Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Πανηγύρι του Σωτήρος στο φαράγγι Βυρού του Ταϋγέτου!!!


Κάποιες φορές δεν υπάρχουν λόγια. Κάποιες φορές μιλούν οι εικόνες. Πανηγύρι του Σωτήρος στο βαθύ και ανήλιο φαράγγι του Βυρού στον Ταΰγετο. Πανηγύρι στη Μονή Σωτήρα... Όσοι το ζουν κάθε χρόνο, έχουν πολλά να διηγηθούν. Για τους υπόλοιπους, οι φωτογραφίες εύχομαι να τους ταξιδέψουν... Εγώ υποκλίνομαι στο σκληρό Μανιάτικο τοπίο, υποκλίνομαι στην Ιστορία αυτού του τόπου που κάποιοι αιώνες τώρα πασχίζουν να κρατούν ζωντανή, υποκλίνομαι στις Μανιάτισσες και στους Μανιάτες... Χρόνια Πολλά σε όλους, με υγεία να ανταμώνουν κάθε χρόνο εδώ!

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ! 




































2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στο φαράγγι του Βυρού, στη Μεσσηνία, κοντά στη Μονή Λυκάκη, βρίσκεται εγκαταλελειμμένη η Μονή του Σωτήρος. Σύμφωνα με έγγραφο του 1681, η Μονή κτίσθηκε τον 14ο αιώνα. Η ανακαίνιση της πραγματοποιήθηκε το 1807 βάσει εγχάρακτης επιγραφής που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του ιερού. Λέγεται ότι στη Μονή Σωτήρος ανήκει Ευαγγέλιο του Ευαγγελιστή Λουκά.
Ο ναός, αφιερωμένος στην Μεταμόρφωση του Σωτήρα, βρίσκεται μέσα στη Μονή Σωτήρος, είναι τύπου βασιλικής μονόκλιτης με οκτάπλευρο τρούλο και μεγάλο περίβολο μπροστά στο ναό. Νοτιοδυτικά του περιβόλου σώζονται 2 ορθογώνια κτίσματα που φέρουν ως χρονολογίες τα έτη 1864 και 1900. Στα βόρεια του ναού διακρίνονται βραχώδη σπήλαια. Ο μοναστηριακός ατείχιστος χώρος περιλαμβάνει ακόμη ένα ελαιοτριβείο και ένα μελισσουργείο.
Στη Mονή του Σωτήρος διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου μεγάλο πανηγύρι που προσελκύει τους κατοίκους και τους επισκέπτες των γύρω περιοχών, οι οποίοι καταφτάνουν με τα αυτοκίνητά τους διαμέσου χωματόδρομου που ξεκινά από το χωριό Πετροβούνι πάνω από την Καρδαμύλη και τερματίζει στην κοίτη του φαραγγιού, απέναντι από τη Mονή.

Ανώνυμος είπε...

Φαράγγι Βυρού - Μονή Σωτήρος
Βράχοι σκληροί που συναντούν τον ουρανό και εσύ με δέος κοιτάς ψηλά και ευχαριστείς για οτι σου έδωσε ο γενέθλιος τόπος. Προσκύνημα στη Μονή Σωτήρος και κατάθεση ψυχής στα ριζά του Ταϋγέτου στο φαράγγι του Βυρού!