Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Κάτι πάει να κινηθεί με τους λανθασμένους δασικούς χάρτες!!!


Το τελευταίο διάστημα είχαμε μια δυσάρεστη εμπειρία με κάποια από τα κτήματά μας στην Ανάληψη Μεσσηνίας τα οποία με καταφανέστατο πρόδηλο σφάλμα έχουν χαρακτηρισθεί δασικές εκτάσεις εντός του οικιστικού ιστού 200 μέτρα από την παραλία του χωριού. 
Η βεβαιότητα που μας διακατείχε για την νομιμότητά τους και οι υποχρεώσεις μας στο κλεινόν άστυ μας έκαναν να μην συμβουλευτούμε τους αναρτημένους πίνακες στο δημαρχείο της Μεσσήνης και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την μη υποβολή αντιρρήσεως στις δασικές υπηρεσίες. 
Επισκεπτόμενοι το δασαρχείο, μας είπαν ότι πρόκειται πράγματι για λάθος της υπηρεσίας, αλλά δεν μπορούν να παρέμβουν από τη στιγμή που δεν υπήρχε εμπρόθεσμη ένσταση
Στο περιθώριο των εορταστικών εκδηλώσεων της Υπαπαντής, μας δόθηκε η ευκαιρία, πέραν των άλλων παρεμβάσεών μας στο αρμόδιο υπουργείο, να μιλήσουμε και με τον Βουλευτή Μεσσηνίας κ. Ιωάννη Λαμπρόπουλο, ζητώντας του κάποια κοινοβουλευτική παρέμβαση ώστε να δοθεί μια μικρή προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων σε πολίτες που δεν ήταν συνεπείς στην αρχική προθεσμία. 
Όπως μας διαβεβαίωσε, γνωρίζει το θέμα, υπάρχουν πολλές παρόμοιες ή και διαφορετικές περιπτώσεις, και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα καταθέσει ερώτηση στη Βουλή.

Την ίδια μέρα, διαβάσαμε συμπτωματικά στον Ελεύθερο Τύπο ένα σχετικό δημοσίευμα που μεταξύ άλλων έλεγε ότι: 

Όπως εξήγησε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ Κωνσταντίνος Αραβώσης, σκοπός του υπουργείου είναι να τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, οι οποίες θα είναι σύμφωνες τόσο με τις επιταγές του ΣτΕ όσο και με την περιβαλλοντική νομοθεσία. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να γίνει ανάρτηση δασικών χαρτών στις περιοχές που είχαν εξαιρεθεί προσωρινά λόγω του χαρακτηρισμού τους ως οικιστικών πυκνώσεων και σε δεύτερη φάση, με Προεδρικό Διάταγμα που θα εξηγεί τις επιμέρους λεπτομέρειες, θα εξετάζεται ανά περίπτωση η κάθε πύκνωση.
Για παράδειγμα, αν μια ιδιοκτησία βρίσκεται εντός δασικής έκτασης, η οποία έχει χαρακτηριστεί Natura, θα είναι ανέφικτο να… διατηρηθεί. Αντίθετα, το Δημόσιο δεν θα μπορεί να έχει αξιώσεις από περιπτώσεις όπως η Πάτμος που είχε χαρακτηριστεί στην πλειονότητά της ως δασική, παρά το γεγονός πως το μόνο που έχει είναι φρύγανα.
«Όσοι ήταν στις οικιστικές πυκνώσεις αφενός θα μπορούν να φέρουν αντίρρηση και αφετέρου να υπαχθούν σε μία ρύθμιση για να μη θεωρούνται κατεδαφιστέοι μέχρι να ελεγχθούν ανά περίπτωση» εξηγεί ο κ. Αραβώσης.
Τι πρέπει όμως να περιμένουν οι πολίτες; Εντός του Μαρτίου, όταν θα κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι πολίτες θα πρέπει να πάρουν χαρτί και μολύβι αφού θα μπουν πάλι σε ρυθμούς ενστάσεων. Η μία κατηγορία πολιτών θα είναι εκείνοι που είχαν εξαιρεθεί από τους δήμους τους στο πλαίσιο των οικιστικών πυκνώσεων και των ορίων που είχαν κατατεθεί. Αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν την αντίρρησή τους και να διεκδικήσουν την ιδιοκτησία τους έναντι του Δημοσίου. Η δεύτερη κατηγορία αφορά στις περιοχές που δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία ανάρτησης χαρτών και από τα εργαλεία που θα έχουν στην διάθεσή τους, εκτός δηλαδή των αντιρρήσεων, είναι και οι αιτήσεις για πρόδηλα σφάλματα.

Δεύτερη ευκαιρία

Σημαντική διάταξη που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο είναι φυσικά και η δεύτερη ευκαιρία σε όσους πολίτες δεν κατέθεσαν αντίρρηση, πιστεύοντας πως ο δήμος τους θα μπει στη διαδικασία να στείλει εγκαίρως τα όρια οικισμού και τις οικιστικές πυκνώσεις. Έτσι, ιδιοκτήτες σε 24 δήμους, που έμειναν μετέωροι, θα μπορέσουν με τη νέα ρύθμιση να προβούν σε ένσταση και κατά συνέπεια να διεκδικήσουν την περιουσία τους έναντι του Δημοσίου.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Αραβώσης, όσοι χάρτες έχουν ήδη αναρτηθεί και μερικώς κυρωθεί δεν πρόκειται να «πειραχτούν» καθώς έχουν κατά μία έννοια κλείσει και η μόνη αλλαγή είναι να προστεθούν όσες περιοχές είχαν εξαιρεθεί.
Σε κάθε περίπτωση, πηγές του ΥΠΕΝ σημειώνουν πως η ηγεσία δεν θέλει η ρύθμιση που θα φέρει να κριθεί αντισυνταγματική και έτσι, πριν παρουσιαστεί η πρόταση, θα πάρει το πράσινο φως του ΣτΕ και έπειτα θα προωθηθεί στη Βουλή για ψήφιση.

Επιτροπές αντιρρήσεων

Το αλαλούμ των περίπου 170.000 αντιρρήσεων που βρίσκονται στα συρτάρια των επιτροπών αναμένεται να λύσει το υπουργείο Περιβάλλοντος εντός του έτους αφού θα διπλασιάσει τις επιτροπές (από 140 που είναι σήμερα θα φτάσουν τις 300) και θα δώσει κίνητρα ώστε να τρέξουν επιτέλους τη διαδικασία. Παράλληλα, όταν μια ένσταση έχει ολοκληρωθεί και τυπικά, δεν θα χρειάζεται ο πολίτης να περιμένει να κυρωθεί ο χάρτης στην περιοχή του αλλά με το σχετικό έγγραφο που θα παραλαμβάνει θα μπορεί να προχωρά σε πώληση ή μεταβίβαση του ακινήτου του. Πρόκειται για διαδικασία που μέχρι σήμερα παρέμενε στον πάγο και είχε φέρει πληθώρα αντιδράσεων τόσο από τους επαγγελματίες του κλάδου όσο και από ιδιώτες που έμεναν με «δεμένα χέρια».
Για να ξεμπλοκάρει όμως όλο αυτό, θα δοθούν κίνητρα στις τριμελείς επιτροπές, οι οποίες θα αποτελούνται από τον πρόεδρο που θα είναι δασολόγος, το δεύτερο μέλος που θα είναι νομικός και το τρίτο που θα είναι γεωπόνος ή μηχανικός ή τοπογράφος. Συγκεκριμένα θα υπάρχει πλαφόν ελάχιστου αριθμού αντιρρήσεων ανά μήνα σε κάθε επιτροπή και τα χρήματα που θα παίρνουν θα είναι αντίστοιχα με τις ενστάσεις που εξετάζουν.

Διαβάστε όλο το δημοσίευμα εδώ!











Δεν υπάρχουν σχόλια: