Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Χωριάτικο κοτόπουλο στο φούρνο με τις χυλοπίτες του κυρ Βασίλη από την Καρδαμύλη!!!


Παραδοσιακό φαγητό σας έχω και σήμερα με χειροποίητες χυλοπίτες από τον κυρ Βασίλη Σπυρέα στην Καρδαμύλη! Φταίει που είναι χειροποίητες; Φταίει που είναι μανιάτικες; Φταίει που είναι φτιαγμένες με πολλή αγάπη; Δεν ξέρω τι από όλα αυτά, αλλά πιο νόστιμες χυλοπίτες δεν έχω φάει ξανά! Αν καταφέρετε να προμηθευτείτε και χωριάτικο κόκορα τότε θα απογειώσετε τη συνταγή.

Τι θα χρειαστούμε:

• 1 χωριάτικο κόκορα ή 1 κοτόπουλο
• 1 πακέτο χυλοπίτες
• 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 1 σκελίδα σκόρδο σε κομμάτια
• 1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη (προαιρετικά)
• 10 ντοματάκια ολόκληρα
• 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
• Ελαιόλαδο
• Αλάτι και πιπέρι
• Θυμάρι ή ρίγανη
• Νερό

Εκτέλεση:

Παίρνουμε το κοτόπουλο και με ένα μαχαίρι κόβουμε από την κοιλιά ώστε να το ανοίξουμε. Από την πλευρά που είναι η πέτσα ανοίγουμε τρυπίτσες στη ράχη και στα μπουτάκια και βάζουμε μέσα το ψιλοκομμένο σκόρδο. Βάζουμε ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι ή ρίγανη και το απλώνουμε παντού στο κοτόπουλο. Τοποθετούμε σε ένα ταψί με την πέτσα από κάτω, ρίχνουμε το κρεμμύδι, το ολόκληρο σκόρδο, τα ντοματάκια και ένα ποτήρι νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα για 1 ώρα. Αφού περάσει η 1 ώρα, γυρίζουμε το κοτόπουλό μας, ώστε να έρθει η πέτσα από πάνω. Ψήνουμε για ακόμα 45 λεπτά. Σε αυτήν τη φάση η πέτσα μας θα έχει ξεροψηθεί και θα έχει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Βάζουμε μέσα στο ταψί μας τον πελτέ ντομάτας και ξύνουμε το ταψί μας ώστε να διαλυθεί. Ρίχνουμε μέσα τις χυλοπίτες και προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό περίπου για να βράσουν. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 15-20 λεπτά περίπου, μέχρι να μαγειρευτούν οι χυλοπίτες μας. Κλείνουμε το φούρνο και αφήνουμε στην άκρη για λίγο ώστε να φουσκώσουν οι χυλοπίτες. Σερβίρουμε σκέτο ή με μυζήθρα. Το φαγητό μας είναι έτοιμο!












Καλή μας όρεξη!!!

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Γεμιστά μανιτάρια στο φούρνο σε δύο μοναδικές εκδοχές!!!


Τα μανιτάρια τα χρησιμοποιώ συχνά στη μαγειρική. Τα βάζω πάνω από πίτσες, μέσα σε σάλτσες, ως γέμιση, αλλά ως κύριο υλικό δεν τα έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Ήρθε η ώρα λοιπόν. Σήμερα έφτιαξα γεμιστά μανιτάρια με δύο διαφορετικές γεμίσεις. Πάμε να δούμε τα υλικά!

Τι θα χρειαστούμε:

Για τα γεμιστά μανιτάρια με σπανάκι και κατίκι:

• 5 μανιτάρια πορτομπέλο
• 200γρ. σπανάκι (αυτό θα το δείτε και με το μάτι)
• 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• Άνηθο
• 1 σκελίδα σκόρδο
• Αλάτι και πιπέρι
• Ελαιόλαδο
• Κατίκι Δομοκού
• Βούτυρο

Για τα γεμιστά μανιτάρια με μπέικον και κεφαλογραβιέρα:

• 5 μανιτάρια πορτομπέλο
• 10 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
• 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 2 κουταλιές της σούπες τυρί κρέμα
• Τριμμένη γραβιέρα για το πασπάλισμα
• Αλάτι και πιπέρι
• Ελαιόλαδο
• Βούτυρο

Εκτέλεση:

Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε τα κοτσάνια και το εσωτερικό (μαύρο μέρος) των μανιταριών. Ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Παίρνουμε τα μανιτάρια, τους ρίχνουμε ελαιόλαδο και αλάτι χοντρό. Στη συνέχεια αν θέλουμε να δώσουμε λίγη παραπάνω γεύση, ρίχνουμε μέσα τους από λίγο βούτυρο. Τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς στον αέρα για 10 λεπτά.

Για τα γεμιστά μανιτάρια με σπανάκι και κατίκι:

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μισά ψιλοκομμένα μανιτάρια από το μπολ, αλάτι και πιπέρι και σοτάρουμε μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Προσθέτουμε το σπανάκι και μαγειρεύουμε μέχρι να μαραθεί. Αφαιρούμε από τη φωτιά και γεμίσουμε τα μανιτάρια μας. Βάζουμε από πάνω μία κουταλιά του γλυκού κατίκι. 

Για τα γεμιστά μανιτάρια με μπέικον και κεφαλογραβιέρα:

Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι, το υπόλοιπα ψιλοκομμένα μανιτάρια από το μπολ, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε το μπέικον και ψήνουμε μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και να βγάλει τη μυρωδιά του. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε σε μπολ. Ρίχνουμε μέσα το τυρί κρέμα. Γεμίζουμε τα υπόλοιπα μανιτάρια μας. Πασπαλίζουμε με κεφαλογραβιέρα. 

Ψήνουμε στους 220 βαθμούς στον αέρα μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα το τυρί μας. 








Καλή μας όρεξη!!!

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Τι συμβαίνει ρε παιδιά στην Πύλο;


Δεν είχα σκοπό να γράψω κάτι, παρότι παρακολουθώ το συμβάν από την πρώτη στιγμή μέσα από τα απεγνωσμένα ποστ και τις φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που ανεβάζει ο φίλος ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΝΟΣΚΑΛΤΣΗΣ από την Πύλο. Το κάνω βλέποντας την χλιαρή αντιμετώπιση του συμβάντος από τα τοπικά ΜΜΕ. Η φωτιά που ξεκίνησε την Παρασκευή το πρωί στη χωματερή, στον σκουπιδότοπο ή όπως αλλιώς λέγεται, της Πύλου, συνεχίζει να καίει έως αυτή την ώρα με όσα μπορεί να σημαίνει αυτό για το περιβάλλον, την υγεία των κατοίκων και τον τουρισμό. Τα συμπεράσματα δικά σας για τη διαχείριση των σκουπιδιών στη χώρα μας. Εδώ πρέπει να πούμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στην Πύλο του COSTA NAVARINO



















Χθες το πρωί...