Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Έχετε επισκεφθεί τη μαρίνα της Καλαμάτας;


Μία καλά οργανωμένη μαρίνα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τουριστικής και όχι μόνο ανάπτυξης μιας περιοχής. Αυτό φυσικά ισχύει και για τη μαρίνα Καλαμάτας, η οποία εδώ και σχεδόν 15 χρόνια έχει συμβάλει σημαντικά στην αναπτυξιακή πορεία της περιοχής, αφήνοντας μάλιστα και πολλές υποσχέσεις για ακόμα καλύτερο μέλλον. "Κλειδί" της επιτυχίας οι υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προς τους πελάτες – επισκέπτες, αλλά και το φιλικό κλίμα που καλλιεργείται μεταξύ αυτών και των υπευθύνων της.
Η "Μαρίνα Καλαμάτας Α.Ε." είναι μία ιδιωτική εταιρεία που ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1998. Το 60% της εταιρείας ανήκει στην "Κυριακούλης Μεσογειακές Κρουαζιέρες Ναυτιλιακή Α.Ε." και το υπόλοιπο 40% στην "Συνεταιρισμός Τουριστικής Εκμετάλλευσης Ανάπτυξης Μεσσηνίας", η οποία ιδρύθηκε από Καλαματιανούς φίλους της θάλασσας και επιχειρηματίες. Πρόεδρος της "Μαρίνας Καλαμάτας Α.Ε." είναι ο Σταύρος Κυριακούλης και διευθύνων σύμβουλος ο Δημήτρης Κατσούλης.
Η μαρίνα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας πέρασε προς εκμετάλλευση στην "Μαρίνα Καλαμάτας Α.Ε." το 1998 επί δημαρχοντίας Χρήστου Μαλαπάνη μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για 24 χρόνια. Με την έναρξη της εκμετάλλευσης παρέλαβε την κτηριακή υποδομή και το έργο της μαρίνας που είχαν κατασκευαστεί επί δημαρχοντίας Σταύρου Μπένου προσθέτοντας όμως υποδομή για την προστασία των σκαφών, αγκυροβόλια, θυροφράγματα, καθώς και νηοδόχο το 2001 για την ανέλκυση και την καθέλκυση σκαφών. Για την καλύτερη διαχείριση των εργασιών μάλιστα ιδρύθηκε η θυγατρική "Μαρίνα Καλαμάτας Τεχνική ΕΠΕ".
Η μαρίνα Καλαμάτας έχει δυνατότητα φιλοξενίας 250 σκαφών (μέσου μήκους 13 μέτρων). Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι σε ετήσια βάση μέσω της μαρίνας επισκέπτονται την πόλη περίπου 1.000 σκάφη με μέσο όρο επιβατών 5 άτομα στο καθένα. Το ρεκόρ πάντως της μαρίνας είναι τα 285 σκάφη, το οποίο πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2008- 2009.
Στα βασικά πλεονεκτήματα της μαρίνας της μεσσηνιακής πρωτεύουσας είναι η κοντινή απόσταση από νοσοκομείο και αεροδρόμιο, γεγονός που σύμφωνα με το γενικό διευθυντή της Παναγιώτη Μπούνα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. "Το 70% των επισκεπτών είναι ξένοι και προέρχονται κατά βάση από ευρωπαϊκές χώρες όπως Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία και Αυστρία, ενώ παλιότερα υπήρχαν αρκετές επισκέψεις από ΗΠΑ και Αυστραλία" σημειώνει ο αναπληρωτής διευθυντής Βαγγέλης Κακαβογιάννης. Πολλοί από αυτούς μάλιστα έχουν διαμείνει αρκετά χρόνια, αφού με τον καιρό έχουν δεθεί με την περιοχή. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός ανώτερου στελέχους της γνωστής εταιρείας πληροφορικής ΙΒΜ, ο οποίος αρχικά ήρθε στην Καλαμάτα ως επισκέπτης με σκάφος, αντιμετώπισε κάποια σοβαρά προβλήματα υγείας και σε νέα επίσκεψή του στην πόλη απεβίωσε. Οι συγγενείς του ενημέρωσαν τους υπεύθυνους της μαρίνας ότι εκ των τελευταίων του επιθυμιών ήταν να ταφεί στην Καλαμάτα που τόσο αγάπησε. "Δεν θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι η μαρίνα είναι οικογενειακή λόγω του κλίματος που υπάρχει με τους επισκέπτες" τονίζει ο κ. Μπούνας. Οπως μάθαμε μάλιστα δεν είναι λίγοι οι επισκέπτες, οι οποίοι μετά από αρκετά χρόνια παραμονής στην πόλη αποφάσισαν να πουλήσουν τα σκάφη και να αγοράσουν σπίτι στην περιοχή.
Εκτός από τις ναυτικές υπηρεσίες που περιμένει κάποιος να εξυπηρετεί μία μαρίνα, στην Καλαμάτα διατίθεται μπάνιο, πλυντήρια, ακόμα και βιβλιοθήκη.
Η μαρίνα Καλαμάτας είναι από τις φθηνότερες της Μεσογείου και έχει συμβατική υποχρέωση να διαμορφώνει τιμές ίσες με το 40% των μαρίνων της Αττικής (βλ. Άλιμος). Αν και τα πρώτα χρόνια της μαρίνας μπορούσαν από οικονομικής άποψης να χαρακτηριστούν "ασθενή", εντούτοις πλέον τα δεδομένα σίγουρα προοιωνίζονται ένα πολύ καλύτερο μέλλον. Στην επιχείρηση απασχολούνται 10 άτομα εκ των οποίων 5 φύλακες που περιπολούν σε 24ωρη βάση με βάρδιες, 2 διοικητικοί υπάλληλοι, 2 καθαριστές και 1 άτομο εξειδικευμένο στις ανελκύσεις και τις καθελκύσεις που θεωρείται από τους καλύτερους στην Ελλάδα στο είδος του. Υπάρχουν βεβαίως και δεκάδες εξωτερικοί συνεργάτες που διαχρονικά καλύπτουν τις ανάγκες (τεχνικές κ.ά.), γεγονός που αναμφισβήτητα λειτουργεί ιδιαιτέρως τονωτικά στην τοπική οικονομία.
Ιδιαιτέρως σημαντική είναι η συμμετοχή της ιδιοκτήτριας εταιρείας της μαρίνας Καλαμάτας στην εταιρεία διαχείρισης ακόμα 4 μαρίνων σε Γουβιά Κέρκυρας, Λευκάδα, μαρίνα Ζέας και Αίγινας, ενώ συμμετοχή υπάρχει και στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.
Τα προβλήματα στη συναλλαγή με την κεντρική διοίκηση δεν λείπουν πάντως, καθώς η γνωστή ελληνική γραφειοκρατία έχει κατά καιρούς φέρει εμπόδια στις αναπτυξιακές προσπάθειες της επιχείρησης.
Επόμενος μεγάλος στόχος βεβαίως είναι η καλύτερη δυνατή οργάνωση ενόψει της τουλάχιστον τριήμερης παραμονής σχεδόν 1.000 ατόμων στο πλαίσιο της ρεγκάτας που θα ξεκινήσει από το Ντουμπρόβνικ της Κροατίας και θα έχει προορισμό την Aττάλεια της Τουρκίας. Η διοργάνωση αυτή θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο και περισσότερα από 80 σκάφη θα πραγματοποιήσουν ενδιάμεσο σταθμό στην Καλαμάτα δίνοντας ένα ιδιαίτερο χρώμα εκείνες τις μέρες στην πόλη.
________________________________________

"Μαρίνα Καλαμάτας Α.Ε."
Μαρίνα Καλαμάτας, 24100
 
Tηλ: 27210-21037 και 27210-21054

Fax: 27210-26079 
E-mail: kalamata@medmarinas.com   


Δεν υπάρχουν σχόλια: