Σάββατο 25 Απριλίου 2009

ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ: Το ιστορικό της Ιδρύσεως.


Το Δρομοκαΐτειο Θεραπευτήριο στο Χαϊδάρι, είναι γνωστό στους περισσότερους από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του και τον θόρυβο που ξεσπά στα Μ.Μ.Ε. εξ αιτίας τους.
Παρουσιάζουμε από σήμερα ένα αφιέρωμα με μικρά αποσπάσματα, μέσα από το βιβλίο ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ 1877-1987+(15) ΕΚΑΤΟ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ της Δεύτερης Συμπληρωμένης Έκδοσης του 2001, για την πληρέστερη ενημέρωση των φίλων και των συνδημοτών μας.

.
Ο Γεώργιος ή Ζωρζής Δρομοκαΐτης γεννήθηκε στον Κάμπο της νήσου Χίου μεταξύ των ετών 1805-1810.
Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία η οικογένεια των Δρομοκαΐτηδων προήρχετο από την Κωνσταντινούπολη και κάποιοι ή κάποιος εξ αυτών εγκαταστάθηκαν στη Χίο πιθανώς προ του 1453. Απόγονος αυτών και προφανώς ο τελευταίος ήτο ο Ζωρζής Δρομοκαΐτης.
Αρχικώς ελέγοντο Δερμοκαΐται κατόπιν Δορμοκαΐται και τέλος έγιναν Δρομοκαΐται.
Κατά την σφαγήν της Χίου το 1822, οι Τούρκοι κρέμασαν τον πατέρα του Ζωρζή Δρομοκαΐτη μαζί με άλλους προύχοντες της Χίου, τον δε Ζωρζήν, τον μετέφεραν στην Κωνσταντινούπολη για να τον πουλήσουν ως δούλον. Εκεί για καλή του τύχη τον βρήκε και τον αγόρασε ο θείος του Μιχαήλ Αγέλαστος ο οποίος και τον προστάτεψε.
Με την πάροδο των ετών και αφού στην αρχή δούλεψε ως παραγυιός σε διάφορα καταστήματα, ο Ζωρζής Δρομοκαΐτης κατόρθωσε να αναδειχθεί εις σημαντικόν εμπορικόν παράγοντα απεφάσισε δε να επεκτείνει την εμπορική του δραστηριότητα και εγκαταστάθηκε στην Βηρυτό όπου εργάστηκε και απέκτησε σημαντική περιουσία.
Στην Βηρυτό γνώρισε και παντρεύτηκε την αδερφή τού επίσης μεγάλου εμπόρου Σταματίου Φραγκοπούλου, Ταρσήν.
Με τον γυναικάδελφόν του Φραγκόπουλον συνεργάστηκε στενά και επεξέτεινε περισσότερο τη δραστηριότητά του στην Αλεξάνδρεια και στη Μασσαλία.
Το 1859, αφού είχε αποκτήσει πλέον πολύ μεγάλη περιουσία, εγκαταλείπει τον ενεργό εμπορικό βίο και εγκαθίσταται στη Μασσαλία μέχρι το 1871 οπότε λόγω σοβαρής ασθένειας της συζύγου του επιστρέφει στη γενέτειρα του Χίο όπου και μένει μέχρι του θανάτου του, την 20ήν Δεκεμβρίου 1880.
Το πρώτο γραπτό στοιχείο που υπάρχει για την πρόθεση του Ζωρζή Δρομοκαΐτη να συστήσει ένα ψυχιατρείο στην Αθήνα, είναι η επιστολή του προς τους ορισθέντας υπ’ αυτού εκτελεστάς της διαθήκης του. Στην επιστολή του αυτή διαφαίνεται η φιλανθρωπική του διάθεση την οποία είχε εκδηλώσει και τα προηγούμενα χρόνια με διάφορες δωρεές στα ευαγή Ιδρύματα της Χίου.

Ακολουθεί μικρό απόσπασμα της επιστολής αυτής:


ΖΩΡΖΗΣ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΗΣ
ΧΙΟΣ
1805 - 1880

«… ΕΠΙΘΥΜΩ διά των ολίγων χρημάτων, άτινα μοι έδωκεν ο Θεός, να κάμω κατά το παρόν δύο έργα, τα οποία υποθέτω χρήσιμα διά τούς ομογενείς μου και αναγκαία εις την Πατρίδα ημών.
ΕΠΙΘΥΜΩ να συστήσω εν ιδιωτικόν Φρενοκομείον εις τας Αθήνας και να προικίσω το Γυμνάσιον της πατρίδος μου Χίου με εν χρηματικόν ποσόν, ίνα βοηθήσω εις την διατήρησίν του».

«…σας παρακαλώ το Φρενοκομείον να οναμασθή με το όνομά μου και το της μακαρίας συζύγου μου, ήτοι να οναμασθή Φρενοκομείον Ζωρζή και Ταρσής Δρομοκαΐτη ή Πάφιλα».

 
ΤΑΡΣΗ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΟΥ
ΧΙΑ
ΤΟ ΓΕΝΟΣ Ν. ΦΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ
.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Είμαι σίγουρη, όμως, πως ο Ζωρζής και η Ταρσή δεν είχαν ιδέα για το πως θα καταντούσαν κάποιοι "κύριοι" το ίδρυμα , και από κοινοφελές θα το μετέτρεπαν σε τσιφλίκι τους ή το όχημα για να ίκανοποιήσουν τις προσωπικές, πολίτικές αλλά και οικονομικές φιλοδοξίες τους... Ονόματα να πούμε ή τα ξέρουμε όλοι;;;;