Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Στους ναούς της Μεθώνης!!!


Σε κάποιους από τους περιπάτους μας στην όμορφη Μεθώνη, αναζητήσαμε τους ναούς του χωριού. Ο Άγιος Νικόλαος είναι ο κεντρικός ναός με το επιβλητικό καμπαναριό και τον κατακάθαρο προαύλιο χώρο. Ο ήλιος αντανακλούσε πάνω στα ασπρισμένα τοιχία και έδινε άλλη διάσταση στο ναό.
Επισκεφθήκαμε και τον Άγιο Γεώργιο που τον περιστοιχίζουν θεόρατα πεύκα και είδαμε το σημείο που έπεσε πρόσφατα ο κεραυνός που κατέστρεψε το παλιό ξύλινο τέμπλο από την πυρκαγιά που προκάλεσε. Το καινούργιο όμορφο τέμπλο ήταν στα τελειώματα και απ' ότι μας είπαν ο ναός θα λειτουργήσει την ερχόμενη Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου.
Το 1954 το νεκροταφείο της Μεθώνης μεταφέρθηκε στην περιοχή της μικρής εκκλησίας του Αγίου Λαζάρου η οποία κτίστηκε για να καλύψει τις επικήδειες και επιμνημόσυνες τελετές. Το νεκροταφείο χρησιμοποιήθηκε μέχρι και το 1985 οπότε επανήλθε στην αρχική και σημερινή του θέση. Το γήπεδο για τη δημιουργία του νεκροταφείου δωρήθηκε από τον ιδιοκτήτη του Δημήτριου Μιχελή, του οποίου ο λιτός και απέριττος τάφος είναι ο μοναδικός που απέμεινε και θυμίζει ότι εκεί υπήρξε νεκροταφείο.
Ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος βρίσκεται στο κέντρο του κάστρου και αν και δεν φαίνεται να είναι κάτι ιδιαίτερο έχει μακραίωνη ιστορία. Χτίστηκε αρχικά στη Β' Ενετοκρατία και αργότερα μετατράπηκε σε τούρκικο τζαμί. Από το 1828 περνά στα χέρια των Ελλήνων και τότε απόκτησε την σημερινή ονομασία. Καταστράφηκε σημαντικά κατά την κατοχή και επισκευάστηκε και πάλι το 1946.   

























































Άγιος Γεώργιος!























































Άγιος Λάζαρος!








Μεταμόρφωση του Σωτήρος!












Δεν υπάρχουν σχόλια: