Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Στο σπίτι του Πάτρικ Λη Φέρμορ στην Καρδαμύλη!!!


Ένας ιδιοφυής συγγραφέας...

Ένας μεγάλος φιλέλληνας...

Ένας τολμηρός αγωνιστής της Κρητικής Αντίστασης…

Η αγάπη του για την Ελλάδα συνεχίστηκε και μετά τον πόλεμο, αφού έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του στην Καρδαμύλη…

Ήταν ο αγαπημένος "Μιχάλης" των κατοίκων του χωριού…

Ήταν ο άνθρωπος που έκανε γνωστή την Καρδαμύλη στα πέρατα του κόσμου…

Μέχρι τον θάνατό του ζούσε στη Μάνη, σ' ένα σπίτι που σχεδίασαν μαζί με τη γυναίκα του, την αξέχαστη φωτογράφο Τζόαν Λη Φέρμορ...

Μια ωραία καλοκαιρινή μέρα στην Αγγλία ο "Πάντι" όπως τον αποκαλούσαν οι συμπατριώτες του, είπε σε έναν φίλο του πόσο του έλειπε η Ελλάδα: «Αυτός εδώ δεν είναι ο κόσμος μου, είναι σαν να ζω στην καρδιά ενός μαρουλιού. Εγώ χρειάζομαι καυτές πέτρες κι αγκάθια, λιόδεντρα και φραγκόσυκα».

Ως αναγνώριση της προσφοράς του στον χώρο των Γραμμάτων του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ιππότη από τη βασίλισσα της Αγγλίας.


To σπίτι του μεγάλου "ταξιδευτή" και συγγραφέα σερ Πάτρικ Λι Φέρμορ (1915-2011), στην Καρδαμύλη επέλεξε ως βασικό σκηνικό στην ταινία Πριν τα Μεσάνυχτα ο σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ.
Οι δύο πρωταγωνιστές, Ιθαν Χοκ και Ζιλί Ντελπί, κινούνται στα… σκηνικά και τις γωνιές που σχεδίασε ο αρχιτέκτων Νίκος Χατζημιχάλης για τον Πάτρικ Λη Φέρμορ όταν αυτός αποφάσισε με τη σύζυγο του, τη φωτογράφο Τζόαν Λι, να ζήσουν στη Μεσσηνιακή Μάνη. Μετά το θάνατό του Φέρμορ τον Ιούνιο του 2011 το σπίτι του στην Καρδαμύλη περιήλθε στην κατοχή του Μουσείου Μπενάκη. Η κατοικία, όπως είχε συμφωνηθεί με το δωρητή, αρκετά χρόνια πριν από το θάνατό του, θα χρησιμοποιείται για τη φιλοξενία ερευνητών, ποιητών και πεζογράφων οι οποίοι επισκέπτονται περιοδικά την Ελλάδα για να εργαστούν. Παράλληλα, για ορισμένα χρονικά διαστήματα το Μουσείο Μπενάκη θα έχει τη δυνατότητα ενοικίασης της κατοικίας προκειμένου να εξασφαλίζει τα έξοδα συντήρησης και φιλοξενίας. Το σπίτι διαθέτει μία μεγάλη βιβλιοθήκη με πολλούς τίτλους και ένα σημαντικό αρχείο.

Κατά τη φωτογράφηση που έκανα διαπίστωσα τα πρώτα σημάδια εγκατάλειψης… Εύχομαι να μην έχει την τύχη όλων των ακινήτων που περιέρχονται στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου!!!


Ο Φέρμορ γεννήθηκε στην Αγγλία από Ιρλανδούς γονείς. Πρωτοήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία 19 ετών όταν ταξίδεψε στα Βαλκάνια και στο Αιγαίο. Σ’ αυτό το διάστημα απόκτησε ζωηρό ενδιαφέρον για τις γλώσσες και αγάπη για τους μακρινούς τόπους. Το 1939 κατατάχθηκε στην "Ιρλανδική Φρουρά" (Irish Guards). Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο πολέμησε στην Αλβανία ενώ το 1944 έλαβε μέρος στην κρητική Αντίσταση, με κορυφαία στιγμή την οργάνωση της απαγωγής του Γερμανού διοικητή του νησιού Χάινριχ Κράιπε, μία παράτολμη αλλά καλά μελετημένη επιχείρηση που ντρόπιασε το Γ' Ράιχ.
Μετά τον πόλεμο εργάστηκε για το Βρετανικό Ινστιτούτο. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 συνέχισε τα ταξίδια και το γράψιμο, αλλά πάντοτε επέστρεφε στην Ελλάδα. Περπάτησε την Ελλάδα από άκρου εις άκρον με την ιδιότητα του περιηγητή. Κράτησε σημειώσεις, διάβασε την ιστορία του τόπου, βυθίστηκε στη μυθολογία, ανέτρεξε στην Ορθοδοξία, προκειμένου να καταλάβει τους Έλληνες.
Το 1990 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ της Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ ενώ υπήρξε αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Μεταξύ των σημαντικότερων έργων του συγκαταλέγονται τα: "Μάνη" και "Ρούμελη", που περιλαμβάνουν φωτογραφίες της συζύγου του, "Τα βιολιά του Σεν Ζακ", "Μεταξύ των δασών και των ποταμών", "Ένας καιρός δώρων".

Περισσότερες φωτογραφίες από το σπίτι που φιλοξενήθηκαν διασημότητες από όλον τον κόσμο και το απίστευτης ομορφιάς τοπίο που ενέπνευσε τον Πάτρικ Λη Φέρμορ εδώ!



































3 σχόλια:

akrat είπε...

καλημέρα καλή εβδομάδα

σπουδαία ανάρτηση

ας ελπίσουμε να προσεχθεί...

BENEAS GEORGIOS είπε...

Ευχαριστώ! Καλή εβδομάδα. Το ελπίζω και θα το παρακολουθώ...

Ανώνυμος είπε...

Ενα δίκτυο φίλων του έργου και της κληρονομιάς του Πάτρικ Λι Φέρμορ γεννήθηκε στην Αγγλία. Η Patrick Leigh Fermor Society έχει θέσει σκοπό τη συμβολή της στην αποκατάσταση της κατοικίας του Πάτρικ Λι Φέρμορ στη Μάνη μέσω της προσέλκυσης ιδιωτικών χορηγιών και μεμονωμένων οβολών, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, στο οποίο έχει περιέλθει το ακίνητο σύμφωνα με τη διαθήκη του συγγραφέα. Η Εταιρεία, με διευθυντή τον Charles Arnold, δηλώνει πιστή στο έργο της διάδοσης του πνεύματος του Πάτρικ Λι Φέρμορ, ο οποίος με τον θάνατό του το 2011, είχε καταστήσει σαφή την επιθυμία του να συνδεθεί διά παντός η ονειρική κατοικία του σε ένα από τα ειδυλλιακά σημεία κοντά στην Καρδαμύλη, με την πνευματική δημιουργία. Γι’ αυτό και το όραμα είναι η δημιουργία ενός ιδανικού τόπου φιλοξενίας συγγραφέων και ερευνητών με σκοπό την παραγωγή έργου. Το λιθόκτιστο σπίτι με την κεραμιδένια στέγη, ανάμεσα στα κυπαρίσσια και δίπλα στη θάλασσα, χτισμένο την περίοδο 1964-1966, το είχε σχεδιάσει ο ίδιος μαζί με τη σύζυγό του, Τζόαν, και όπως αναφέρει η Εταιρεία Πάτρικ Λι Φέρμορ «είναι μία διασταύρωση αγροικίας και μονής».
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Patrick Leigh Fermor Society, το κόστος αποκατάστασης, μελλοντικής συντήρησης και λειτουργίας της οικίας και του περιβάλλοντος χώρου ανέρχεται σε 500.000 στερλίνες, ποσόν που η Εταιρεία αποδίδει σε εκτίμηση του Μουσείου Μπενάκη. Για τον σκοπό αυτό θα διατίθεται και σημαντικό ποσοστό του ποσού που θα συγκεντρώνεται από τις ετήσιες συνδρομές των μελών της νεοπαγούς Εταιρείας (20 στερλίνες κατ’ έτος ή 200 στερλίνες για ισόβια συνδρομή). Mία επιθεώρηση με τίτλο «The Philhellene» θα εκδίδεται τρεις φορές τον χρόνο με ενημέρωση για όλες τις δράσεις (διαλέξεις, εκδηλώσεις, ειδήσεις, κ.λπ.) της Εταιρείας.
Πριν καν ιδρυθεί η Εταιρεία Πάτρικ Λι Φέρμορ, είχε εντοπισθεί το ενδιαφέρον μεμονωμένων πιθανών χορηγών. Αυτήν την αντικειμενικά θετική διάθεση απέναντι στη συνέχιση του έργου του Πάτρικ Λι Φέρμορ έρχεται να οργανώσει, συσπειρώσει και στεγάσει η Εταιρεία, που αναφέρει με σαφήνεια το Μουσείο Μπενάκη ως συνοδοιπόρο. Καλεί δε κάθε ενδιαφερόμενο (ιδιώτη ή εταιρείες) για την επίτευξη του ευγενούς αυτού σκοπού να συνδράμει τον «κουμπαρά» με δωρεές από 100 στερλίνες και πάνω. Ολα τα μέλη της Εταιρείας θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε οργανωμένες επισκέψεις στο σπίτι του Πάτρικ Λι Φέρμορ, που στέκει σ’ ένα από τα ωραιότερα σημεία της Ελλάδας να μας θυμίζει την πνευματική παρακαταθήκη του.

http://www.patrickleighfermorsociety.org/