Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Οι δρομείς του ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ περνώντας από τις ΒΕΑ & ΒΕΕ των ΕΛΠΕ!!!


Το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στον κόσμο των υπεραποστάσεων, το 37ο Σπάρταθλον, ξεκίνησε στις 7.00 σήμερα το πρωί από τους πρόποδες του Ιερού βράχου της Ακροπόλεως των Αθηνών.
400 δρομείς προερχόμενοι από 53 χώρες από όλα τα σημεία του πλανήτη, θα διανύσουν την απόσταση από την Αθήνα στη Σπάρτη, περνώντας από αρχαιολογικούς χώρους, σε δρόμους και μονοπάτια της Αττικής και Πελοποννήσου, διασχίζοντας την κορυφή του βουνού Αρτεμισίου, τους κάμπους της Νεμέας, την γέφυρα του Ευρώτα. Θα διαδώσουν το μήνυμα του ευ αγωνίζεσθε μέσω της ιστορικής αυτής διοργάνωσης.
Η φετινή διοργάνωση του 37ου Σπάρταθλον χαρακτηρίζεται επίσης από την παρουσία 60 Ελλήνων Αθλητών και Αθλητριών από τον χώρο των υπεραποστάσεων.
Ο αγώνας διεξάγεται επάνω στα βήματα του Αρχαίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη, που κάλυψε το μακρύ δρομικό ταξίδι των 246 km, φτάνοντας στη Σπάρτη την επόμενη ημέρα. Το στάδιο της πολύμηνης προετοιμασίας των 400 αθλητών και αθλητριών χαρακτηρίζεται από εντατικές πολύμηνες προπονήσεις και από ανάλογη ψυχολογική προετοιμασία.
Μαζί τους, συμπαραστάτες στη δοκιμασία τους, εκατοντάδες εθελοντές, συνοδοί, γιατροί, φυσιοθεραπευτές. Πλήθος κόσμου από την εκκίνηση, τους ενδιάμεσους Δήμους μέχρι και τον τερματισμό θα τους δίνει αμέριστα την υλική και ψυχολογική υποστήριξη.
Ο περσινός 1ος Έλληνας δρομέας του 36ου ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ ο Ιωάννης Πολυμένης, θα δώσει και φέτος το παρών διεκδικώντας έναν καλύτερο χρόνο στην κάλυψη της απόστασης.
Επίσης η Ελληνίδα πρωταθλήτρια των Υπεραποστάσεων, και περσινή πρώτη Ελληνίδα του 36ου Σπάρταθλον Γεωργία Μαντά, κατέχει το Ρεκόρ κάλυψης της διαδρομής, και για πολύ λίγο έχασε την 3η θέση στο βάθρο, στην κατηγορία των Γυναικών, θα προσπαθήσει να επαναλάβει όχι μόνον τον περσινό της θρίαμβο, αλλά να διεκδικήσει εκ νέου μία από τις 3 θέσεις του βάθρου!
Ο αγώνας τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και του Υπουργείου Τουρισμού.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Δρομέων Υπεραποστάσεων (Ι.Α.U.) έχει απονείμει στον Σύνδεσμο την ΧΡΥΣΗ ΕΤΙΚΕΤΑ ποιότητας "Golden Label".

























Οι Γέφυρες της Ελλάδας!!!


Τον Αύγουστο του 2018, ένα τμήμα μήκους 210 μέτρων της γέφυρας Μοράντι στη Γένοβα της Ιταλίας που αποτελούσε μέρος της εθνικής οδού, κατέρρευσε, με αποτέλεσμα σαράντα τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Κρούσματα κατάρρευσης γεφυρών έχουν σημειωθεί και σε διάφορες περιοχές της χώρας μας όπως στην Κρήτη, στην Καβάλα και αλλού.

Ποια είναι όμως η κατάσταση των γεφυρών στην Ελλάδα σήμερα; Πόσες και ποιες ενδέχεται να αντιμετωπίζουν προβλήματα στατικότητας, ή άλλα; Πόσο επιβαρύνουν η κλιματική αλλαγή ή η αύξηση της κίνησης τις αντοχές αυτών των υποδομών;

Η νέα μελέτη της διαΝΕΟσις που εκπονήθηκε από μια ομάδα μηχανικών του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος υπό τον συντονισμό του Δρ. Βασίλειου Μπαρδάκη, απαντά στα παραπάνω ερωτήματα, καταγράφοντας τη σημερινή κατάσταση στη χώρα μας, επισημαίνοντας τους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζουν το πρόβλημα οι άλλες χώρες και καταλήγοντας σε μια σειρά από προτάσεις για την ενίσχυση των οδικών υποδομών.

Πόσες γέφυρες υπάρχουν στην Ελλάδα και ποια είναι η κατάστασή τους;

Βάσει εκτιμήσεων σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 17.000 γέφυρες περίπου.
Οι γέφυρες που κατασκευάστηκαν πριν από το 1961 δεν ακολουθούσαν κανένα συγκεκριμένο κανονιστικό πλαίσιο.
Οι γέφυρες που κατασκευάστηκαν αργότερα και μέχρι και τη δεκαετία του ’80 ακολουθούσαν παρωχημένους (πια) γερμανικούς κανονισμούς.
Όλες οι γέφυρες που κατασκευάστηκαν πριν από το 1993 δεν είχαν επαρκείς αντισεισμικές προβλέψεις στον σχεδιασμό τους. Αλλά και τα πρότυπα του ’93 κρίνονται παρωχημένα σήμερα.
Οι κανονισμοί των προηγούμενων δεκαετιών δεν περιελάμβαναν σωστές προβλέψεις για τη μελλοντική εξέλιξη της κίνησης στους δρόμους και της αύξησης του όγκου των φορτίων.
Υπάρχει έλλειμμα συντήρησης και αναβάθμισης.
Πολλές γέφυρες έχουν ξεπεράσει το προσδόκιμο όριο ζωής.

Ποια είναι η κατάσταση σε άλλες χώρες;

Ιταλία
• Όλες οι γέφυρες από σκυρόδεμα που κατασκευάστηκαν στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 έχουν φτάσει ή και ξεπεράσει το προσδόκιμο της ζωής τους.
• Κάθε χρόνο 15-20 γέφυρες καταρρέουν στη χώρα λόγω έλλειψης συντήρησης ή λόγω ηλικίας.
• Μετά την κατάρρευση της γέφυρας Μοράντι η κυβέρνηση ξεκίνησε ένα έργο αξιολόγησης της κατάστασης δεκάδων χιλιάδων γεφυρών στη χώρα.

Γαλλία
• Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ένα σχέδιο ελέγχου και συντήρησης με τακτικές επιθεωρήσεις προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ.
• Το αρμόδιο υπουργείο δημοσίευσε και μια λίστα 23 μεγάλων γεφυρών που απαιτούν διορθωτικές επεμβάσεις.

Γερμανία
• Σύμφωνα με έρευνα του 2017, το 12,4% των γεφυρών της χώρας είναι σε κακή κατάσταση, αλλά μόνο ένα αντίστοιχο ποσοστό (12,5%) είναι σε καλή κατάσταση, χωρίς κανένα πρόβλημα.
• Το πρόβλημα στην Ανατολική Γερμανία είναι λιγότερο έντονο.

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
• Από το 1971 υπάρχουν θεσμοθετημένα πρότυπα συντήρησης γεφυρών.
• Οι 614.387 γέφυρες της χώρας είναι καταχωρημένες σε ένα λεπτομερές μητρώο.
• Το 9,1% των γεφυρών στις ΗΠΑ το 2016 κρίνονταν ως δομικά ανεπαρκείς. Πρόκειται για σχεδόν 56.000 γέφυρες, που έχουν 188 εκατ. διελεύσεις την ημέρα.

Τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα; Η μελέτη καταλήγει σε συγκεκριμένες προτάσεις:

1 Μεσοπρόθεσμα τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Μητρώου Γεφυρών, με πλήρη στοιχεία για την κατασκευή και το ιστορικό κάθε γέφυρας, καθώς και αξιολόγηση της κατάστασής της με βαθμό αντοχής και ακόμα με τακτικές επιθεωρήσεις και ετήσιο πρόγραμμα συντήρησης.

2 Την άμεση επέμβαση στις «οιονεί επικίνδυνες γέφυρες» με τη δημιουργία μιας πλατφόρμας στην οποία εθελοντές μηχανικοί θα μπορούν να καταχωρούν υπάρχοντα στοιχεία που αφορούν ευπαθείς γέφυρες της περιοχής τους, οι οποίες κρίνουν ότι θα πρέπει να ελεγχθούν με σύγχρονα τεχνικά μέσα.

3 Καθιέρωση αυστηρότερων όρων χρήσης και λειτουργίας, που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ασφάλειας των κατοίκων, στην απρόσκοπτη λειτουργία της οικονομίας και των μεταφορών και στη μείωση του κόστους λόγω πρόληψης των πιθανών ζημιών αντί της εκ των υστέρων επέμβασης.

4 Πρόβλεψη των αναγκών αξιολόγησης και συντήρησης των γεφυρών της χώρας στον εξαρχής σχεδιασμό τους.





Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Θυμήσου κι εμένα, κι εμένα... Του συγγραφέα Αργύρη Π. Καγιάφα!!!


Μόλις ολοκληρώσαμε την ανάγνωση ενός νέου βιβλίου, ημερολόγιο πολέμου, σταλμένο από τα πάτρια εδάφη, με συγκλονιστικές περιγραφές που σε καθηλώνουν... Μνημόσυνο γι αυτούς που έφυγαν!
Το Ημερολόγιο αναφέρεται και στην Αγλαΐα Καγιάφα, αδελφή του συγγραφέα. Είναι αυτή που το έσωσε για να το τυπώσουν τα παιδιά του. Η Αγλαΐα Καγιάφα ήταν δασκάλα στον Αετό Τριφυλίας από το 1956 έως το 1965 και άφησε πλούσιο έργο. Την αγάπαγε όλος ο Αετός και ήταν οικογενειακή της φίλη η Ιφιγένεια Γκότση… όλοι μακαρίτες… αυτή είναι η ζωή!
Θυμήσου κι εμένα, κι εμένα... Του συγγραφέα Αργύρη Π. Καγιάφα  
Μπορείτε να το ζητήσετε από τις Εκδόσεις ΚΑΓΙΑΦΑΣ της Κυπαρισσίας (6972295607) και να σας το στείλουν ταχυδρομικώς.
Σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα! 


















Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Μια συνέντευξη του Παναγιώτη Μπενέα στην Κουλτουρόσουπα!!!!



13 Ιουλίου 2018 4143 Views

Νέος, φοιτητής νομικής και... ποιητής απάντησε στις ερωτήσεις μας!

Γνωρίστε τον Παναγιώτη Μπενέα!

1. Ποιο είναι το επάγγελμά σας, πώς περνάτε τη μέρα σας και τι κάνετε για να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος;
Συντηρώ την ψευδαίσθηση πως είμαι ακόμη αρκετά μικρός, για να ασκώ κάποιο επάγγελμα. Διόλου απλό δεν είναι αυτό αν αναλογιστείτε πόσο ετοιμόρροπη είναι αυτή η ψευδαίσθηση, σε τι σαθρότατο παιδαριώδες βόλεμα επάνω πήγε κτίστηκε. Θέμα χρόνου να την κατεδαφίσει και αυτήν μια και καλή η προϊστορική μπουλντόζα: η πραγματικότητα. Αυτός είναι, άλλωστε, ένας απ’ τους σκοτεινούς λόγους που, παράλληλα, φοιτώ στην Νομική Σχολή της Αθήνας. Τους υπολοίπους έχει αναλάβει, εδώ και τρία χρόνια ήδη, να λούσει με φως το ανεξιχνίαστο.

Πώς περνάω την μέρα μου; Σαν να είναι καμιά γριά η μέρα που την παίρνω απ’ το λιγόζωο χεράκι της, για να την συνοδεύσω στο μνήμα της… Αλλά όχι. Οι μέρες, αυτές οι καλλονές μαθήτριες του χρόνου, περνούν μόνες τους, ενόσω μόνος πασχίζω κι εγώ κατά τη διάρκειά τους να μείνω στην ίδια μου μεγάλη αταξία και να μην προαχθώ σε μεγαλύτερη: ένας καφές, μια βόλτα, ένα βιβλίο, δυο κουβέντες, αστραπιαία ταξίδια απ’ το υψηλό στο ευτελές… Μια λεμονάδα στη Φωκίωνος!

Προχθές, βγαίνοντας κάθιδρος απ’ τον σταθμό του μετρό, πήρα, ξέροντας εκ των προτέρων πως θα το πετάξω το συντομότερο, το φυλλάδιο που μού έτεινε ένας νεαρός, με την ελπίδα ότι συνέβαλα έτσι στο να αυξηθούν οι πιθανότητες να γλιτώσει την ηλίαση. Λίγα μέτρα παρακάτω, απέρριψα το τσαλακωμένο φυλλάδιο σε έναν κάδο, του οποίου ο πάτος είχε λιώσει, με αποτέλεσμα αυτό να βρεθεί στο έδαφος. Έσκυψα, το περιμάζεψα και το πέταξα σε άλλον κάδο. Ο εξωτερικός κόσμος δεν ξέρω αν καλυτέρεψε. Ο εσωτερικός μου πάντως ασφαλώς και ημέρεψε.

2. Δυο λόγια για ένα σας έργο και σκέψεις για το επόμενο...
Εξέδωσα, ή μάλλον ξεφορτώθηκα, τα πρώτα μου ποιήματα πέρσι τον Ιούνιο, σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Το Σκαθάρι/ΔΩΔΩΝΗ». Ο τίτλος του βιβλίου, στο οποίο τα στρίμωξα, είναι «Ιαματικές Πληγές». Αισιόδοξος, ε; Ας είναι τουλάχιστον ιαματικές, αφού ιάσιμες πολύ αμφιβάλλω αν είναι…
Σκέψεις για το επόμενο; Θα αρκεστώ να πω πως με θέλγει κάθε επόμενο που εισβάλλει με θράσος και διαψεύδει κάθε τι που καμώνεται, τόσο πειστικά πολλές φορές, το τελευταίο.

3. Αισθάνεσθε ποιητής;
Τελικά, η μούσα, στην οποία χρωστώ την κάθε λέξη μου, η Γλώσσα, είναι πάρα πολύ σοφή. Ιδού: έπλασε συγγενείς την ποίηση και την οίηση. Γι’ αυτό και κάθε που πάω να αισθανθώ ποιητής, επισείω στον εαυτό μου την ευθύνη που αυτό συνεπάγεται και λέω: καλό είναι και το «επαίτης αλκυονίδων λέξεων / για την επώαση των στίχων μου». Ναι, επαίτης. Ίσως, μέχρι πρότινος, το να περιμένω να μού δώσουν ό,τι τούς περισσεύει υπήρξε για εμένα πιο ξεκούραστο απ’ το να διεκδικώ ό,τι μού αναλογεί.

4. Τι σκέπτεστε όταν σας ασκούν κριτική για κάποιο έργο σας με την οποία δεν συμφωνείτε;
Δεν έχω δεχτεί ακόμη αρνητικά σχόλια για το βιβλίο μου. Να λοιπόν ένα από τα καλά της αφάνειας! Υποπτεύομαι, ωστόσο, πως μια τεκμηριωμένη αρνητική κριτική θα ήταν η σπίθα που θα φούντωνε τη –μεταξύ μας πολύ πρόθυμη να της συμβεί αυτό– ανασφάλειά μου. Ευτυχώς δηλαδή που υπάρχει πυροσβέστης στην οικογένεια… Περίπου.

5. Όταν γράφετε έχετε στο μυαλό σας ο λόγος σας να είναι κατανοητός από τους αναγνώστες;
Δεν έχω σταθμίσει επαρκώς τις αναγνώσεις της απαντήσεώς μου: όταν γράφω, τον αναγνώστη εαυτό μου είναι που προσπαθώ να ξαφνιάσω, να εντυπωσιάσω, να φέρω σε δύσκολη θέση. Ποτέ να καλοπιάσω όμως. Κοντολογίς όχι.

6. Κάθε μήνα εκδίδονται δεκάδες ποιητικές συλλογές. Γιατί θελήσατε να κυκλοφορήσει ακόμα μία;
Διότι το συρτάρι της προκαλούσε ασφυξία.


7. Ποιους ποιητές θεωρείτε πετυχημένους; Θεωρείτε πως το δικό σας έργο θα μείνει στον χρόνο;
Όσους θεραπεύθηκαν νωρίς από την νεύρωση να επιτύχουν.
Όσο για τις ιαματικές πληγές, είθε να μη θεραπευθούν ποτέ.

8. Θέλω να γνωρίσουν οι αναγνώστες την ποίησή σας. Δύο τα ποιήματα... Ένα ποίημα που να σας αντιπροσωπεύει σήμερα και ένα ποίημα που σας αντιπροσώπευε κατά το παρελθόν και πλέον δε σας αντιπροσωπεύει.
Λοιπόν, με αντιπροσωπεύει αφοπλιστικά τον τελευταίο καιρό το ποίημα «Ξενοδοχείο μηδέν αστέρων», στο οποίο γράφω: «ζήτησα κι άλλο δάνειο απ’ το μέλλον μου, / για να κλείσω μόνος / με το ταξιδιωτικό γραφείο της μνήμης / κρουαζιέρα / σε παρελθόντα μαζί σου καλοκαίρια μου». Λόγω μιας διαπεραστικής απώλειας που βίωσα πρόσφατα, φοβάμαι πως τα καλοκαίρια μου θα είναι ελαφρώς συννεφιασμένα στο εξής… Παρεμπιπτόντως, διαβάστε και το «Κονιάκ μηδέν αστέρων» της Κικής Δημουλά. Θα σας αρέσει περισσότερο!

Από την άλλη, δεν με αντιπροσωπεύει πια το ποίημα «Κατά παραγγελίαν», όπου λέω: «Εκλιπαρώ σας, νύχτες ανοιξιάτικες, / στου ήλιου τους εφήβους πειρασμούς / αντισταθείτε / μην, μην υποκύψετε / αν πρώτα δεν ανάψατε / ανένδοτο εκ μέρους μου φιλί / στην ενορία του κορμιού του / ίσαμε το μπόι της εξ ακανθών / Απώλειάς του». Γιατί συνειδητοποίησα πως το τσιμπηματάκι αυτής της «εξ ακανθών Απώλειάς του» δεν ήταν τίποτα μπροστά στο ξέσχισμα εκείνης που προανέφερα.

9. Πόσα βιβλία διαβάζετε κάθε μήνα και πόσα αγοράζετε;
Σίγουρα όχι τόσα πολλά, όσα πολλοί θα ισχυρίζονταν στη θέση μου.

10. Ένα ποίημα ενός Έλληνα ποιητή που θα θέλατε να έχετε γράψει εσείς;
«Η Πόλις» του Κ. Π. Καβάφη.

11. Εκδότες στην Ελλάδα του 2018...
Τίποτε δεν έχει μείνει αλώβητο στην Ελλάδα του 2018.

Σας ευχαριστώ!

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Λευτεριά στον ΠΑΟ


Είχαμε κι αυτά χθες το απόγευμα έξω από τη Λεωφόρο πριν το ντέρμπυ με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ.
Κεντρικό σύνθημα των συγκεντρωμένων οπαδών του Παναθηναϊκού: "Λευτεριά στον ΠΑΟ"