Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020

Η αγάπη μας για το τραίνο μας έφερε ως τις Μηλιές Πηλίου!!!


Οι Μηλιές είναι ένα πανέμορφο και ιστορικό κεφαλοχώρι χτισμένο σε υψόμετρο 400 μέτρων στις καταπράσινες πλαγιές του Πηλίου και απέχει 28 χιλιόμετρα από τον Βόλο. Διαθέτει πολλά αξιοθέατα με πιο ενδιαφέρον το παλιό τρενάκι του 19ου αιώνα που συνδέει τις Μηλιές με την Άνω Λεχώνια που πρόσφατα ξαναλειτούργησε μετά από πολλά χρόνια διακοπής. Εδώ, η Πηλιορείτικη ομορφιά συναντάει την τουριστική ανάπτυξη, σ’ ένα πάντρεμα που σέβεται τη φύση και δημιουργεί ένα υπέροχο αποτέλεσμα. Ο οικισμός των Μηλιών, με τα παλιά σπίτια και αρχοντικά που ξεχωρίζουν για την Πηλιορείτικη αρχιτεκτονική τους, προσφέρεται για μοναδικούς περιπάτους στα πλακόστρωτα δρομάκια του. 
Το χωριό αποτελεί σημαντικό εμπορικό, οικονομικό και πολιτισμικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου. Λέγεται ότι το χωριό ιδρύθηκε από κατοίκους του χωριού Μηλιές Ευβοίας, οι οποίοι έφυγαν από εκεί για να γλιτώσουν από επιθέσεις πειρατών. Γι' αυτό το λόγο και η θέση του χωριού είναι τέτοια ώστε να μη βλέπει τη θάλασσα αλλά και να μη φαίνεται το χωριό από τη θάλασσα. Οι Μηλιές είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του Άνθιμου Γαζή και του Γρηγόριου Κωνσταντά, οι οποίοι ίδρυσαν το 1814 τη σχολή «Ψυχής Άκος», που λειτουργεί σήμερα ως βιβλιοθήκη με σπάνια βιβλία και ιστορικά κειμήλια. Ακόμα οι Μηλιές είναι το πρώτο χωριό που επαναστάτησε στο Πήλιο στην Επανάσταση του '21. 
Για αυτούς που αγαπούν το περπάτημα στη φύση, οι Μηλιές προσφέρονται για πεζοπορία με αρκετές κοντινές και μακρινές διαδρομές. Εμείς που αγαπάμε το τραίνο ήρθαμε ως εδώ για να επισκεφθούμε το Σιδηροδρομικό Σταθμό των Μηλεών όπου τερματίζει το τρενάκι του Πηλίου, ο γραφικός «Μουντζούρης». Η κατασκευή του μεγάλου αυτού έργου ξεκίνησε το 1895 από τον Ιταλό μηχανικό Εβάριστο Ντε Κίρικο πατέρας του διάσημου ζωγράφου Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο. Ο Εβάριστο με πολλή γνώση και μεγάλη φαντασία, σχεδίασε και κατασκεύασε μία από τις ωραιότερες σιδηροδρομικές γραμμές. Το μήκος της από το Βόλο μέχρι της Μηλιές ήταν 29 χλμ. Σήμερα μόνο τα 16 χλμ. χρησιμοποιούνται από τα Λεχώνια μέχρι τις Μηλιές. Η διαδρομή αυτή του «Μουντζούρη», που στο πέρασμά του συναντά δίτοξα, τρίτοξα ή και τετράτοξα γεφύρια ανάμεσα σε καταπράσινες πλαγιές θα σας μείνει πραγματικά αξέχαστη. 
Τα αισθήματά μας ήταν ανάμικτα μετά από αυτή την επίσκεψη. Ενθουσιασμός για την άριστη κατάσταση του Σταθμού και του σιδηροδρομικού υλικού, αλλά και μεγάλη θλίψη από τις εικόνες εγκατάλειψης και λεηλασίας σε άλλους σταθμούς και δίκτυα της χώρας που άλλοτε έσφυζαν από ζωή. Ευχόμαστε το παράδειγμα του Σταθμού των Μηλεών και της πανέμορφης Πηλιορείτικης διαδρομής να το ακολουθήσουν και σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας με πρώτη αυτή της Πελοποννήσου που είμαστε συναισθηματικά συνδεδεμένοι.    










































































































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: