Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

Εκάς οι βέβηλοι ή Μακριά οι νέοι «φίλοι»


Του Θεοδώρου Π. Λιανού

Τον τελευταίο καιρό, και με την ευκαιρία που δίνει η εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, συζητιέται το ενδεχόμενο της δημιουργίας μιας Κεντροαριστεράς με συμμαχία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, και παράλληλα γίνονται πιέσεις για επαναφορά των παλιών στελεχών και υπουργών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι αναζήτησαν και έλαβαν εξουσία και μεροκάματο στον ΣΥΡΙΖΑ.
Από τις πρόσφατες δηλώσεις των υποψηφίων προέδρων του ΠΑΣΟΚ είναι φανερό ότι αυτά τα δύο ενδεχόμενα έχουν πιθανότητα πραγματοποίησης μόνον αν εκλεγεί πρόεδρος ο Χάρης Δούκας. Αυτό προκύπτει και από άλλες δηλώσεις του ιδίου.
Η πιθανότητα αυτής της έκβασης είναι μικρή, αλλά αν πραγματοποιηθεί, η ζημιά για το ΠΑΣΟΚ μεγάλη. Είναι σκόπιμο κατά συνέπεια να ληφθεί πρόνοια για να αποφευχθεί. Δύο είναι τα επιχειρήματα.
Πρώτον, το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να δεχθεί εκείνους που το εγκατέλειψαν όταν είχε ανάγκης στήριξης. Τα τότε στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Ραγκούσης, Σπίρτζης, Κουρουμπλής, Μωραΐτης, Τζουμάκας, Κατσέλη, Ξενογιαννακοπούλου, Τζάκρη και καμιά εκατοσταριά ακόμη) βαρύνονται με πολιτικό οπορτουνισμό, και μάλλον θα διώξουν παρά θα φέρουν ψηφοφόρους.
Δεύτερον, δεδομένης της πολιτικής φιλοσοφίας και πρακτικής του ΣΥΡΙΖΑ, οποιαδήποτε Κεντροαριστερά στην οποία συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ ή ότι απέμεινε απ αυτόν, θα είναι πολιτικό έκτρωμα, που μόνο φρίκη θα προκαλεί. Επί πλέον, θα είναι ένα ωραίο δώρο στην Νέα Δημοκρατία.
Το παρελθόν μας διδάσκει. Τα σφιχταγκαλιάσματα Τσίπρα-Καμμένου και οι θριαμβευτικές ιαχές που προκάλεσαν στο πλήθος των Συριζαίων μας διδάσκει ότι για ορισμένους δεν υπάρχει ηθικός φραγμός στην επιδίωξη του συμφέροντος.
Όσοι επιδιώκουν την δημιουργία μιας Κεντροαριστερής παράταξης, ως λύση για τα δικά τους προβλήματα και ως τρόπο συμμετοχής στην εξουσία, έχουν κάθε λόγο να επιθυμούν την εκλογή στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ του Χάρη Δούκα. Επίσης, είναι λογικό να προβούν σε ενέργειες που θα ενισχύουν την υποψηφιότητα και την εκλογή του.
Μια τέτοια πιθανή ενέργεια είναι να προσέλθουν στις κάλπες ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και να ψηφίσουν τον υποψήφιο που ευνοεί τις προθέσεις τους. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν ως «φίλοι» του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές προέδρου. Προσοχή, δεν λέω ότι θα συμβεί. Λέω ότι είναι πιθανό, ότι δεν αποκλείεται.
Όμως, είναι σκόπιμο το ενδεχόμενο αυτό να αποκλειστεί. Όποιος φυλάει τα ρούχα του έχει τα μισά, λέει μια παροιμία. Για το σκοπό αυτό, νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να δεχθεί να ψηφίσουν οι προσερχόμενοι ως «νέα μέλη» ή ως «νέοι φίλοι». Στις τελευταίες εκλογές προέδρου προσήλθαν και εψήφισαν πάνω από 270 χιλιάδες μέλη και φίλοι. Αυτός είναι αρκετά μεγάλος αριθμός για να έχει ισχυρή υποστήριξη όποιος από τους υποψηφίους εκλεγεί.
Η ιδεολογική καθαρότητα του ΠΑΣΟΚ και η σοβαρότητα της πολιτικής του είναι το πολιτικό κεφάλαιο που το κάνουν σοβαρό διεκδικητή της εξουσίας. Οποιαδήποτε ανάμιξη με χρεοκοπημένες πολιτικές δυνάμεις θα το παρασύρουν στη παρακμή.

✔️ Ο Θεόδωρος Π. Λιανός γεννήθηκε στη Μεσσήνη Μεσσηνίας. Τελείωσε το Γυμνάσιο Χαλανδρίου και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕ). Συνέχισε τις σπουδές του (Master’s και διδακτορικό) με υποτροφία στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στις ΗΠΑ. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (Davis), στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Βιρτζίνια, στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και στο Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας (Galway). Είναι Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) στο οποίο είχε εκλεγεί πρύτανις για την περίοδο 1985-1988. Έχει υπηρετήσει σε διάφορες διοικητικές θέσεις του δημόσιου τομέα. Ήταν πρόεδρος της Ολυμπιακής Αεροπορίας, του Πολυτεχνείου της Κρήτης, του ΔΙΚΑΤΣΑ και του Κέντρου Προγραμματισμού και Ερευνών. Έχει γράψει διδακτικά εγχειρίδια (μεταξύ των οποίων το βιβλίο Οικονομικών του Λυκείου, το οποίο διδάσκεται από το 1982 έως σήμερα), πανεπιστημιακά συγγράμματα, μελέτες και πολλά άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει επίσης δημοσιεύσει πλήθος άρθρων στον ημερήσιο (Το Βήμα, Τα Νέα, Η Καθημερινή, Έθνος) και στον περιοδικό Τύπο. Ήταν υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού South-East Europe Journal of Economics και είναι μέλος της εκδοτικής επιτροπής του περιοδικού Journal of Population and Sustainability.

Δεν υπάρχουν σχόλια: