Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

Η υποδοχή της Εικόνας από το Βουλκάνο στην Είσοδο της Μεσσήνης!!!


Σε μια εορταστική ατμόσφαιρα, που η πόλη της Μεσσήνης μοσχοβολούσε απ’ άκρη σ’ άκρη βασιλικό, μυρτιά και αρμπαρόριζα, σύσσωμος ο Κλήρος της Μεσσηνίας, οι Βουλευτές του νομού, οι Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές και πλήθη κόσμου, υποδέχθηκαν στην είσοδο της πόλης την Εικόνα της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας που κατέβηκε ολονυκτίς από την Ιερά Μονή Βουλκάνου του όρους Ιθώμη. 
Τι είναι αυτό που κάνει ολονυκτίς ένα ανθρώπινο ποτάμι να πλημμυρίζει τη διαδρομή από το όρος Ιθώμη ως τη Μεσσήνη; Τι είναι αυτό που κάνει ανθρώπους όλων των ηλικιών με φαναράκια και κεριά στα χέρια να ακολουθούν την εικόνα της Παναγίας από την Ιερά Μονή Βουλκάνου ως το Μετόχι στην Πανυγηρίστρα της Μεσσήνης; Τι είναι αυτό που βγάζει τους κατοίκους όλων των χωριών της διαδρομής στις διασταυρώσεις, στα εικονοστάσια και στα ξωκλήσια να περιμένουν το πέρασμα της Παναγιάς της Βουλκανιώτισσας με αναμμένες φωτιές και μυρτιές στους δρόμους; Τι είναι αυτό που κάνει να αναμιγνύονται όλη τη νύχτα στο φεγγαρόλουστο Μεσσηνιακό τοπίο οι κωδωνοκρουσίες των εκκλησιών των χωριών απ’ όπου περνά η Μυρτιδιώτισσα με το άρωμα του μοσχολίβανου και τις μελωδικές ψαλμωδίες; Τι είναι αυτό που κάνει τον ίδιο κόσμο να ακολουθεί την αντίστροφη διαδρομή μετά από εννιά μέρες για να συνοδεύσει την Παναγιά την Οδηγήτρια την επονομαζόμενη τω όρει Βουλκάνο, στο Μοναστήρι της; Όλοι μας κάποια στιγμή αναφωνήσαμε Παναγία μου! Όλοι μας έχουμε βρεθεί σε μια δύσκολη στιγμή στη ζωή μας! Ίσως να είναι αυτό που κάνει τόσες χιλιάδες ανθρώπων κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες να κάνουν αγόγγυστα τη διαδρομή των 20 και πλέον χιλιομέτρων! Η Ιστορία επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο την ίδια εποχή… θυμάμαι τις διηγήσεις του παππού και της γιαγιάς, της μάνας μου, των συμπατριωτών μου… άλλο όμως οι διηγήσεις και άλλο να το ζεις!!! Εύχομαι σε όσους το μελετούν αλλά δεν το έζησαν ακόμα, τον επόμενο χρόνο, αυτή τη βραδιά, να είναι εδώ, στο Βουλκάνο! Η Μεσσήνη από σήμερα και ως τις 28 Σεπτεμβρίου Πανηγυρίζει!
Καλημέρα Μεσσήνη, η προστάτισσα Παναγιά είναι στο Κέντρο της πόλης!

Περισσότερα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την Κάθοδο της Εικόνας στην Πλατεία και στο Μετόχι στα θέματα που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ώρες!
























































































































































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: