Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

Γευσιγνωσίες στην Παλιά Πόλη της Καρδαμύλης!!!


Οι ενθουσιώδεις παρουσιάσεις και κριτικές που διαβάσαμε μας έκαναν να ανηφορίσουμε με την πρώτη ευκαιρία στην Παλιά Πόλη της Καρδαμύλης. Εδώ θα βρείτε ένα εστιατόριο με γεύσεις παραδοσιακής και σύγχρονης ελληνικής κουζίνας που αν και ξεκίνησε τη λειτουργία του το φετινό καλοκαίρι, έχει ήδη αναδειχθεί σε αγαπημένο γευστικό στέκι της Μάνης. Πρωτοήρθα σ' αυτόν τον τόπο το μακρινό 1978 και δεν κρύβω πως τον αγάπησα με την πρώτη ματιά, γοητευμένος από τις αντιθέσεις του τοπίου, τα Μεσαιωνικά κάστρα και τα καλντερίμια. Χρόνο με το χρόνο στις συγκινήσεις που προσφέρει το πανέμορφο σκηνικό της Καρδαμύλης προστίθενται και οι γαστρονομικές απολαύσεις, έτσι όπως αρμόζει σε κάθε τουριστική περιοχή. Από εκείνη τη μακρινή εποχή που λειτουργούσαν μόνο οι Διόσκουροι και η ταβέρνα της Κικής, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, για να φτάσουμε σήμερα να βρίσκουμε πληθώρα εξαιρετικών εστιατορίων που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα αυτά άλλων περιοχών της χώρας μας και που συνεχίζουν να εξελίσσονται. Μία από τις ξεχωριστές νέες αφίξεις στην εστίαση είναι και το εστιατόριο Παλιά Καρδαμύλη στη Μεσσηνιακή Μάνη. Μεγάλη αυλή στρωμένη με χαλίκια, τραπέζια απλωμένα κάτω από τη σκιά πλουμιστών δέντρων και θέα στους καταπράσινους ελαιώνες και τα βαθυγάλαζα νερά του Μεσσηνιακού κόλπου, το σκηνικό της Παλιάς Καρδαμύλης χαρίζει ανεκτίμητη γαλήνη και χαλάρωση ενώ ο Πύργος Μούρτζινου που στέκεται στην κορυφή του λόφου προσθέτει πινελιές παλιάς εποχής. Με εξαιρετικές πρώτες ύλες, σχολαστικά διαλεγμένες από μικροπαραγωγούς της Καλαμάτας και της Μάνης, ο Chef Τάκης Κικεντζής έχει σχεδιάσει ένα μενού παραδοσιακών ελληνικών γεύσεων, από τις οποίες δε λείπουν δημιουργικές νότες που αντανακλούν τις προσωπικές εμπειρίες και τις γευστικές προτιμήσεις του. Η ριγανάδα, με ψωμί που είχε ψηθεί στα κάρβουνα παίρνοντας καπνιστά αρώματα, ζουμερή ψιλοκομμένη ντομάτα, φέτα και μυρωδάτη ρίγανη, ήταν μια έξοχη αρχή του γεύματος ενώ ακολούθησαν τα αμπελοφάσουλα σχάρας συνοδευόμενα από λαδολέμονο ντομάτας, κουκουνάρι, τσοπανομυζήθρα και σύκο. Το μοσχαράκι ραγού, που παρουσιάστηκε σε πήλινο σκεύος με μελιτζάνα, πατάτες και γραβιέρα, έλιωνε κυριολεκτικά στο στόμα και ήταν νοστιμότατο. Θαυμάσιοι ήταν και οι ντοματοκεφτέδες, οι κολοκυθοκορφάδες με φέτα Κάμπου και τραβηχτή πίτα καθώς και ο πληθωρικός χωριάτικος κόκορας που κατέφθασε με φρέσκα ζυμαρικά και τσοπανομυζήθρα. Σε αγαπημένο πιάτο αναδείχθηκε το τρυφερό λεμονάτο αρνάκι με πατάτες, που είχε μελώσει θεσπέσια στο φούρνο και το μπούτι φιλέτο κοτόπουλο με ψητές πατάτες στα κάρβουνα. Η εκλεκτή τοπική μπύρα ΝΕΜΑ έσβησε τη μεσημεριανή δίψα μας και συνόδευσε τα υπέροχα φαγητά, ενώ τη γευστική αυλαία έκλεισε η πειραγμένη μανιάτικη γαλατόπιτα με το βύσσινο και τη βελούδινη κρέμα...



















































































Δεν υπάρχουν σχόλια: