Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Η γιορτή του πιτόγυρου!!!


Γύρος χοιρινό, γύρος κοτόπουλο, γύρος ντονέρ... και γύρω - γύρω όλοι εμείς οι λάτρεις του γύρου και του πιτόγυρου... 
Χαράς Ευαγγέλια, μπορούμε να πανηγυρίζουμε, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έβαλε οριστικό τέλος στην παραφιλολογία περί απαγόρευσης του ντονέρ κεμπάπ που είχε ξεκινήσει πριν από λίγες ημέρες... 
Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και παλιότερα με τα κοκορέτσια, τα κοντοσούβλια, τις γαρδούμπες και τους παραπλήσιους εκλεκτούς μεζέδες μας...  
Εδώ όμως είναι Ελλάδα και Ελλάδα σημαίνει... Greek Gyros Souvlaki 
Συγκεκριμένα, δεν πέρασε το ψήφισμα που ζητούσε να απορριφθεί η πρόταση της Επιτροπής για χρήση πρόσθετων φωσφορικών αλάτων στον κατεψυγμένο γύρο καθώς δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία των 376 Ευρωβουλευτών.
Έτσι η Κομισιόν μπορεί πλέον να επιτρέψει τη χρήση φωσφορικού οξέος, διφωσφορικών, τριφωσφορικών και πολυφωσφορικών αλάτων (Ε 338-452) στον κατεψυγμένο γύρο, αλλά και σε όλα τα είδη κρέατος.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η χρήση φωσφορικών αλάτων απαιτείται προκειμένου να σχηματιστεί μια πρωτεϊνική μεμβράνη που συγκολλάει τα κομμάτια κρέατος και επιτρέπει έτσι την ομοιόμορφη ψύξη και το ψήσιμό τους.
Το ψήφισμα που κατατέθηκε από την επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων έλαβε 373 ψήφους υπέρ, 272 κατά και 30 αποχές, ωστόσο δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαραίτητη απόλυτη πλειοψηφία των 376 ψήφων.
Ήττα λοιπόν των Πράσινων και των Σοσιαλιστών, (έστω και οριακή - 3 ψήφοι) που τους έπιασε πρεμούρα για την υγεία μας, και καλή απόλαυση σε όλους εμάς!!!














Δεν υπάρχουν σχόλια: