Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

30 χρόνια από το σεισμό που έμελλε να αλλάξει τη φυσιογνωμία της Καλαμάτας!


Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1986 η Καλαμάτα χτυπήθηκε από έναν σεισμό έντασης 6,2 της κλίμακας Ρίχτερ που υπήρξε καταστρεπτικότατος.
Οι νεκροί ανήλθαν σε 26 και οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 200.
Στην πόλη της Καλαμάτας κατέρρευσαν 4 πολυκατοικίες.
Από τα 9.124 κτίρια της Καλαμάτας, το 22% κρίθηκαν κατεδαφιστέα, το 21 % με σοβαρές βλάβες και το 25% με ελαφρές βλάβες.
Το χωριό Ελαιοχώρι καταστράφηκε ενώ τα χωριά Βέργα, Πολιανή, Άρης, Αρτεμησία και Νέδουσα έπαθαν σοβαρές ζημιές.
Παρατηρήθηκαν πτώσεις βράχων από τον Ταΰγετο και διακόπηκε η κυκλοφορία στον οδικό άξονα Σπάρτης-Καλαμάτας για 24 ώρες.
Ο μεγαλύτερος μετασεισμός (5,4 της κλίμακας Ρίχτερ) έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου 1986.
Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στην παλιά πόλη και στην παραλιακή συνοικία Αρμένικα.
Πολλοί από τους κατοίκους εγκατέλειψαν την πόλη για να εγκατασταθούν στα γύρω χωριά ή σε άλλες πόλεις της χώρας, ενώ οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι στεγαστήκαν προσωρινά σε πλοία ελλιμενισμένα στο λιμάνι της Καλαμάτας και σε σκηνές.
Ένα από τα πλοία ήταν και το ΜΑΡΙΑΝΑ του Ιωάννη Σ. Λάτση.
Αργότερα, κατασκευάστηκαν λυόμενα σπίτια που στέγασαν τον πληθυσμό και η πόλη άρχισε να ανοικοδομείται.
Έτσι, η πόλη ανασυγκροτήθηκε γρήγορα από τη μεγάλη αυτή καταστροφή.


30 χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό της Καλαμάτας και στο κέντρο της πόλης βρίσκεται το μαρμάρινο μνημείο για να μας θυμίζει το γεγονός.
Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου «Σεισμοί 1986, Καλαμάτα», το οποίο έχει φιλοτεχνήσει ο Γλύπτης Παναγιώτης Λαμπρινίδης έγιναν την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου του 2011 με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τους καταστροφικούς σεισμούς (Σάββατο 13 και Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου του 1986) που έπληξαν την πόλη της Καλαμάτας.


Ο Νίκος Ηλιόπουλος φωτογράφισε μεγάλο μέρος της Καλαμάτας, κυρίως τις τρεις πρώτες μέρες μετά τον κύριο σεισμό του Σαββάτου, 13 Σεπτεμβρίου 1986. Ο Νίκος Ηλιόπουλος γεννήθηκε και ζει στην Καλαμάτα. Η ενασχόλησή του με τη φωτογραφία ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν, ενώ έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Καλαμάτα και την Αθήνα. Έχει επίσης επιμεληθεί πολλών φωτογραφικών εκθέσεων στο Καλλιτεχνικό Στέκι, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και στο καφέ «Κούνιες», ενώ έχει κατά καιρούς συνεργαστεί με το Δήμο Καλαμάτας και πολλούς φορείς πολιτισμού, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, θεατρικές ομάδες, ομάδες χορού κ.ά. Ακόμα, φέρει την ευθύνη σύστασης της φωτογραφικής ομάδας στο Καλλιτεχνικό Στέκι, στο οποίο τα τελευταία χρόνια μεταφέρει την εμπειρία του σε νέους φωτογράφους μέσα από σεμινάρια φωτογραφίας.

Δείτε φωτογραφίες εδώ!


Σήμερα, 30 χρόνια μετά, η ομάδα ΠΑΜΕ ΒΟΛΤΑ, το ΜΑΤΑΡΟΑ και ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ συνεχίζουν τη σειρά εκδηλώσεων με θέμα την ιστορία του τόπου στον οποίο ζούμε.

Η δέκατη εκδήλωση του κύκλου ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ έχει θέμα «30 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ».

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016, 9:00′ μ.μ., Αναψυκτήριο Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων Καλαμάτας.

Ομιλητής ο Χρήστος Μαλαπάνης, πρώην Δήμαρχος, συντονιστής ο Ηλίας Μπιτσάνης, δημοσιογράφος.




Δεν υπάρχουν σχόλια: