Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Το Χαϊδάρι που φεύγει…


Σώστε την πόλη μας μέσα από το φωτογραφικό φακό! 

Μονοκατοικίες, ελεύθεροι χώροι, δασικές εκτάσεις έχουν μπει στο στόχαστρο των εργολάβων οικοδομών. Χτίζουμε μια αφιλόξενη πόλη που καμιά σχέση δεν έχει με το Χαϊδάρι που όλοι μεγαλώσαμε και όλοι αγαπήσαμε. Απ’ άκρη σ’ άκρη της πόλεως τα πάντα ανατρέπονται με καταιγιστικούς ρυθμούς. Μια βόλτα αρκεί και στον πιο αδαή, για να βγάλει τα συμπεράσματά του για τη μεγάλη ανατροπή που συντελείται. Στις πιο απίθανες γωνιές της πόλης μας υψώνονται τερατουργήματα χάριν της... ήπιας ανάπτυξης που εξαγγέλλουν χρόνια τώρα οι Δημοτικοί μας Άρχοντες. Όλα στο βωμό του κέρδους και πάντα με την αγαστή συνεργασία της κάθε λογής εξουσίας. Εικόνες όπως αυτές των φωτογραφιών πολύ σύντομα θα αποτελέσουν παρελθόν, δεν θα τις βλέπουμε στις γειτονιές που μεγαλώσαμε, διότι άλλα είναι τα οικιστικά πρότυπα που επέλεξαν για το Χαϊδάρι μας… Αντί οι συντελεστές δόμησης να μειώνονται, αυξάνονται και αντί οι ελεύθεροι χώροι να εξασφαλίζονται, αποδεσμεύονται. Η πόλη που γνώρισα και έζησα μικρός δεν υπάρχει, παρά μόνο στις αναμνήσεις μου. Λίγες μικρές γωνιές απέμειναν και κάνω μια προσπάθεια να τις σώσω σε ένα φωτογραφικό άλμπουμ. Ας κάνουμε όλοι το ίδιο προσθέτοντας φωτογραφίες από την πόλη που αγαπήσαμε ή αγαπάμε, στη σελίδα του facebook ΧΑΪΔΑΡΙ ΑΤΤΙΚΗΣ (HAIDARI ATTICA) Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον! που με φροντίδα επιμεληθήκαμε για να προβάλουμε την πόλη μας και να μαθαίνουν οι συμπολίτες μας τι συμβαίνει κάθε στιγμή! 
























































2 σχόλια:

BENEAS GEORGIOS είπε...

ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΕΠΕΛΑΥΝΟΥΝ

Ήπια ανάπτυξη: Η θεωρία που δεν έγινε πράξη.

Πρωτομαγιά εμπρός βήμα ταχύ να την προϋπαντήσομε παιδιά στην εξοχή… και ήταν τότε που το απαγγέλλαμε η πόλη μας μια εξοχή !
Σήμερα όμως;
Μονοκατοικίες, ελεύθεροι χώροι, δασικές εκτάσεις έχουν μπει στο στόχαστρο των εργολάβων οικοδομών.
Όλα στον βωμό του κέρδους και πάντα με την αγαστή συνεργασία κάθε λογής εξουσίας.
Στις ποιο απίθανες γωνιές της πόλεώς μας υψώνονται τερατουργήματα χάριν της ήπιας ανάπτυξης που επαγγέλλεται χρόνια τώρα η Δημοτική μας Αρχή.
Χτίζουμε μια αφιλόξενη πόλη που καμιά σχέση δεν έχει με το Χαϊδάρι που όλοι μεγαλώσαμε και όλοι αγαπήσαμε.
Απ’ άκρη σ’ άκρη της πόλεώς μας τα πάντα ανατρέπονται με καταιγιστικούς ρυθμούς. Μια βόλτα αρκεί και στον ποιο αδαή να βγάλει τα συμπεράσματά του για την μεγάλη ανατροπή που συντελείται.
Εικόνες όπως αυτές των φωτογραφιών πολύ σύντομα δεν θα τις βλέπουμε στις γειτονιές που μεγαλώσαμε διότι άλλα είναι τα οικιστικά πρότυπα που επέλεξαν για το Χαϊδάρι μας σήμερα.
Πευκόφυτοι χώροι όπως αυτοί επί της Πατρόκλου και Πλαταιών κινδυνεύουν να απολεσθούν για πάντα εξ αιτίας της αδηφάγου μανίας των εργολάβων, της καθησυχαστικής απραξίας των Δημοτικών Αρχόντων και της απογοήτευσης που αποκομίζουν οι κάτοικοι της περιοχής του Ελαιώνα από τις κοροϊδίες είκοσι και πλέον χρόνων από την πρώτη εξαγγελία… της μέχρι και σήμερα ίδιας Δημοτικής Αρχής !
Τόσα χρόνια ο χώρος αυτός είναι δεσμευμένος από τον ιδιώτη κάτοχό του, χωρίς όμως να προχωράει καμία διαδικασία, παρότι εξαγγέλλεται πάλι και πάλι προεκλογικά στα προγράμματα του νυν δημάρχου.
Εναρμονιζόμενος λοιπόν με το πνεύμα των ημερών που διανύομε εύχομαι το Θείον Φως της Αναστάσεως να Φωτίζει τους Άρχοντας ημών μη ελπίζοντας πλέον σε κάτι άλλο.

Πρωτομαγιά 2005
ΜΠΕΝΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
E-Mail: beneas13@hol.gr

Δημοσίευση: «το Χαϊδάρι Σήμερα» Φύλλο 2 Μάιος 2005
«ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» Φύλλο 42 Ιούνιος 2005

Κώστας Φωτεινάκης είπε...

Γιώργο καλά έκανες και δημοσίσευσες ξανά το θέμα των παλαιών κτηρίων στο blog σου.

Θα το συνδέσω (link) με τον ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. τις επόμενες ημερες, δίνοντας συνέχεια στην σημερινή ανάρτηση που αφορά το περιοδικό ΜΟNUMENTA και την προστασία της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς
Κώστας Φωτεινάκης