Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Ρύθμιση χρεών στο ΙΚΑ σε 96 δόσεις

Προθεσμία μέχρι τις 30 Ιουνίου δίνει η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας σε όσους χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, στο ΕΤΕΑΜ και στα επικουρικά ταμεία που έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ, να τις ρυθμίσουν με ευνοϊκούς όρους.
Τη νέα (6η στη σειρά από το 2004) ευκαιρία για ρύθμιση των χρεών, ύψους 4 δισ. €, από απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε η υπουργός Απασχόλησης στο νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).
«Με τη ρύθμιση στηρίζονται επιχειρήσεις σε μια χρονική συγκυρία ιδιαίτερα δυσχερή λόγω της κρίσης, η οποία καθιστά επιτακτική τη λήψη οικονομικών μέτρων για την ανακούφισή τους, ώστε να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να αντιμετωπίσουν τις λειτουργικές τους ανάγκες», τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση. Στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους υπογραμμίζεται, πάντως, ότι θα υπάρξει απώλεια εσόδων για το ΙΚΑ που εν μέρει θα αντισταθμιστεί από τη διασφάλιση της είσπραξης των οφειλομένων εισφορών.
Οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές μαζί με τα πρόσθετα τέλη και τις προσαυξήσεις κεφαλαιοποιούνται κατά το μήνα δημοσίευσης του υπό ψήφιση νόμου και παρέχονται:
-Έκπτωση 80% επί των τελών και των προσαυξήσεων σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της οφειλής.
-Έκπτωση 50% επί των πρόσθετων τελών και των προσαυξήσεων με προκαταβολή του 3% της συνολικής οφειλής και δυνατότητα αποπληρωμής σε 96 μηνιαίες δόσεις, δηλ. σε βάθος 8ετίας.
Κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 100 ευρώ, ενώ είναι δυνατή η εκπρόθεσμη καταβολή δόσης μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από αυτόν που είναι απαιτητή.
Προϋπόθεση για τη ρύθμιση των χρεών είναι να μην υπάρχουν χρέη από τρέχουσες απαιτητές εισφορές κατά το μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση. Αν δεν τηρηθούν οι όροι ή υπάρξει νέα οφειλή από τρέχουσες εισφορές μετά τη ρύθμιση θα χάνεται το δικαίωμα και θα αναβιώνουν τα πρόσθετα τέλη και οι επιβαρύνσεις.

ΜΠΑΜΠΑΝΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
E-Mail:
petrosbabanis@hol.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή αυτοί πού πλήρωναν και ήταν εντάξει στίς υποχρεώσεις τους τί είναι Μαλάκες ΚΑΙ ΟΙ υπόλοιποι πού έχτισαν εξοχικά σπίτια είς βάρος τού ΙΚΑ είναι οι πονηροί?Είμαι σίγουρος ότι άν νομοθετήση και πεί αύριο η κυβέρνηση 5 μήνες φυλακή ανευ εξαγοράς σε όσους χρωστάνε,το 90% θα τρέξη και θα τα πληρώση.

Ανώνυμος είπε...

ΝΑΙ ΦΙΛΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΡΟΙΔΑ.ΕΙΔΕΣ ΠΟΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ?