Είναι Σάββατο μεσημέρι και έχουμε ξεκινήσει την αναζήτηση της ιδανικής ψητής γουρνοπούλας στην Καλαμάτα, από τη Μεσσήνη και το Ασπρόχωμα μέχρι το Αρφαρά, σε ταβέρνες, ψησταριές και κρεοπωλεία πάνω στην παλιά εθνική οδό. Το εγχείρημα είναι δύσκολο καθώς για τους μαγαζάτορες της περιοχής, όλες οι γουρνοπούλες της Μεσσηνίας είναι εξαιρετικές, με κορυφαία βέβαια, τη δική τους. Η γουρνοπούλα, ή μπουζοπούλα όπως συνηθίζουν να τη λένε στη Λακωνία, είναι σήμα κατατεθέν της ευρύτερης περιοχής της Καλαμάτας. Είναι το φαγητό της Κυριακής για τις μικρές ταβέρνες που την εκθέτουν σε γυάλινες βιτρίνες έξω από το μαγαζί, κυριολεκτικά πάνω στο δρόμο. Είναι όμως και υπόθεση μερικών ωρών, γιατί ξεκινούν να την πωλούν από νωρίς το πρωί και πριν από το μεσημέρι έχει τελειώσει. Πολλές φορές τελειώνει μόλις σχολάσει η εκκλησία, γιατί οι περισσότεροι τη φέρνουν στο σπίτι τους μαζί με το αντίδωρο. Τις μέρες που είναι τα τοπικά πανηγύρια της Αναλήψεως, της Αγίας Τριάδος και τον Δεκαπενταύγουστο, καταναλώνουν τόσες γουρνοπούλες όσες όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Παλιότερα ήταν μια εποχική λιχουδιά, γιατί ξεκίναγε του Αγίου Γεωργίου και σταμάταγε του Αγίου Δημητρίου. Τώρα τη βρίσκεις όλο τον χρόνο. Η Καλαμάτα έχει τις γουρνοπούλες, δεν τρώνε αλλού τόσα χοιρινά. Στην Τρίπολη ψήνουν αρνιά, προβατίνες, γίδες, το ίδιο και στη Στερεά Ελλάδα. Έφτιαξε κάποιος γνωστός μου μαγαζί με γουρνοπούλα στην Κρήτη και δεν μπορούσε να την πουλήσει, εκεί τρώνε τα ζυγούρια, τα κριάρια, τα χοντρά. Έκατσε έναν μήνα, το έκλεισε το μαγαζί κι έφυγε... Όλες οι γουρνοπούλες της Μεσσηνίας ψήνονται στον φούρνο. Δεν βάζει κανείς σούβλα στην Καλαμάτα. Είναι πολύ μεγάλο το γουρούνι, δεν στέκεται και διαλύεται. Ο φούρνος βγάζει πολύ καλύτερο χοιρινό. Και να υπήρχε τρόπος να σταθεί, αν το ταλαιπωρήσεις για 9 έως 12 ώρες στη σούβλα, όλα τα υγρά του θα φύγουν. Στον φούρνο ψήνεται σε σχάρες, περνάει η φωτιά και από κάτω και ψήνεται ομοιόμορφα, δεν ακουμπάει καθόλου μέσα στο λίπος του, παρ' όλα αυτά το κρέας δεν στεγνώνει. Το καλύτερο κομμάτι της γουρνοπούλας είναι τα πλευρά. Και τώρα, αφού σας είπαμε κάποια απο τα μυστικά της γουρνοπούλας, ξεχάστε τα όλα γιατί περνάμε σε νέα εποχή... Στην εποχή του street food για τη γουρνοπούλα της Καλαμάτας, που αλλάζει τα δεδομένα στον γαστρονομικό χάρτη.
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε στο πρόσφατο Athens Street Food Festival και μέσα από τις ατέλειωτες ουρές επισκεπτών μπροστά από τον πάγκο του ψητοπωλείου Η Γουρνοπούλα το οποίο ταξίδεψε από την Καλαμάτα για να σερβίρει φρέσκια, ψητή γουρνοπούλα και πατάτες, προτείνοντας συνδυασμούς που δεν θα μπορούσε το κοινό να φανταστεί πως μπορεί να γευτεί. Βέβαια εμείς για άλλη μια φορά ήρθαμε στην Καλαμάτα και τους απολαύσαμε από πρώτο χέρι στο ψητοπωλείο που φέρνει την επανάσταση με τις καινοτομίες του...
Ψητοπωλείο Η Γουρνοπούλα. Ανοιχτό κάθε μέρα 11:00 έως 18:00 εκτός Δευτέρας. Δίπλα στο νέο Δημαρχείο της πόλης...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου