεται φωτεινή παρουσία του προσώπου της Θεοτόκου και μέσα από το έργο του να συμβάλει καθημερινά στην πρόοδο και την ευημερία.
Εύχομαι στον Παναγιοσκέπαστο Μεσσηνιακό λαό η Παναγία να είναι εύφορος, προστάτις, πρέσβης καλός σε κάθε έργο του για πρόοδο, ανάπτυξη και ευημερία.
Χρόνια Πολλά σε όλους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: