Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Ανακοινώσεις ΣΚΕΕΠ και ΔΑΚΕ ΕΛΠΕ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΚΕΕΠ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Στις 13.11.2014 πραγματοποιήθηκε το Δ.Σ. του Σωματείου. Τα κυριότερα θέματα ήταν:

Groupama: Ενημερωθήκαμε για την έναρξη του διαγωνισμού καθώς και τον σχεδιασμό για την από εδώ και πέρα εξέλιξη της διαδικασίας. Έχουμε καταστήσει σαφές ότι όλα τα παραπάνω εξελίσσονται σε λάθος χρόνο. Όλη η διαδικασία θα έπρεπε να ξεκινήσει τον Ιούλιο και όχι τον Νοέμβριο αφού Προεδρείο και Εταιρεία γνώριζαν από την πρώτη στιγμή την καταγγελία του συμβολαίου. Όμως το Προεδρείο επέλεξε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του Εργοδότη ώστε να στρέψει αλλού την προσοχή των εργαζομένων και όχι στην σφαγή που γινόταν στα Οργανογράμματα. Θα παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή την εξέλιξη του διαγωνισμού μιας και το θέμα είναι ευαίσθητο αφού πρόκειται για τα χρήματα εργαζομένων.

Εισήγηση Υπηρεσιακού Συμβουλίου για απόλυση συναδέλφου όπου μας περιέγραψαν ότι σ΄ αυτή την διαδικασία το Σωματείο δεν συμφώνησε στην απόλυση. Όμως ο ρόλος των συνδικαλιστών στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο είναι να υπερασπίζονται τα δικαιώματα του εργαζόμενου και όχι να τον καταδικάζουν προτείνοντας μάλιστα τη μέγιστη ποινή αποδεχόμενο την ενοχή του! Αλήθεια, τί στάση θα κρατήσουν αν ο συνάδελφος προσφύγει σε δεύτερο βαθμό και κληθούν θεσμικά να τον υπερασπιστούν μετά την απόλυσή του; Και επιτέλους πόσο ευτελές είναι το επιχείρημα "δηλαδή αν κάποιος κλέψει, το Σωματείο θα τον υπερασπιστεί;" όταν κανείς από τους τρεις συναδέλφους που πρόσφατα απολύθηκαν δεν είχαν τέτοια εισήγηση. Η κερκόπορτα άνοιξε με τη στάση του Προεδρείου και η τρομοκρατία δυστυχώς συνεχίζεται...

Οργανογράμματα: Η κατάσταση σε όλους τους χώρους δουλειάς είναι πια τραγική και πλέον φαίνεται η ανεπάρκεια των Οργανογραμμάτων. Ενδεικτικά στο τμήμα Διύλισης ΒΕΑ τα συνεχή δωδεκάωρα έχουν φτάσει τους συναδέλφους στα όρια τους ενώ στο Θερμικό ΒΕΑ όλα τα πόστα που ήθελε η Διοίκηση χάθηκαν και συνάμα άρχισαν οι μετακινήσεις του "πλεονάζοντος" προσωπικού. Το Συνδικάτο για το μόνο που ενδιαφέρετε είναι οι προσυμφωνημένες περικοπές θέσεων να μην γίνουν γνωστές πριν την ψηφοφορία του Διοικητικού και Οικονομικού Απολογισμού.

Και μέσα σε όλα αυτά, το πλήρως υποταγμένο στις βουλές της Εταιρείας Προεδρείο, αποδέχεται και μάλιστα ανακοινώνει πρώτο αυτό σε συνάδελφο στο Θερμικό τον υποβιβασμό του γιατί "έκανε λάθος η εταιρεία που του έδωσε την προαγωγή με βάση το Πρακτικό Συμφωνίας για τους Χειριστές Β΄" ! Ένα Πρακτικό – απόλυτο εργαλείο – που παρέδωσαν οι ίδιοι στα χέρια της Εταιρείας, όπου ακόμα και σε αυτό κατάφεραν να κάνουν στρεβλή χρήση μιας και οι Χειριστές Πίνακα στο κοντρόλ Διύλισης και Διακίνησης είναι ακόμα Χειριστές Πεδίου ενώ κάποιοι άλλοι συνάδελφοι είναι Χειριστές Α΄ ή Β΄.

Την γύμνια δε του σχεδιασμού των περικοπών των Οργανογραμμάτων του Ομίλου απέδειξαν και τα δύο τελευταία σοβαρά ηλεκτρολογικά περιστατικά στα ΒΕΑ όπου μια εγκατάσταση κατανάλωσης 60ΜW, όσο μια μικρή πολιτεία δηλαδή, έχει μόνο (1) ΕΝΑ ηλεκτρολόγο Βάρδιας! Απορεί κανείς ποιος σοφός νους τα σκέφτηκε αυτά, γιατί μας είναι γνωστό ποιος το συμφώνησε.

Γνωρίζουμε καλά ότι μοναδική γιατρειά στα παραπάνω είναι οι προσλήψεις απλά η εξώδική απάντηση της Εταιρείας που αναφέρει ότι τα όποια προβλήματα δεν οφείλονται στα κενά αλλά στο ανεκπαίδευτο προσωπικό, οι μετακινήσεις "πλεονάζοντος προσωπικού καθώς και οι γνωστές σε όλους συμφωνίες δεν μας κάνουν ιδιαίτερα αισιόδοξους. Αλλά ακόμα και να γίνουν προσλήψεις, επί ποιων οργανογραμμάτων θα γίνουν;

Καταγγείλαμε επίσης την προσπάθεια αποπροσανατολισμού των εργαζομένων από εκπροσώπους του Προεδρείου οι οποίοι διαλαλούσαν ότι επειδή διαφαίνεται πως τα EBITDA του 2014 θα είναι θετικά, η Εταιρεία "θα δώσει το 2,5%". Κάποιοι δεν διάβασαν το Μνημόνιο, αυτοί δεν διάβασαν ούτε την Σύμβαση που υπέγραψαν. Ας φροντίσουν να δώσουν στους εργαζομένους των δεξαμενών Μεγάρων τα οδοιπορικά και ας αφήσουν τα παραμύθια των ΕBITDA.

Ενημερωθήκαμε δε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία των ενστάσεων για τις αξιολογήσεις των εργαζομένων και ότι στο επόμενο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, το οποίο θα γίνει άλλη μια φορά ΤΥΧΑΙΑ!!!... πριν τον Οικονομικό και Διοικητικό απολογισμό του Σωματείου, η Εταιρεία προτίθεται να δώσει κλιμάκια.

Καταγγείλαμε το γεγονός ότι στα τμήματα Μετατροπής και Διύλισης ΒΕΑ δεν έχουν δοθεί οι αξιολογήσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αλήθεια με ποια κριτήρια έγιναν οι προαγωγές και με ποιο δικαίωμα αφαιρέθηκε από τους εργαζόμενους το δικαίωμα στην ένσταση; Απάντηση δεν πήραμε …

Καταγγείλαμε ότι η Εταιρεία, με την πλήρη ανοχή από τους συνεταίρους της στο Σωματείο, εξακολουθεί να προσβάλλει τους εργαζομένους της μιας και τους θεωρεί εντελώς ανάξιους να αναλάβουν το WALP, προσλαμβάνοντας πρώην συνάδελφο ο οποίος απόλαυσε τα ευεργετήματα της εθελουσίας την ίδια ώρα που προσχηματικά δεν επιτρέπει σε άλλους συναδέλφους να κάνουν χρήση της εθελουσίας γιατί τους χρειάζεται.

Όσον αφορά τους συναδέλφους που είχαν πάρει δάνειο από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και είχαν εφησυχάσει από τις δηλώσεις του Προέδρου ότι για τις διαφορές που έχουν προκύψει δεν θα πληρώσουν τίποτα, ας περάσουν από ...το ταμείο να πληρώσουν μέρος της διαφοράς διότι είναι γνωστό ότι ο λόγος του Προέδρου είναι συμβόλαιο.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Από την ενημέρωση που είχαμε σχετικά με την Μελέτη του ΙΟΒΕ μεταξύ των ζητημάτων που μας παρουσιάστηκαν αξίζει πραγματικά να σταθούμε στο ότι ο Κλάδος προσφέρει το 2 % του ΑΕΠ, αλλά και στη μείωση των θέσεων εργασίας κατά 500 εργαζομένων περίπου, την τετραετία 2008 – 2011 καθώς και ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι μέσες συνολικές αμοιβές του Κλάδου το 2011 ήταν 83.000 Euro !!!! Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραγνωρίσουμε και … την ταχύτητα με την οποία ο Πρόεδρος του ΠΣΕΕΠ έσπευσε να υιοθετήσει όλα τα παραπάνω, ευχαριστώντας πολλάκις την Διοίκηση της Εταιρείας για την ενημέρωση, "…τέτοια εργαλεία πρέπει να μας δίνετε…" και υποσχόμενος ότι θα αναπαράγει με όλες του τις δυνάμεις τα παραπάνω στοιχεία προς όφελος της Εταιρείας.

Από αυτό τον συνάδελφο "συνδικαλιστή" περιμένουν οι εργαζόμενοι να αγωνιστεί για τα Οργανογράμματα, τις Προσλήψεις, να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των εργαζομένων στο Ασφαλιστικό Πρόγραμμα, να διεκδικήσει αυξήσεις; Εμείς του ευχόμαστε Καλή Επιτυχία ως Συνδικαλιστή του ΣΕB και καλούμε επιτέλους τους συναδέλφους του Προεδρείου να σταματήσουν τα τραπεζώματα με τους παλιούς συντρόφους τους στην καταστροφή της Σύμβασης, να σταματήσουν να αλλολοβραβεύονται μυστικά ανταλλάσοντας πλακέτες και να αρχίσουν να σχεδιάζουν κάποια στρατηγική ώστε να μην αφήνουν άλλο ανενόχλητη την Εργοδοσία να εφαρμόζει τα σχέδια της σε βάρος των εργαζομένων.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Σας καλούμε να δώσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ δυναμικό παρών στην απεργία που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ στις 27.11.14 και να στείλουμε το ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν θα ανεχτούμε καμία άλλη ανατροπή στις εργασιακές μας σχέσεις.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΑΚΕ ΕΛΠΕ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Είναι γεγονός ότι οι αθρόες - και πολλές φορές άκριτες - αποχωρήσεις συναδέλφων τα τελευταία χρόνια, έχουν σαν αποτέλεσμα την εργολαβοποίηση πολλών θέσεων εργασίας.
Θέσεις και πόστα που καλύπτονταν από μόνιμο προσωπικό, τώρα καλύπτονται πλέον από «συνεργάτες» οι οποίοι κοστίζουν λιγότερο και δεν απαιτούν τίποτε.

Το πλέον περίεργο όμως είναι να υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό των ΕΛΠΕ, να υπάρχει όρεξη για δουλειά και προσφορά στην εταιρία και αντί αυτού να προσλαμβάνεται εργολαβικό προσωπικό για κάλυψη θέσεων.

Συγκεκριμένη αναφορά γίνεται για το Χημείο των ΒΕΑ όπου υπάρχουν αρκετοί Τεχνολόγοι Πετρελαίου οι οποίοι ενώ μπορούν να παρέχουν εξειδικευμένη εργασία υψηλής ποιότητας, παραμερίζονται συστηματικά από «εξωτερικούς συνεργάτες».

Ειδικότερα στο εργαστήριο αποστάξεων κενού, στο οποίο γίνεται και η ανάλυση της ατμοσφαιρικής απόσταξης, αυτή γίνεται αποκλειστικά και μόνον από συγκεκριμένο - και προφανώς «αναντικατάστατο» - εργαζόμενο σε εργολάβο.

Επειδή πρόκειται για πολύ σημαντική ανάλυση που καθορίζει τον συνολικό προγραμματισμό παραγωγής του Διυλιστηρίου, την ευθύνη της είχε ανέκαθεν έμπειρος Τεχνολόγος Πετρελαίου του Τμήματος Χημείου, παλαιότερα δε το πλέον έμπειρο προσωπικό.
Τη συγκεκριμένη ανάλυση έχουν ζητήσει να αναλάβουν - αφού προηγουμένως εκπαιδευτούν - οι Τεχνολόγοι του Τμήματος αλλά δυστυχώς το δίκαιο αίτημα τους δεν έχει εισακουστεί.
Σημειώνεται δε ότι πρόσφατα ο συγκεκριμένος συνεργάτης κλήθηκε να διακόψει την υποχρεωτική άδεια που λαμβάνουν όλοι οι εργαζόμενοι σε εργολάβο προκειμένου να εκτελέσει την ανάλυση και μάλιστα με άδεια εισόδου επισκέπτη.

Προφανώς εδώ τίθεται και θέμα παραβίασης των κανόνων ασφάλειας δεδομένου ότι επισκέπτες δεν επιτρέπεται να εκτελούν εργασίες εντός των εγκαταστάσεων. Σε περίπτωση δε που συμβεί το απευκταίο, δηλαδή ατύχημα ποιος θα πάρει την σχετική ευθύνη?

Αποδεχόμαστε και θα παρακολουθούμε την διαβεβαίωση που δόθηκε στο τελευταίο ΔΣ του σωματείου από τον Γ. Γραμματέα για άμεση επίλυση του θέματος, μετά από συνεννόηση που είχε με τον προϊστάμενο του Χημείου. Τέλος καλούμε το σωματείο, τις παρατάξεις και τους εργαζόμενους των ΕΛΠΕ να διαφυλάξουμε την εργασία και την αξιοπρέπεια μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: