Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Ο εργασιακός μεσαίωνας κρατάει κάμποσες δεκαετίες στις εταιρείες Security ! ! !


Οι εταιρείες Σεκιούριτι και η εκμετάλλευση... των εργαζόμενων !

Κάποτε, όταν σπούδαζα για να βγάζω τα έξοδα, δούλεψα και Σεκιούριτι σε εταιρείες ασφάλειας.
Επειδή οι εργαζόμενοι είναι αναλώσιμοι σε αυτά τα γραφεία, οι εταιρείες εκμεταλλεύονται στο έπακρο την ανάγκη του άνεργου που θέλει να δουλέψει.
Η ζήτηση είναι μεγάλη και σε προσλαμβάνουν αμέσως, σου δίνουν και ρούχα και σε στέλνουν στη φύλαξη για να καλύψεις τη θέση κάποιου απολυμένου.
Οι περισσότεροι "απολύονται" από μόνοι τους, όπως έκανα κι εγώ, αναγκαστικά βέβαια, γιατί αν το παίξεις λίγο έξυπνος και διαμαρτυρηθείς για τα λεφτά που παίρνεις, σε στέλνουν σε φυλάξεις πάρα πολύ μακριά από το σπίτι σου.
Αυτό είναι το κόλπο για να σε εξαναγκάσουν σε παραίτηση και να αποφύγουν την αποζημίωση…
Επίσης, η νόμιμη αποζημίωση της υπερωριακής απασχόλησης στις εταιρείες αυτές είναι άγνωστη λέξη και εργαζόμενοι με τριετίες και επιδόματα γάμου και παιδιών δεν μακροημερεύουν και εξωθούνται σε παραιτήσεις…
Όσο για τη συνδικαλιστική τους εκπροσώπηση, είναι ανύπαρκτη…
Αυτά πριν κάμποσα χρόνια... φαντάσου σήμερα τι θα γίνεται με την όλο και αυξανόμενη ανεργία που μας έφεραν τα κόμματα της Βουλής.
Πριν, αλλά και τώρα, οι μισθοί είναι της πλάκας!!!
Βαράνε κάτι 12ωρα οι υπάλληλοι... και καπάκι πάνε για φύλαξη στα γήπεδα.
Θυμάμαι τι άγχος είχαν μερικοί Σεκιουριτάδες που έκαναν τα πάντα αρκεί να μην έχαναν τη δουλειά τους…
Από χαφιεδισμό ως και 16ωρα έκαναν για να είναι αρεστοί στη διοίκηση.
Αυτό ισχύει παντού στο επάγγελμα των Σεκιουριτάδων... και το ξέρουν καλά όσοι δούλεψαν Σεκιούριτι.
Το επάγγελμα αυτό πιστεύω είναι από τα χειρότερα στην Ελλάδα, γιατί είσαι και καθημερινά εκτεθειμένος στον κίνδυνο, αλλά το κυριότερο είναι ότι δε σου μαθαίνουν και τα βασικά της ασφάλειας.
Βέβαια, ανάλογες των αποδοχών και της αντιμετώπισης των εργαζομένων από τις εταιρείες φύλαξης, είναι και οι παρεχόμενες υπηρεσίες από τους εργαζόμενους σε αυτές…
Πάντως σε αυτό το επάγγελμα θα μάθεις ένα πράγμα σίγουρα...
Τι είναι εκμετάλλευση!!!
Και όσοι έχουν αμφιβολίες ή κάποιες αντιρρήσεις, μπορούν να πάνε και να δουλέψουν για δύο μήνες και θα το διαπιστώσουν.

Φ. Α. Τρίκαλα

8 σχόλια:

BENEAS GEORGIOS είπε...

Πράγματι φίλε μου, η κατάσταση είναι όπως την περιγράφεις.
Ίσως είναι ο μόνος κλάδος που όχι μόνο δε σημείωσε καμιά εργασιακή πρόοδο από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, αλλά οι εργασιακές συνθήκες επιδεινώνονταν χρόνο με το χρόνο.
Εκείνα τα χρόνια υπήρχαν στην αγορά δυο-τρείς εταιρείες όλες κι όλες και κατά κάποιον τρόπο κρατούσαν και τα προσχήματα.
Τώρα γέμισε η αγορά λαγούς με πετραχήλια και η συντριπτική πλειοψηφία από δαύτους δρουν ασύδοτα και ανεξέλεγκτα.
Κρίμα που το υπουργείο εργασίας σφυρίζει αδιάφορα, κρίμα που δεν υπάρχει μια ομοσπονδία εργοδοτών που θα καθορίζει τους όρους του παιχνιδιού και του (αθέμιτου) ανταγωνισμού και δυο φορές κρίμα που τόσες δεκαετίες δεν ιδρύθηκε ένα ισχυρό συνδικάτο εργαζομένων.
Αλλά ποιος εργαζόμενος να ενδιαφερθεί γι αυτό, αφού από τη στιγμή που πηγαίνει να εργασθεί σε αυτές τις εταιρείες θεωρεί ότι είναι κάτι πολύ προσωρινό;
Άλλωστε η προσωρινότητα των εργαζομένων είναι η χαρά αυτών των εταιρειών, αφού οι εργαζόμενοι πριν προλάβουν να αποκτήσουν δικαιώματα, αποτελούν παρελθόν για τις εταιρείες...

Kostas Plastiras είπε...

06/02/1991-06/02/2012 ........Εχω τοσα πολλα να θυμηθω!!!

BENEAS GEORGIOS είπε...

Κώστα σε κατανοώ απόλυτα...
Επί μια εικοσαετία βιώνεις το "μνημόνιο" που η κοινωνία μας ανακαλύπτει τα δυο τελευταία χρόνια...

ΠΑΝΟΣ είπε...

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΤΕ.ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 80.ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΠΡΟΟΔΟΥΣ.ΧΑΡΑΚΤΙΡΙΣΤΙΚΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΤΙ ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ (ΟΜΥΠΑΕ)ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΔΥΟ (2)ΝΟΜΟΙ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΗΤΑΝ ΟΛΑ ΡΟΔΙΝΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΡΚΩΣ.

Ανώνυμος είπε...

Λαγός, λαγός, λαγός!!!
Λαγός τη φτέρη έσειε, κακό του κεφαλιού του...

BENEAS GEORGIOS είπε...

Φίλε Πάνο, νόμους έχουμε στην Ελλάδα, το θέμα είναι ότι δεν εφαρμόζονται... και μην ξεχνάς πως δεν υπήρχε μόνο το Δημόσιο στην Ελλάδα... υπάρχουν και σοβαρές Ιδιωτικές επιχειρήσεις καλύτερες από αυτές του Δημοσίου...

ΠΑΝΟΣ είπε...

ΣΑΦΩΣ ΦΙΛΕ ΓΙΩΡΓΟ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΑΠΟΠ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΤΙΠΟΤΑ,ΛΑΒΕ ΟΜΩΣ ΥΠΟΨΙΝ ΣΟΥ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΤΙΠΟΤΑ.ΑΠΟ 1/1/2012 ΟΙ ΝΕΟΠΡΟΣΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ,ΑΠΟ ΤΟ 1997 ΕΧΟΥΜΕ ΑΔΕΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ.ΑΠΟ ΤΟ 1998 ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ Η ΠΡΩΤΗ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΣΗ ΑΡΧΙΣΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ.ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ.ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΟΥ ΛΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜ ΚΑΙ ΠΟΣΕΣ ΕΙΝΑΙ?

BENEAS GEORGIOS είπε...

Πάνο, ανέσυρα αυτή την επιστολή από το προσωπικό αρχείο μου... έχει ενδιαφέρον για τη συζήτηση που ανοίξαμε...


ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 31-1-1990



Την Τρίτη 30/1/90 υπέβαλα την παραίτησή μου από μέλος του Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων στην GROUP 4 SECURITAS πιστεύοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν καλύπτονται από τις παροχές της εταιρείας οι οποίες απέχουν πολύ από τις προτάσεις που υποβάλλαμε και ως εκ τούτου δεν μπορούσα να αναλάβω την ευθύνη και την δέσμευση υπογραφής της συλλογικής συμβάσεως.
Θεωρώ υποχρέωσή μου απέναντι στους συναδέλφους που με τίμησαν με την ψήφο τους και με ανέδειξαν μέλος του Δ.Σ. του σωματείου για να αγωνισθώ για την βελτίωση των εργασιακών τους συνθηκών αλλά και την βελτίωση της μισθοδοσίας τους σύμφωνα με την προσφορά εργασίας τους να αναφέρω τα εξής:
Υποβλήθηκε στην εργοδοσία ένα πακέτο προτάσεων προς επίλυση στο οποίο προεξείχε η πρόταση για αύξηση των μισθών μας κατά 7.000 δρχ. ποσό το οποίο - ύστερα από τον πέρα για πέρα δίκαιο αγώνα τους - καταβάλλεται στους συναδέλφους των χρηματαποστολών.
Η πρόταση απορρίφθηκε και κάποιος υψηλά ιστάμενος είπε πριν καν συζητηθεί ότι εάν η πρόταση περάσει αυτός δεν θα είναι στην εταιρεία για να το δει.
Επανήλθαμε με την εξής εναλλακτική πρόταση:
Αυξήσεις των μισθών κατά 5% από 1/1/90 και κατά 5% από 1/7/90 με παράλληλη επίλυση των υπολοίπων αιτημάτων που είχαν υποβληθεί.
Είχαμε δε συμφωνήσει πως δεν έπρεπε να γίνει η παραμικρή υποχώρηση μετά και από αυτή την πρόταση και σε περίπτωση απορρίψεώς της από την εργοδοσία να υπάρξει παραίτηση του Δ.Σ. του σωματείου και μία ανοικτή επιστολή προς τους συναδέλφους αφού δεν υπήρχε κατά τις εκτιμήσεις μας δυνατότητα κινητοποιήσεων και δυναμικής διεκδικήσεως των αιτημάτων μας.
Η εναλλακτική μας πρόταση απορρίφθηκε αλλά τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. ξεχνώντας την τακτική που έπρεπε να ακολουθήσουμε πείσθηκαν να υπογράψουν τις προτάσεις της εταιρείας για… ένα ειρηνικό 1990 προεξοφλώντας από τώρα τις όποιες εξελίξεις.
Σε κάθε επαφή μας με τους υπευθύνους της εταιρείας γινόταν προσπάθεια να πεισθούμε ότι υπάρχει όλη η καλή διάθεση για την επίλυση των όποιων προβλημάτων μας.
Το κύριο πρόβλημά μας είναι το οικονομικό και λίγα χρόνια πριν η εταιρεία ήθελε να μας βοηθήσει αλλά δεν της το επέτρεπε η πράξη νομοθετικού περιεχομένου της τότε κυβερνήσεως.
Σήμερα που δεν υπάρχουν νομοθετικές δεσμεύσεις θέλει να μας βοηθήσει αλλά δεν μπορεί γιατί η οικονομική της κατάσταση είναι κρίσιμη.
Δεν θέλω να αναφερθώ σε αιτήματα οικονομικά που κατά καιρούς έχουν απορριφθεί - υπερωρίες, επίδομα στολής , επικινδύνου εργασίας, ειδικών συνθηκών για ορισμένα συμβόλαια, υπερβολικά χαμηλός βασικός μισθός των νεοπροσλαμβανομένων για 10 μήνες κ.λ.π. - δείχνοντας όμως και εγώ με την σειρά μου όλη την καλή μου διάθεση για την οικονομική πρόοδο της εταιρείας μας, ζητώ ευχαρίστως την μείωση του μισθού μου από 1/1/90 κατά 10% με την ελπίδα ότι και άλλοι συνάδελφοι θα πράξουν το ίδιο ή κάτι ανάλογο για να μας βρει πανέτοιμους και οικονομικά εύρωστους η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά το 1992.
Με την βεβαιότητα ότι γίνομαι απόλυτα κατανοητός από όλους σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε.
Εάν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές το σωματείο θα είχε λόγο ύπαρξης και θα είχαμε επιτύχει την επίλυση βασικών προβλημάτων μας ` δυστυχώς όμως ήμουν ΦΩΝΗ ΒΟΩΝΤΟΣ ΕΝ ΤΗ ΕΡΗΜΩ.


Με συναδελφικούς χαιρετισμούς


ΜΠΕΝΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ


Τ. ΜΕΛΟΣ Δ. Σ. ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
GROUP 4 SECURITAS