Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Οι Νησιώτες θυμούνται το παρελθόν και πορεύονται στο μέλλον!!!


Σε μια πάνδημη σε συμμετοχή εκδήλωση που κυριάρχησαν το συναίσθημα και οι αναμνήσεις, παρουσιάσθηκε σήμερα το βράδυ στο Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης το φωτογραφικό λεύκωμα Ήταν μια φορά το Νησί... ένα φωτογραφικό ταξίδι 1910 - 1974
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Εκκλησιαστικές, Στρατιωτικές και Πολιτικές Αρχές του τόπου, εκπρόσωποι της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολλοί απόδημοι Νησιώτες.
Μετά τον χαιρετισμό του Δημάρχου κ. Τσώνη, την παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος που ζωντάνεψε μνήμες στους παλιότερους και δίδαξε τους νεώτερους, έκαναν: η Αναστασία Μηλίτση - Νίκα, Προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Μεσσηνίας, ο Θεόδωρος Λιανός, Ομότιμος Καθηγητής και π. Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Νίκος Ρούτσης, Συλλέκτης, η Αγγελική Ρουμελιώτου, Κοινωνική Λειτουργός Κ.Υ. Μεσσήνης - Επιστ. Συνεργάτιδα Ε.Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Μιχάλης Γαβράς, Ορθοπαιδικός Χειρουργός - Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Νησιωτών "ΠΑΜΙΣΟΣ".
Την εκδήλωση συντόνισε ο Ηλίας Μπιτσάνης, Δημοσιογράφος και Συγγραφέας.
Μετά τις ομιλίες, οι καλλιτέχνες Ρούλα Αλαμάνου, Γιώργος Μίντζας και Δημήτρης Χαρλέπας μας ταξίδεψαν και μας γαλήνεψαν με την εκλεκτή μουσική τους!
Η εκδήλωση έκλεισε με έναν πλούσιο μπουφέ, ευγενική προσφορά του Μεσσηνιακού Catering, στον οποίο κυριαρχούσαν τα εκλεκτά Μεσσηνιακά προϊόντα!
Φεύγοντας, όλοι πήραν στα χέρια τους το πολυσέλιδο καλαίσθητο λεύκωμα για να κρατήσουν ζωντανή στη μνήμη τους την αποψινή εκδήλωση και να μεταφέρουν στις οικογένειες και τους φίλους την ιστορία της πόλης μέσα από τις επιλεγμένες ασπρόμαυρες φωτογραφίες.
Στοιχηματίζουμε πως τις επόμενες μέρες θα είναι θέμα συζήτησης σε όλες τις παρέες το περιεχόμενο του φωτογραφικού λευκώματος, που θα ζωντανέψει παλιές θύμισες για τους ανθρώπους και τη ζωή στη Μεθυσμένη πολιτεία, που κύλησαν και χάθηκαν όπως τα γάργαρα νερά του Πάμισου στο διάβα του χρόνου! 
Όμως, το σημαντικότερο είναι, πως σε έναν τόπο που οι άνθρωποι ενθυμούνται και σέβονται το παρελθόν του, προδιαγράφουν και οικοδομούν θετικά και το μέλλον του... Και απ' ότι φάνηκε, η Μεσσήνη έχει μέλλον λαμπρό! 
Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλλαν σε αυτό το υπέροχο αποψινό ταξίδι!

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ!





















































































1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η Μεσσήνη (ή Νησί) είναι χτισμένη στη δεξιά όχθη του ποταμού Παμίσου, στο κάτω μέρoς της Μεσσηνιακής πεδιάδας, το Ομηρικό «Μάκαρ πεδίον» ή «Μακαρία», όπως λέγεται ακόμα και σήμερα.
Είναι έδρα ομώνυμου Δήμου και η πόλη, έγινε η μούσα του λογοτέχνη Σωτήρη Πατατζή που την απαθανάτισε ως «Μεθυσμένη Πολιτεία» στο ομώνυμο μυθιστόρημα, το οποίο περιγράφει ένα μεγάλο μέρος από τη ζωή της πόλης στο Μεσοπόλεμο.
Πιθανότατα είναι η τοποθεσία «Λίμναι» που αναφέρει ο περιηγητής Παυσανίας «έστι δε εν τη μεσογαίω, κώμη Καλάμαι και Λίμναι χωρίον» (Βιβλίο 4, 31,3,1-2)
Παρ' ότι η λέξη «χωρίον» σημαίνει χώρο και όχι «χωριό» μάλλον πρέπει να θεωρήσουμε την αναφορά ως υποδηλούσα χώρο κατοικημένο.
Παράλληλα η «κώμη Καλάμαι» είναι ίσως το σημερινό χωριό Καλάμι και όχι βέβαια η Καλαμάτα.
Ακόμα και σήμερα, μια συνοικία της αρχαιότερης Ενορίας της Μεσσήνης, αυτή του Αγίου Δημητρίου, ονομάζεται «Λιμοχώρι», πιθανώς εκ παραφθοράς του «Λιμνοχώρι» (αφού λιμός-πείνα δεν θα μπορούσε ποτέ να ενσκήψει στο ευφορότερο σημείο της Μεσσηνίας).