Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Ήρθαμε στο γραφικό Σταυρί της Μέσα Μάνης!!!


Το μικρό γραφικό χωριό Σταυρί απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από τον κεντρικό δρόμο Αρεόπολης - Γερολιμένα, πριν την Κοίτα και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής παράδοσης. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 184 μέτρων και έχει ελάχιστους μόνιμους κατοίκους. Η ίδρυση του χωριού τοποθετείται κατά τον Μεσαίωνα. Ο επισκέπτης μπορεί να περιπλανηθεί στα παραδοσιακά σοκάκια και να θαυμάσει τους πετρόκτιστους πύργους. Πολλοί από τους πύργους έχουν αναπαλαιωθεί, όπως ο Πύργος Τσιτσιρή που κτίστηκε το 1820 και σήμερα λειτουργεί ως παραδοσιακός ξενώνας. Στο χωριό βρίσκονται και οι εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Βασιλείου με την παιδική χαρά. Σε μικρή απόσταση από το Σταυρί, δεσπόζει ο ναός της Επισκοπής που είναι ένα από τα σημαντικότερα Βυζαντινά μνημεία της Μάνης. Όσοι και όσες βρίσκεστε στη Μάνη, σ' αυτή τη γοητευτική γη της γυμνής πέτρας, του καυτού ήλιου, της πεισματάρας ελιάς και της φραγκοσυκιάς, εκτός από δροσερές βουτιές στις θάλασσες των θρύλων και σεργιάνια στην απογευματινή σκιά των πύργων, έχετε και μια ακόμη μοναδική ευκαιρία. Μπορείτε να έρθετε ως εδώ και να γευτείτε στο εστιατόριο Aspasia της εξαίρετης Μανιάτισσας σεφ Σταυριανής Ζερβακάκου πιάτα εμπνευσμένα από τα λαογραφικά βιβλία του Κυριακού Κάσση και τα παραμύθια της Μέσα Μάνης. Σε αυλή, με φόντο τον Σαγιά, στήνονται τα τραπέζια του εστιατορίου στο ορεινό χωριουδάκι της Λακωνικής Μάνης. Η καλαμωτή σκεπή και τα δέντρα προσφέρουν δροσιά ενώ η σχάρα, που έχει πιάσει πόστο στη μια γωνιά της αυλής, σκορπίζει στο χώρο δελεαστικά αρώματα. Η Μανιάτισσα σεφ έδωσε στο εστιατόριο την ονομασία της αγαπημένης της θείας και έθεσε σαν κύριο στόχο την μύηση των επισκεπτών του Aspasia στις παραδόσεις της κουζίνας και τους φυσικούς θησαυρούς της περιοχής. Έτσι, οι πρώτες ύλες προέρχονται από εκλεκτούς παραγωγούς της Μάνης, χωρίς να λείπουν και προσεκτικά επιλεγμένα προϊόντα από την υπόλοιπη Ελλάδα. Το μενού του εστιατορίου αλλάζει καθημερινά αλλά το προζυμένιο τους ψωμί, συνοδευόμενο από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, λούπινα και ανθό αλατιού από τον Μέζαπο, είναι σταθερή και πολύ καλή αρχή του γεύματος...

































































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: