Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Επίσκεψη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος!!!


Εκεί που κάποτε κάλπαζαν τα άλογα, στον παλιό ιππόδρομο, στις μέρες μας κάλπασε η φαντασία των αρχιτεκτόνων, των μηχανικών και των κατασκευαστών.
Εκεί που κάποτε πλημμύριζε ο χώρος από φιλίππους τώρα τον επισκέπτονται πολίτες όλων των κατηγοριών για ποικίλες δραστηριότητες.
Εκεί που κάποτε έτρεχαν οι αναβάτες τώρα τρέχουν παιδιά και ποδηλάτες.
Εκεί που κάποτε σηκωνόταν μπουχός η σκόνη από τον καλπασμό των αλόγων τώρα μοσχοβολούν αρώματα από τους ανθισμένους κήπους.
Εκεί που κάποτε ακουγόταν ο κλαυθμός και ο οδυρμός για τις περιουσίες που χάνονταν στο βωμό του ιπποδρομιακού στοιχήματος, τώρα ακούγονται ομιλίες προσωπικοτήτων όπως ο Ομπάμα και τα χειροκροτήματα των επίσημων προσκεκλημένων.
Θέλεις τρεις - τέσσερις ώρες για να σχηματίσεις μια πλήρη εικόνα για τον αναμορφωμένο χώρο των 210 στρεμμάτων που βρίσκεται στη Λεωφόρο Ανδρέα Συγγρού 364 στην Καλλιθέα. Και καλό είναι να το δεις με το φως του ήλιου αλλά και υπό το φως των προβολέων. Η ώρα που το επισκεφθήκαμε εμείς μας επιφύλασσε και ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα στον Σαρωνικό.
Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι πάρκο συνολικής έκτασης 210.000 μ² που περιλαμβάνει τις κτιριακές εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, και το οποίο αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Το 2006 το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να κατασκευάσει σε περιοχή του ελληνικού δημοσίου τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής καθώς και ένα εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό πάρκο που θα φέρει το όνομα "Σταύρος Νιάρχος".
Ύστερα από συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση αποφασίστηκε η παραχώρηση του χώρου του παλαιού ιπποδρομίου στην περιοχή του Φαληρικού Δέλτα συνολικού εμβαδού 240.000 μ².
Από αυτά τα 210.000 μ² ορίστηκαν για το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τα υπόλοιπα 30.000 μ² για τη δημιουργία δημοτικού αθλητικού πάρκου για τον Δήμο Καλλιθέας.
Τον Μάρτιο του 2009 το Ίδρυμα υπέγραψε σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο για την κατασκευή του ΚΠΙΣΝ και λίγους μήνες αργότερα κυρώθηκε με νόμο από το ελληνικό κοινοβούλιο. Σύμφωνα με αυτή το ίδρυμα ανέλαβε την χρηματοδότηση του συνολικού έργου ενώ μετά την παράδοση του έργου στο ελληνικό κράτος, το τελευταίο θα αναλάμβανε τον πλήρη έλεγχό του, όπως και έγινε προσφάτως.
Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη είτε από την υπόγεια διάβαση της Συγγρού στο ύψος του Πλανητάριου, είτε αν έρθετε με το δικό σας αυτοκίνητο και κατευθυνθείτε μετά τη συμβολή των Λεωφόρων Συγγρού και Ποσειδώνος, στο ρεύμα προς Πειραιά, στην έξοδο που σε οδηγεί απευθείας στον κλειστό χώρο στάθμευσης.
Απ' την στιγμή που φτάνεις στην πύλη αντιλαμβάνεσαι ότι τίποτα δεν θυμίζει τα όσα μέχρι τώρα έχεις δει στην Ελλάδα.
Το ευγενέστατο προσωπικό υποδεικνύει στους επισκέπτες που μπορούν να παρκάρουν. Επίσης είναι άκρως φιλικοί με τα κατοικίδια, τα οποία φυσικά και μπορείτε να πάρετε μαζί σας αρκεί να είστε εφοδιασμένοι με σακουλίτσες.
Το ασανσέρ σας οδηγεί στο επίπεδο του κήπου. 210.000 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου με δεκάδες μονοπάτια σε φέρνουν σε δίλημμα ποιο να διαλέξεις. Οι μυρωδιές από τα βότανα της Μεσογείου σε κατακλύζουν!
Τα ανηφορικά μονοπάτια σε οδηγούν σ' ένα τεράστιο σκεπαστό μπαλκόνι. Είναι ο λεγόμενος "Φάρος". Στα γκισέ των πληροφοριών θα προμηθευτείτε έντυπο με πληροφορίες για την κατασκευή και τον συμβολισμό του. Φτάνοντας εδώ νιώθεις πως βρίσκεσαι σε χώρο διακυβέρνησης υπερσύγχρονου σκάφους. Από τη μια μεριά μπορείς να δεις όλο το Φαληρικό όρμο κι από την άλλη την Ακρόπολη και το Λυκαβηττό. Από εδώ, δυο υπερσύγχρονοι εξωτερικοί ανελκυστήρες σε κατεβάζουν στο ισόγειο του κτιρίου για να συνεχίσεις την περιήγηση στους εσωτερικούς χώρους του κτιρίου.  
Το ενημερωτικό φυλλάδιο του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, που επίσης θα προμηθευτείτε στις πληροφορίες, αναφέρει μια σειρά από εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα. Από ιστιοπλοΐα και pilates μέχρι συναυλίες που καλύπτουν όλα τα είδη της μουσικής, χορευτικές παραστάσεις με μπαλέτα και κάθε είδους αθλητική δραστηριότητα.
Ο χθεσινός περίπατος θα μας μείνει αξέχαστος και σίγουρα θα επιστρέψουμε σύντομα, μαζί με φίλους αυτή τη φορά, στο πάρκο του Νότου!

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ!





































































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: