Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Εύχομαι η Ελευσίνα να μην έχει μόνον εφήμερα κέρδη ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα!!!


Με την ευκαιρία της επετείου του τρίτου χρόνου από την ανακήρυξη της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021, στην κεντρική πλατεία της πόλης με τη συμμετοχή των κατοίκων της, «ξαναχτίστηκε» το εμβληματικό εργοστάσιο της περιοχής ΚΡΟΝΟΣ που ιδρύθηκε το 1922 για την παραγωγή οίνου και οινοπνεύματος και ήταν ένα από τα πιο σύγχρονα βιομηχανικά συγκροτήματα της εποχής. 
Ως πηγές ενέργειας χρησιμοποιούσε ατμό και πετρέλαιο και ως πρώτη ύλη το σταφύλι. Ο ΚΡΟΝΟΣ λειτούργησε μέχρι το 1986, ενώ το 1991 αγοράστηκε από ιδιώτη εφοπλιστή και έκτοτε λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος. Όλα αυτά τα χρόνια παραμένει ζωντανό το όνειρο και οι προσπάθειες των κατοίκων να περιέλθει ο χώρος στον Δήμο και να γίνει ένα κύτταρο πολιτισμού και πρασίνου. 
Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019 μέσα σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα πολίτες όλων των ηλικιών από την Ελευσίνα και τις γύρω περιοχές δημιούργησαν υπό την καθοδήγηση του Γάλλου καλλιτέχνη Olivier Grossetete ένα μέρος του ιστορικού εργοστασίου χρησιμοποιώντας περίπου 1.000 χάρτινα κιβώτια και περισσότερες από 500 ειδικές κατασκευές.
Το Συμμετοχικό Εφήμερο Μνημείο ύψους 14 μέτρων εξελίχθηκε σε ένα καλλιτεχνικό έργο που χάρισε ένα υπερθέαμα σε όσους είχαν την τύχη να το δουν από κοντά έως σήμερα το πρωί που πραγματοποιήθηκε η απεγκατάσταση από τον Σύλλογο Εθελοντών Θριασίου Πεδίου, αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, μαθητές και απλούς πολίτες που έζησαν μια μοναδική εμπειρία κατά τη διάρκεια του event.
Η ιδέα της κατασκευής με τη συμμετοχή του κόσμου ενός μνημειώδους κτηρίου με χαρτόνια έχει εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ο Γάλλος καλλιτέχνης Olivier Grossetete ο οποίος ειδικεύεται στη δημιουργία συμμετοχικών έργων στον δημόσιο χώρο, εργάστηκε με τους βοηθούς του και με σχολεία, συλλόγους και ομάδες κατοίκων της Ελευσίνας μέσα από εργαστήρια και σεμινάρια για να προκατασκευαστούν τα 500 τεμάχια του Κρόνου.
Ο Δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου δήλωσε: Η δημιουργικότητα και η αποτελεσματικότητα είναι αδιαμφισβήτητα χαρακτηριστικά των πολιτών του Δήμου μας. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές για το υπερθέαμα που μας χάρισαν!
Εμείς με τη σειρά μας ευχόμαστε η Ελευσίνα να μην έχει μόνον εφήμερα κέρδη ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, αλλά να διεκδικήσει και να κερδίσει χώρους και δραστηριότητες προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών της!































































Δεν υπάρχουν σχόλια: