Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Στον απογευματινό μας περίπατο στην Καλαμάτα ανακαλύψαμε το πιο πρωτότυπο μουσείο της χώρας μας !


Ο απογευματινός περίπατος στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας μας οδήγησε στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας (πίσω από τον Ιστορικό Ναό των Αγίων Αποστόλων) που πριν λίγες μέρες άνοιξε τις πύλες του στους επισκέπτες και στεγάζει αρχαιότητες από όλα τα στάδια κατοίκησης του νομού.
Οι θεματικές ενότητες της έκθεσης παρουσιάζουν την ιστορία της Μεσσηνίας από τους Προϊστορικούς χρόνους μέχρι τη Βυζαντινή Εποχή, συνθέτοντας μια σφαιρική εικόνα της πολιτισμικής εξέλιξης κάθε περιοχής με αφετηρία την Καλαμάτα και τελικό προορισμό τη Μεσσήνη.
Εκτός από τα εκθέματα του Μπενάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Καλαμάτας, το νέο μουσείο περιλαμβάνει και νέα ευρήματα από τις ανασκαφές των τελευταίων χρόνων.
Χτισμένο στη θέση της Παλαιάς Αγοράς που είχε γκρεμιστεί από το σεισμό του 1986 και ξαναχτίστηκε σχεδόν όπως ήταν, στο ιστορικό κέντρο Καλαμάτας, το κτίριο του Μουσείου διαθέτει όλες τις απαραίτητες σύγχρονες υποδομές για τη διευκόλυνση επισκεπτών με κινητικά προβλήματα, αίθουσα δραστηριοτήτων, εκπαίδευσης και εξοικείωσης των νεαρών επισκεπτών καθώς και περίπτερο αγοράς βιβλίων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Ο επισκέπτης μπαίνοντας βρίσκεται σε έναν χώρο σαν τον Μεσσηνιακό κόλπο και ακολουθεί νοερά τον Πάμισο ποταμό που διαρρέει τη Μεσσηνία.
Από το διάδρομο αυτό μπορεί να επισκέπτεται σε μια κυκλική διάταξη τις τέσσερις επαρχίες του νομού (Καλαμάτας, Τριφυλίας, Πυλίας, Μεσσήνης) και σε κάθε επαρχία μπορεί να αναζητά και να βρίσκει τα αρχαιολογικά ευρήματα του χωριού του (αν υπάρχουν) ή του διπλανού χωριού.
Δεν είναι υποχρεωμένος να περάσει από όλο το μουσείο και να δει αντικείμενα που ενδεχομένως να μην τον ενδιαφέρουν.
Η περιήγηση στο μουσείο για μια όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση απαιτεί κατά την άποψή μου ένα δίωρο, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι προβολές που παρουσιάζουν τη λειτουργία της Αγοράς πριν από το σεισμό και τις εικόνες καταστροφής που ακολούθησαν.
Στην πρόσοψη του μουσείου θα προβάλλονται σε video-wall τα σημαντικότερα εκθέματα, οι δημοφιλέστεροι αρχαιολογικοί χώροι του νομού, εικόνες από τον σεισμό της Καλαμάτας, αλλά και πληροφορίες για διάφορα γεγονότα της πόλης (γιορτές, πανηγύρια, Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, αθλητικούς αγώνες και οτιδήποτε αφορά τους κατοίκους).

Ευχόμαστε να είναι πάντα γεμάτο επισκέπτες και με το καλό να επισκεφθούμε το Νέο Μουσείο στην Αρχαία Μεσσήνη (ελπίζουμε λίαν συντόμως, γιατί 45ρίσαμε) !









Άγιοι Απόστολοι.
23 Μαρτίου 1821
Η φλόγα της Επανάστασης ξεκίνησε από εδώ !








Το Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας !

Η Υπαπαντή !
2 Φεβρουαρίου η Καλαμάτα γιορτάζει !

Το Κάστρο της Καλαμάτας, πάνω από τη Νέα Αγορά !

Δεν υπάρχουν σχόλια: