Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

ΠΑΣΟΚ versus ΣΥΡΙΖΑ ή Αξιοπιστία έναντι Ασυνέπειας!!!


Του Θεοδώρου Λιανού

Τις τελευταίες ημέρες έχουν γραφτεί δεκάδες άρθρων των οποίων οι συγγραφείς προσπαθούν να εξηγήσουν τα αποτελέσματα των εκλογών της 21 Μαΐου, και μερικά εξ αυτών αναφέρουν δεκάδες παραγόντων. Τα περισσότερα ασχολούνται, κυρίως ή αποκλειστικά, με την εκκωφαντική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί κανείς να θαυμάζει τις ωραίες αναλύσεις αυτών των άρθρων και ταυτόχρονα να απορεί γιατί σε πολλά από αυτά, ίσως στα περισσότερα, λείπει ο κύριος προσδιοριστικός παράγων.
Επίσης, είναι ενδιαφέρον να παρατηρηθεί ότι λίγα έχουν γραφτεί για την εντυπωσιακή άνοδο του ΠΑΣΟΚ. Ίσως αυτό να οφείλεται στο ότι πολλοί νομίζουν ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κινούνται στα όρια του ιδίου ιδεολογικού χώρου, και συνεπώς είναι λογικό ένα μέρος των απωλειών του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστεί ως κέρδος του ΠΑΣΟΚ. Η άποψη αυτή είναι εσφαλμένη, διότι αγνοεί τις μεγάλες διαφορές συμπεριφοράς των δύο κομμάτων, όχι μόνον της πολιτικής, αλλά και της σοβαρότητας και της ευπρέπειας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με την κυβερνητική του πολιτική κατά την τετραετία 2015-19, με το τσούρμο των αποστατών του ΠΑΣΟΚ που δέχτηκε γλείφοντας τα δάκτυλά του από χαρά, με τον Καμένο μέχρι και τον Αντώναρο, και με ένα καταστροφικό, σε πολλά ζητήματα, κυβερνητικό πρόγραμμα (βλ. π.χ. το περί παιδείας), μηδένισε οριστικά την αξιοπιστία του. Ο καιροσκοπισμός και η ασυνέπεια προσδιόρισαν την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ ως μια αναξιόπιστη πολιτική δύναμη που ποτέ δεν ξέρεις τι θα κάνει και συνεπώς δεν μπορείς να την εμπιστευτείς. Η απώλεια αξιοπιστίας εξηγεί το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ. Σ’ αυτό ο καθένας μπορεί να προσθέσει πολλά άλλα γλιστρήματα, όπως η απαράδεκτη, και για μένα αηδιαστική, εμφάνιση του κ. Τσίπρα με άσπρο πουκάμισο και κόκκινο τριαντάφυλλο, μιμούμενος τον άνθρωπο με το κόκκινο γαρύφαλλο, τον Ν. Μπελογιάννη, όπως τον σκιτσάρισε ο Πικάσο.
Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε μιαν εικόνα σοβαρότητας και αξιοπιστίας, και έπεισε τους ψηφοφόρους ότι δεν παίζει πολιτικά καιροσκοπικά παιχνίδια. Ο πρόεδρος Ν. Ανδρουλάκης και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έδωσαν από την τηλεόραση μαθήματα πολιτικής ευθύνης, σοβαρότητας και αξιοπρέπειας. Μακριά από τις πολιτικά ανώμαλες επαφές, τους καιροσκοπισμούς, και τους κουτσαβακισμούς πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι είναι ένας πολιτικά υγιής φορέας με αρχές και ευρωστία.
Μία εμπειρικά αποδεδειγμένη θέση της Οικονομικής Θεωρίας είναι ότι η αξιοπιστία είναι αρετή που βραβεύεται, ενώ η αναξιοπιστία τιμωρείται. Τα αποτελέσματα των εκλογών την επαληθεύουν ακόμη μια φορά, τιμωρώντας, ταυτόχρονα, τον κ. Τσίπρα και τον κ. Βαρουφάκη για την απαράδεκτη άγνοιά τους αυτού του βασικού κανόνα της πολιτικής ζωής.
Μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι πολύ πιθανό να δούμε νέους τριγμούς στα σαθρά θεμέλια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜΕΡΑ25, και συνεπώς μια νέα πολιτική κατάσταση στην διάρθρωση των πολιτικών δυνάμεων. Και με νέους αρχηγούς.
…………………………………………………………......

Ο κ. Θεόδωρος Π. Λιανός είναι Ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: