Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Η Ευρώπη σε διάλυση ! ! !

Με εξώφυλλο σε κόκκινο φόντο και την Ελληνική σημαία στο κέντρο, η εφημερίδα Libération στον κεντρικό της τίτλο αναφέρει: «Ελληνική κρίση - Η Ευρώπη σε διάσπαση»
Δυο λόγια λοιπόν για το πρωτοσέλιδο, αν και αυτοί πρέπει να τα γνωρίζουν τα πράγματα καλύτερα από εμάς... που εθελοτυφλούμε ! ! !
Ας κατανοήσουμε το πρόβλημα στρατηγικά.
Η ενωμένη Ευρώπη είναι στρατηγικό δημιούργημα Γαλλίας και Γερμανίας που άφησαν πίσω τους τις εποχές των πολέμων και προχώρησαν στην ενοποίηση μιας ηπείρου που "αυτοκτόνησε" ιστορικά δύο φορές μέσα σε έναν αιώνα.
Το κέντρο βάρους του παγκόσμιου Καπιταλισμού μετατοπίστηκε τότε προς την Αμερική και σταθεροποιήθηκε τελικά στο τρίπολο Αμερική - Γερμανία - Ιαπωνία.
Σήμερα ο παγκόσμιος Καπιταλισμός μετατοπίζεται σιγά-σιγά προς την Κίνα, τη μόνη χώρα με διψήφια ανάπτυξη και εμπορικό πλεόνασμα.
Όλοι οι άλλοι βρίσκονται σε κρίση. Η Ευρώπη ανέκαμψε μερικώς. Το όραμα ήταν άλλωστε τεράστιο.
Η Γαλλία (πυρηνική και πολιτική δύναμη) ενώθηκε με τη Γερμανία, (τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης), φτιάχνοντας μια τεράστια πολιτική και οικονομική ένωση κρατών.
Οι μικροί σταθεροποιήθηκαν πολιτικά και οικονομικά.
Σταμάτησαν έτσι οι περιφερειακές δικτατορίες και οι πόλεμοι.
Η Γερμανία χρηματοδότησε το μεγαλύτερο μέρος του οράματος.
Σήμερα, η Ευρώπη (κυρίως δηλαδή η Γερμανία), καλά θα κάνει να δημιουργήσει ένα emergency fund τουλάχιστον ενός τρις ευρώ, για μια ενδεχόμενη γενικότερη κρίση.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Καπιταλισμού στο μέλλον θα είναι η κρίση της φούσκας των εθνικών χρεών.
Αν συντονιστεί η κρίση χρέους πολλών κρατών μαζί, η νέα φούσκα θα τινάξει όλο τον κόσμο στον αέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: