Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Eγκαίνια της έκθεσης του Νίκου Φλώρου «Ήρωες από μέταλλο», στην Καλαμάτα!

 
Με τεράστια επιτυχία διεξήχθησαν τα λαμπερά εγκαίνια της έκθεσης του Νίκου Φλώρου «Ήρωες από μέταλλο», στην Καλαμάτα! 
 
Εγκαινιάστηκε το πρωί της Κυριακής 19 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 11:30, με τη δέουσα επισημότητα, η έκθεση γλυπτών αναπαραστάσεων, κουστουμιών και πορτραίτων του διεθνούς φήμης γλύπτη Νίκου Φλώρου, στον υπερσύγχρονο εκθεσιακό χώρο της συλλογής ελληνικών ενδυμασιών Βικτωρία Γ. Καρέλια (Σταδίου 64) στην πόλη της Καλαμάτας.
Η τιμητική πρόσκληση της κυρίας Καρέλια αλλά και ο ιδιαίτερα αξιόλογος χώρος όπου φιλοξενείται η συλλογή της, στάθηκαν αρκετά ώστε ο καλλιτέχνης να εκθέσει ξανά έργα στη γενέτειρά του, έπειτα από χρόνια επιτυχημένης πορείας στο εξωτερικό.
Ο τίτλος της έκθεσης - «Ήρωες από μέταλλο» - αντικατοπτρίζει τόσο το θέμα της (Ήρωες), όσο και την μοναδική τεχνική του καλλιτέχνη που συνιστά και την υπογραφή του (μέταλλο).
Στοχοπροσηλωμένος και εργαζόμενος συστηματικά για 4 περίπου χρόνια, ο δημιουργός φθάνει στο σήμερα, να εκθέσει τα εν λόγω έργα, τα οποία αποτελούν μια σειρά από υπερμεγέθη δημιουργήματα που αναπαριστούν ηρωικές προσωπικότητες της ελληνικής επανάστασης, υλοποιημένα εξ ολοκλήρου από κομμάτια ανακυκλώσιμου αλουμινίου - κουτάκια αναψυκτικών.
Ο Νίκος Φλώρος, κατορθώνει με την τέχνη του να προσωποποιεί το άυλο, μεταλλάσσοντας εξονυχιστικά την «ταπεινή» ύλη, σε θροΐζοντα ατλαζωτά υφάσματα, γεμάτα υπέρλαμπρες διαμαντοπελεκητές ψηφίδες.
Η συστέγαση - συνομιλία των έργων του Νίκου Φλώρου, με τις παραδοσιακές ενδυμασίες της μόνιμης συλλογής, είναι κάθε άλλο παρά τυχαία. Πρόκειται για δύο συλλογές καταπληκτικές που συναγωνίζονται σε φαντασμαγορικότητα, μοναδικότητα και ποιότητα ενώ συνάμα συνυπάρχουν αρμονικά και αλληλοσυμπληρώνονται.
Η συλλογή ελληνικών ενδυμασιών, αποτελεί έργο ζωής για τη Βικτωρία Καρέλια και ο υπερσύγχρονος χώρος στέγασής της συνιστά τον ιδανικό καμβά για να αναδειχθούν όλα τα έργα.
Οι δύο συλλογές έχουν κοινό άξονα την ιστορία και την παράδοση δημιουργώντας μία σύμπνοια πατροπαράδοτου και σύγχρονου, παρελθόντος και παρόντος, υφάσματος και μετάλλου!
Ο ίδιος ο καλλιτέχνης όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, αφιερώνει την έκθεσή του αυτή στον προσφάτως εκλιπόντα, συνάδελφο και φίλο του, Δημήτρη Ταλαγάνη.
Τα εγκαίνια διεξήχθησαν με τεράστια επιτυχία και πλήθος προσωπικοτήτων από το χώρο της πολιτικής, της τέχνης αλλά και των επιχειρήσεων έσπευσαν να παραστούν, να περιηγηθούν στο χώρο, να θαυμάσουν όλα τα εκθέματα και να συγχαρούν θερμά τον δημιουργό.
Ανάμεσά τους ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κύριος Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος δήλωσε έκθαμβος μπροστά στην τεχνοτροπία του καλλιτέχνη την οποία και αντίκριζε πρώτη φορά δια ζώσης.
Ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης κύριος Ευστάθιος Αναστασόπουλος, οι βουλευτές Μεσσηνίας, κύριοι Περικλής Μαντάς και Μιλτιάδης Χρυσομάλλης, ο κύριος Πέτρος Τατούλης, ο κύριος Γιάννης Σμυρνιώτης, ο Αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαριάς, εκπροσωπώντας την μητρόπολη Μεσσηνίας, η Πρόεδρος του συλλόγου Μαρία Κάλλας, κυρία Λιάνα Σκουρλή, η Τζίνα Καρέλια, αλλά και ο επίτιμος πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν κύριος Ξενοφών Λαμπράκης. 
Άπαντες εξέφρασαν τον υπέρτατο θαυμασμό τους και τα θερμά τους συγχαρητήρια προς τον δημιουργό, δείχνοντας τεράστιο ενδιαφέρον για την μοναδικότητα των έργων του Νίκου Φλώρου ενώ συγχρόνως του παρέθεταν ερωτήσεις που αφορούσαν τη όλη απαιτητική διαδικασία της δημιουργίας των εκθεμάτων.
Ο δε καλλιτέχνης πάντοτε προσιτός, χαμογελαστός και αληθινός, συνόδευσε όλα τα γκρουπ των επίσημων καλεσμένων, ξεναγώντας τους αναλυτικά και ανταποκρινόμενος σε απορίες και σχόλια.
Φυσικά η κυρία Βικτωρία Καρέλια επισφράγισε με την παρουσία της την επιτυχημένη σύμπραξή της με τον Νίκο Φλώρο.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τηρήθηκαν πιστά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από τον covid -19.
Η καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στον Αριστοτέλη Καραντή. Υπεύθυνη επικοινωνίας του Νίκου Φλώρου είναι η Γεωργία Κακή. Τον καλλιτέχνη επιμελήθηκε ενδυματολογικά το κατάστημα Timos Fashion Store. Την κόμμωσή του επιμελήθηκε η Ligeri hair design. Τη φωτογραφική κάλυψη της εκδήλωσης αλλά και το υλικό του οδηγού της έκθεσης υπογράφει ο Robert Zervos, ενώ τα κείμενα του οδηγού εμπνεύσθηκε η Κατερίνα Κοσκινά.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως και την 31η Οκτωβρίου 2021, φιλοξενούμενη πλάι στη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτώρια Γ. Καρέλια», στην οδό Σταδίου 64, στην πόλη της Καλαμάτας.
Στο πλαίσιο του έτους κοινής ιστορίας Ελλάδας - Ρωσίας 2021, τα έργα του Νίκου Φλώρου θα ταξιδέψουν στη συνέχεια στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη κι από εκεί σε όλον τον κόσμο, εξυμνώντας την Ελλάδα, τον ηρωισμό, την επανάσταση και την Ελευθερία!
 
















Δεν υπάρχουν σχόλια: