Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Blogs – Bloggers

Οι Bloggers της πόλης μας...
.
Του Παναγιώτη Νιζάμη
.
Το φαινόμενο των "Βlogs" έχει αρχίσει να δυναμώνει και στην πόλη μας, αφού πλέον έχει κερδίσει τον Έλληνα πολίτη. Οι Έλληνες συνεχίζουν να βλέπουν τηλεόραση, να διαβάζουν εφημερίδα και να ακούν ραδιόφωνο, αλλά παράλληλα θέλουν να ακούσουν και την ανεξάρτητη γνώμη στα πράγματα...
Ταξιδεύοντας στο Ίντερνετ πλέον, μπορείς εκτός από το να μελετήσεις μια είδηση ή να βρεις μια χρήσιμη πληροφορία, να διαβάσεις ακόμα και τι λέει ο γείτονάς σου για το πως συμβαίνουν τα πράγματα γύρω του... απλά, με το δικό του στόμφο, με τη δική του σκέψη, με τη δική του χροιά... αν θέλεις συμμετέχεις στην "κουβέντα" που στήνεται και παραθέτεις τη δική σου άποψη σε θέματα που σχολιάζονται... σε μία από τις περιηγήσεις μας, συναντήσαμε και τους Bloggers της πόλης μας.
Ένας από αυτούς και ο Γιώργος Μπενέας ή αλλιώς ο επι-δεξιος (ψάλτης)

.

Συνέντευξη στην εφημερίδα

"ΧΑΪΔΑΡΙ Η πόλη μας"

του… επι-δεξιος (ψάλτης)

beneas13.blogspot.com

Σε τι ακριβώς συντελεί το blog;

Είναι μια σύγχρονη μορφή έκφρασης και ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και των απόψεων των πολιτών, έστω και αν αυτό γίνεται κάτω από την ασπίδα της ανωνυμίας τις περισσότερες φορές. Βέβαια, άλλη η βαρύτητα του επώνυμου και άλλη του ανώνυμου, πάντως όπως και να έχουν τα πράγματα, ένα Blog συντελεί στην καταγραφή, αναπαραγωγή και διάδοση ελεύθερα και δίχως περιορισμούς – προς το παρόν – απόψεων, ιδεών και ειδήσεων. Βέβαια κάπου έχει ξεφύγει το πράγμα όσον αφορά τους κανόνες της ευπρέπειας, στα σχόλια αλλά και στις αναρτήσεις, αλλά κάτι ανάλογο συμβαίνει και στον τύπο και στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, παρόλο που εκεί τα πράγματα είναι πιο ελεγχόμενα. Καλό είναι σε κάθε Blog να βλέπουμε τη άποψη και τις θέσεις του Blogger και όχι να παρουσιάζονται αναμασημένα προϊόντα ανακύκλωσης – άλλο να παρουσιάσω την άποψη κάποιου για να ενισχύσω την δική μου και άλλο να αντιγράφω ή να γίνομαι παπαγαλάκι των ισχυρών του χώρου – κάτι που επίσης συμβαίνει και στον τοπικό τύπο που αντιγράφει και αναπαράγει την θεματολογία των καθιερωμένων του χώρου, αντί να δίνει βήμα έκφρασης στους φορείς και τους πολίτες των τοπικών κοινωνιών. Η υπερβολή που χαρακτηρίζει την πληθώρα των εντύπων που μας κατακλύζουν, χωρίς τις περισσότερες φορές να λένε κάτι – παρά μόνον να διαφημίζουν και να εισπράττουν – παρατηρείται εσχάτως και στα Blog, που αυξάνονται ραγδαία και ραγδαία γίνονται ανενεργά.

Εσείς γιατί δημιουργήσατε κάτι τέτοιο;

Δημιούργησα ένα Blog έχοντας την ανάγκη να εκφράζω ελεύθερα και αβίαστα τις απόψεις μου, να κάνω και να δέχομαι κριτική και όχι για να παπαγαλίζω, να αντιγράφω, να διαφημίζω ή να υβρίζω τους άλλους. Δημιούργησα ένα προσωπικό Blog στο οποίο φιλοξενώ πέραν των δικών μου απόψεων και ενυπόγραφες αναρτήσεις φίλων, ενώ έχω αφήσει παντελώς ελεύθερο τον σχολιασμό των αναρτήσεων. Δεν έχει νόημα για μένα να παρουσιάζω τις θέσεις των άλλων Blogger, στόχος μου θα έλεγα πως είναι οι απόψεις και οι θέσεις μου να γίνουν εργαλεία για τους άλλους και γιατί όχι να μην είμαι εγώ ηγέτης του χώρου, δεν κατάλαβα τι παραπάνω έχει να παρουσιάσει από εμένα ο «πιτσιρίκος», ο Λαζόπουλος, ο Παπαγιάννης, ο Πρετεντέρης, ο Τράγκας κ.λπ. Εν πάσει περιπτώσει, εάν δεν υπάρχουν προσωπικές απόψεις δε βλέπω το λόγο ύπαρξης ενός Blog, ας μεταφερθούν στο facebook που είναι ένα πιο κλειστό Club και χρειάζεται η αποδοχή του ενός μέλους από το άλλο για ανταλλαγή απόψεων.

Το facebook πως θα το χαρακτηρίζατε;

Το facebook είναι ένα ενδιαφέρον εργαλείο που σου δίνει τη δυνατότητα να διαμορφώσεις το προφίλ σου και να επιτρέψεις σε άλλους χρήστες να σε γνωρίσουν και να συνομιλήσεις μαζί τους, αλλά και εδώ βλέπω πως τις περισσότερες φορές οι χρήστες το χρησιμοποιούν λάθος, είτε από έλλειψη γνώσης των δυνατοτήτων του, είτε από αφέλεια, είτε υπερεκτιμώντας το εργαλείο που έχουν στα χέρια τους. Είμαι και στο facebook (BENEAS GEORGIOS) και προσπαθώ να ολοκληρώσω το προφίλ μου έτσι ώστε όποιος επιθυμεί να με γνωρίσει, να έχει ολοκληρωμένη κατά το δυνατόν εικόνα για μένα.

Και τα δύο πάντως δεν μπορεί κάποιος απλά να τα αφήνει έτσι για να υπάρχουν; Χρειάζονται ενημέρωση....

Δεν σου κρύβω πως απαιτείται πολύς χρόνος για να παρακολουθείς και να διαχειρίζεσαι αυτές τις σελίδες πετυχαίνοντας ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα. Αφαιρείς από τον ελεύθερο χρόνο σου, για να είσαι συνεπής στις οικογενειακές, επαγγελματικές και κοινωνικές υποχρεώσεις σου.

Μέσα από τα blogs και ότι έχει σχέση με την ενημέρωση, τι είναι αυτό που σας ενοχλεί περισσότερο;

Αυτό που με εξοργίζει τα τελευταία χρόνια είναι η βάναυση κακοποίηση της Ελληνικής γλώσσας, που ξεκίνησε από τους δημοσιογράφους, εκφωνητές και παρουσιαστές της ιδιωτικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, συνεχίστηκε από τους κατόχους κινητών τηλεφώνων με την αποστολή sms και αποκορυφώνεται στις μέρες μας, με τη γλώσσα που χρησιμοποιούν στα ασύντακτα και ανορθόγραφα σχόλια ή και στις αναρτήσεις ακόμα.

Όσο για τα greeklish στα e-mails και στο facebook άστα να πάνε… ενώ μας δίνεται η ευκαιρία να δουλέψουμε και να εμπλουτίσουμε τη γλώσσα και τις γνώσεις μας, εμείς οι ίδιοι την καταδικάζουμε, ψάχνοντας να βρούμε διεθνείς συνωμότες για να δικαιολογήσουμε την αμάθεια και την αφασία που έχουμε περιέλθει ως λαός. Ας όψεται η μεταρρύθμιση στην παιδεία του Γεωργίου Ράλλη και η γλώσσα των πράσινων και κόκκινων συντρόφων τη δεκαετία του ’80.



Δεν υπάρχουν σχόλια: