Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2021

Επίσκεψη στην Ιστορική Μονή Γαρδικίου Μεσσηνίας!!!

 

Μόλις πέντε λεπτά δρόμο μετά τη Θουρία προς Πολιανή, δεκαπέντε χιλιόμετρα από την Καλαμάτα, ανάμεσα στην Κάτω και Άνω Άμφεια, βρίσκεται η Ιερά Μονή Γαρδικίου. Η περιοχή Γαρδίκι που τώρα λέγεται Άμφεια, πήρε το όνομά της από τη σλαβική λέξη «γαρδ», που σημαίνει ξερός τόπος. Την Μονή Γαρδικίου που τον 19ο αιώνα ήταν ανδρική, την είχε ορμητήριο κατά την Επανάσταση του 1821 ο Γρηγόριος Δικαίος (Παπαφλέσσας), που καταγόταν από την Πολιανή. Ένας από τους μοναχούς της, ήταν ο Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος (ο πρώτος Έλληνας Ιεραπόστολος στην Αφρική), με καταγωγή από το Βασιλίτσι Κορώνης. Το καθολικό της Μονής Γαρδικίου είναι αφιερωμένο στο Γενέσιο του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου. Πρόκειται για μεγάλο δικιόνιο σταυροειδή εγγεγραμμένο ναό, που τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά τον εντάσσουν στα μνημεία που ανεγέρθηκαν κατά την περίοδο της Β' Ενετοκρατίας (1685-1715). Στη διασταύρωση των κεραιών του σταυρού υψώνεται μεγάλος τρούλος. Η τοιχοποιία του μνημείου αποτελείται από λαξευτούς πωρόλιθους ενώ κατά τόπους ακολουθείται το πλινθοπερίκλειστο σύστημα δόμησης. Οδοντωτή ταινία περιβάλλει τον λοβό του παραθύρου της αψίδας. Οι θύρες του φέρουν πώρινα περιθυρώματα με ομόλογα πλαίσια στις παραστάδες και στα τόξα και ανάγλυφους πολύφυλλους ρόδακες. Το τύμπανο του τρούλου και το ανώτερο μέρος της κεντρικής αψίδας έχουν πλαστική διάρθρωση με τοξύλλια διπλής καμπυλότητας. Το μοναστήρι που ξεχωρίζει για τον περίτεχνο ναό του γιορτάζει στις 24 Ιουνίου. Μέχρι το 1977 λειτούργησε στη Μονή το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, Άσυλο Ανιάτων.

Την Κυριακή 27 Ιουνίου 2021 εορτή των Αγίων Πάντων, σε κλίμα λαμπρότητας και συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις λειτουργικής επανέναρξης της ιστορικής Ιεράς Μονής Γενεσίου του Τιμίου Προδρόμου κάτω Γαρδικίου Μεσσηνίας. Μετά την παρέλευση εικοσαετούς λειτουργικής απραξίας, τελέσθηκε στο Καθολικό της ως άνω Ιεράς Μονής ο Όρθος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, συμπροσευχομένου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρθαγένης (Πατριαρχείου Αλεξανδρείας) κ. Μελετίου. Πλήθος πιστών και εκπρόσωποι τοπικών Αρχών και Φορέων προσήλθαν στην Ιερά Μονή προκειμένου να συμμετάσχουν στη Θεία Λειτουργία αλλά και να τιμήσουν την ιστορική ημέρα λειτουργικής επανέναρξης αυτής. Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας χειροθέτησε σε Αρχιμανδρίτη τον δραστήριο Ιερομόναχο και Εφημέριο της Ιεράς Μονής Νεόφυτο Σαχλά, πρώην Αρχιδιάκονο της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας. Ο π. Νεόφυτος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ιστορικότητα της Ιεράς Μονής, τόπου πνευματικής ασκήσεως εκκλησιαστικών προσωπικοτήτων, όπως του αειμνήστου Αρχιμανδρίτου και Ιεραπόστολου Χρυσοστόμου Παπασαραντόπουλου, αλλά και ζωντανό κύτταρο των επαναστατικών χρόνων της Εθνεγερσίας του 1821 και ορμητήριο αγωνιστών όπως του οπλαρχηγού Αρχιμανδρίτου Γρηγορίου Δικαίου (Παπαφλέσσα), όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρόσωπο του μακαριστού Μητροπολίτου Μεσσηνίας Χρυσοστόμου Δασκαλάκη, όπου στο χώρο της Μονής ίδρυσε και λειτούργησε το άσυλο Ανιάτων της Μητροπόλεως Μεσσηνίας. Συνάμα, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη που με αγάπη και πατρικό ενδιαφέρον, ανταποκρίθηκε ασμένως στο αίτημα των κατοίκων της περιοχής για το νέο ξεκίνημα της Ιεράς Μονής. Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, με τη σειρά του, επαίνεσε τον νέο Αρχιμανδρίτη για το κοπιώδες έργο ανακαίνισης της Ιεράς Μονής, τον συνεχάρη για την πρόσφατη απόκτηση του πτυχίου του από την Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης, και του ευχήθηκε υγεία, δύναμη και κάθε επιτυχία στη διακονία του. Στη συνέχεια, τελέσθηκε Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών, του μακαριστού Μητροπολίτου Μεσσηνίας Χρυσοστόμου Δασκαλάκη και του Αρχιμανδρίτου Χρυσοστόμου Παπασαραντόπουλου. Τέλος, ακολούθησε εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής «Οι Αμφειείς», ενώ σε ανάμνηση, της ημέρας φυτεύτηκε δέντρο στο προαύλιο της Μονής από τους Μητροπολίτες και το Δήμαρχο Καλαμάτας. Παρέστησαν οι Βουλευτές Μεσσηνίας Ιωάννης Λαμπρόπουλος, Μιλτιάδης Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ευστάθιος Αναστασόπουλος, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Αθανάσιος Βασιλόπουλος, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και άλλων τοπικών Φορέων.

Ακολουθούν φωτογραφίες από τη σημερινή πρωινή μας επίσκεψη στη Μονή. Ευχαριστούμε τους φίλους από την Άμφεια που μας διευκόλυναν στην επίσκεψη και τον π. Νεόφυτο που μας υποδέχθηκε και μας ξενάγησε στο Μοναστήρι. 
Δεν υπάρχουν σχόλια: