Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Αυτή τη φορά στόχος ήταν η καφετέρια Smile στο Χαϊδάρι!!!


Έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σημειώθηκε στις 06:00 το πρωί στην είσοδο της καφετέριας Smile στο Χαϊδάρι, στoν πολυσύχναστο πεζόδρομο της Καραϊσκάκη, αναστατώνοντας τους κατοίκους της περιοχής.
Ο εκρηκτικός μηχανισμός τοποθετήθηκε ή ρίφθηκε στην είσοδο της καφετέριας και από την έκρηξη και το ωστικό κύμα προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές στην είσοδο και στα τζάμια του καταστήματος. Ήδη μετά την άμεση αντικατάσταση των υαλοπινάκων η Smile λειτουργεί κανονικά.
Αν και οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι πρόκειται για γκαζάκια, οι πρώτες αστυνομικές πληροφορίες έκαναν λόγο για μασούρι δυναμίτιδας που πυροδοτήθηκε με βραδύκαυστο φυτίλι ή ρίψη χειροβομβίδας, με τους αστυνομικούς να ερευνούσαν το χώρο προς αναζήτηση υπολειμμάτων.
Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ αναμένεται να καλέσουν για κατάθεση τον ιδιοκτήτη του καταστήματος, προκειμένου να διαπιστώσουν αν τυχόν είχε δεχθεί εκβιαστικές ή άλλου τύπου απειλές.
Η πλέον αντιπροσωπευτική μορφή του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα μας, είναι η προστασία των νυχτερινών κέντρων, αν και στη συνέχεια προστέθηκαν το εμπόριο λευκής σαρκός, τα ναρκωτικά, οι κλοπές οχημάτων και τέλος, τα συμβόλαια θανάτου.
Οι πρώτες ομάδες, που εμφανίστηκαν στην αυγή της δεκαετίας του 1980, αποτελούνταν από νεαρά άτομα που έφεραν εις πέρας διάφορες δουλειές, όπως για παράδειγμα την είσπραξη χρεών και τη φύλαξη καταστημάτων, για λογαριασμό των αφεντικών τους.
Λίγα χρόνια αργότερα, τα μέλη των ομάδων αντελήφθησαν πως οι νυχτερινές επιχειρήσεις τους, ήταν ιδιαίτερα επικερδείς και τότε έγιναν οι πρώτες κινήσεις για τη δημιουργία οργανωμένων συμμοριών, που είχαν ως πρότυπο τη δομή και τη δράση της Μαφίας.
Η οργάνωση των ομάδων αυτών, δεν ήταν ιδιαίτερα καλή, ωστόσο η αστυνομία αρχικά είχε πιαστεί στον ύπνο. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι επιχειρήσεις αποδείχθηκαν πραγματικά χρυσωρυχεία, με αποτέλεσμα οι συμμορίες να αυξήσουν την επιρροή τους πάνω στα θύματα, αλλά κυρίως να αναπτύξουν και να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους.
Η προστασία των νυχτερινών κέντρων, κοινώς το νταβατζιλίκι, είναι ένας πονοκέφαλος για τις διωκτικές αρχές και μία μάστιγα για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.
Άτομα, μέλη οργανωμένων ομάδων, οι οποίες παίρνουν εντολές από μεγαλονονούς της νύχτας, πωλούν προστασία σε νυχτερινά κέντρα, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, ψιλικατζίδικα, ακόμη και σε περίπτερα στο λεκανοπέδιο της Αττικής.
Το άγριο καθεστώς της προστασίας στη νύχτα και της δράσης των συμμοριών που σφραγίστηκε όλα αυτά τα χρόνια με πολύ αίμα, βία και ανελέητους πολέμους για την επικράτηση των ισχυρότερων, μπαίνει κατά καιρούς στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών.
Οι κατηγορίες που συνήθως αντιμετωπίζουν, μεταξύ άλλων, είναι σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που επιδιώκει τη διάπραξη κακουργηματικών πράξεων, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος), ανθρωποκτονία από πρόθεση, εμπρησμός, εκβίαση και έκρηξη.
Ανάλογα με την περιοχή, οι ιδιοκτήτες των νυχτερινών κέντρων πληρώνουν από μικρά έως υπέρογκα ποσά ώστε να προστατεύονται.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως αρκετά από τα θύματα των εκβιαστών, έχουν δηλώσει κατά καιρούς στην αστυνομία πως οι προστάτες δείχνουν κατανόηση ανάλογα με τις δυνατότητες του μαγαζιού και παρέχουν ευκολίες πληρωμής, δρώντας έχοντας ως μεγαλύτερο σύμμαχό τους τον φόβο, με τον οποίο εξασφαλίζουν τη σιωπή των θυμάτων τους.
Βέβαια, όλα αυτά τα παρασιτικά κυκλώματα μάλλον δεν έχουν καταλάβει ακόμα ότι το χρήμα έχει πάψει να ρέει προ πολλού και οι επιχειρηματίες που άρμεγαν τόσα χρόνια, μόλις και μετά βίας ανταπεξέρχονται στις καθημερινές τους υποχρεώσεις, οπότε, σε όσους βανδαλισμούς και αν προβαίνουν εκβιάζοντάς τους… "ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος"


Δεν υπάρχουν σχόλια: