Μετά την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου των 10.500 ευρώ για τους εμποροβιοτέχνες και ελεύθερους επαγγελματίες στο υπουργείο αναζητούν ένα νέο σύστημα τεκμηρίων που θα πιάνει τους επιτηδευματίες, που ενώ εμφανίζουν στην εφορία εισοδήματα «φτώχειας» έχουν στην κατοχή τους μεγάλες κατοικίες, ακριβά αυτοκίνητα και σκάφος αναψυχής.
Φορολογική παγίδα για περίπου 700.000 επαγγελματίες στήνει το υπουργείο Οικονομίας με τα νέα τεκμήρια διαβίωσης που έχει αρχίσει να σχεδιάζει από μηδενική βάση.
Περισσότεροι από 700.000 επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα πολύ χαμηλότερα από το μέσο εισόδημα των μισθωτών όπως οι ιδιοκτήτες μπαρ που δηλώνουν μέσο ετήσιο εισόδημα μόνο 5.212 ευρώ, οι τραγουδιστές 11.342 ευρώ, οι ιδιοκτήτες εστιατορίων 8.154 ευρώ, υδραυλικοί 8.143 ευρώ, ελαιοχρωματιστές 7.711 ευρώ το χρόνο κατά μέσο όρο.
H εφαρμογή
Οι αλλαγές στο σύστημα των τεκμηρίων διαβίωσης για τις κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής, τις πισίνες και το βοηθητικό προσωπικό αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τις ευρωεκλογές και θα εφαρμοστούν στα φετινά εισοδήματα, τα οποία θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι την άνοιξη του 2010.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο Οικονομικών σκέφτονται:
1. Τα νέα τεκμήρια να εφαρμόζονται με πιο χαμηλά όρια απαλλαγών από τα ισχύοντα σήμερα. Εξετάζεται το τεκμήριο διαβίωσης για την κύρια κατοικία να εφαρμόζεται άνω των 150 τ.μ., αντί των 200 τ.μ., για τις δευτερεύουσες κατοικίες άνω των 100 τ.μ., αντί των 150 τ.μ., ώστε πολύ περισσότεροι φορολογούμενοι να υποχρεώνονται να εμφανίζουν στην εφορία σημαντικά αυξημένα εισοδήματα.
2. Το τεκμήριο για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα να ενεργοποιείται πάνω από τα 2.000 κ.ε.κ. Τα τεκμαρτά ποσά θα είναι χαμηλά για να μην υπάρξουν επιπτώσεις στην αγορά του αυτοκινήτου η οποία άρχισε να «ζεσταίνεται» μετά τη μείωση κατά 50% τέλους ταξινόμησης.
3. Για τις δευτερεύουσες κατοικίες (εξοχικές και μη εξοχικές), των οποίων οι επιφάνειες υπερβαίνουν το αφορολόγητο όριο θα καθιερωθούν τεκμαρτά ποσά «ετησίου ελαχίστου κόστους χρήσης και συντήρησης» για το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων. Τα ποσά αυτά θα κλιμακώνονται ανά 50 τ.μ. κατοικίας. Δηλαδή, θα καθιερωθούν συγκεκριμένα ποσά για κατοικίες: έως 50 τ.μ., από 51 έως 100 τ.μ., από 101 έως 150 τ.μ., από 150 έως 200 τ.μ. κ.ο.κ.
Ο υπολογισμός των ποσών αυτών θα γίνει αφού ληφθούν υπόψη οι ελάχιστες ετήσιες δαπάνες για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, θέρμανση και συντήρηση μιας μέσης κατοικίας. Το «ετήσιο ελάχιστο κόστος χρήσης και συντήρησης» θα προκύψει δηλαδή ως άθροισμα των επιμέρους αυτών ποσών. Βέβαια, δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί και ο τρόπος υπολογισμού που πρότεινε στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών η ΠΟΜΙΔΑ, δηλαδή να καθοριστεί ένα συγκεκριμένο ποσό ελαχίστου κόστους ανά τ.μ. και ανά μήνα, π.χ. 5 ευρώ/τ.μ./μήνα. Σε κάθε περίπτωση, για τον προσδιορισμό του τεκμηρίου κάθε δευτερεύουσας κατοικίας θα λαμβάνονται υπόψη 3 μήνες.
4. Για την κύρια κατοικία, το όριο απαλλαγής των 200 τ.μ. είναι πιθανόν να μειωθεί στα 150 τ.μ. Εφόσον ένας φορολογούμενος κατέχει κατοικία μεγαλύτερη από το αφορολόγητο όριο, θα προσδιορίζεται το «ελάχιστο ετήσιο κόστος χρήσης και συντήρησης», για το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων της κατοικίας. Για την κύρια κατοικία θα λαμβάνονται υπόψη 12 μήνες.
5. Για τα σκάφη αναψυχής το τεκμήριο να ενεργοποιείται για όσα έχουν μήκος πάνω από 7 μέτρα.
6. Την επαναφορά της δαπάνης για αποδοχές οικιακών βοηθών, κηπουρών, οδηγών, νταντάδων και άλλων έμμισθων που αποτελούν βοηθητικό προσωπικό.
7. Οι συνταξιούχοι θα εξαιρεθούν από το νέο σύστημα με ρητή διάταξη.
8. Τα τεκμαρτά εισοδήματα που θα προκύπτουν με το νέο σύστημα των τεκμηρίων, εφόσον είναι υψηλότερα από τα δηλούμενα, θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος.
Μπόνους από την Εφορία για τη συλλογή αποδείξεων αγορών
Ένα ισχυρό κίνητρο για να συλλέγουν οι φορολογούμενοι αποδείξεις για τις αγορές και τις δαπάνες που πραγματοποιούν αναζητά το οικονομικό επιτελείο το οποίο βλέπει τις εισπράξεις του ΦΠΑ να βουλιάζουν και τη φοροδιαφυγή να βρίσκεται σε έξαρση. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν τεθεί διάφορες προτάσεις-σκέψεις όπως:
Η εφορία να δίνει μπόνους στους φορολογούμενους που συλλέγουν αποδείξεις για όλες τις δαπάνες. Οι φορολογούμενοι θα τις προσκομίζουν στην Εφορία και η Εφορία θα τους επιστρέφει άμεσα ένα ποσό π.χ. το 5% του συνολικού ποσού της δαπάνης με βάση τις προσκομιζόμενες αποδείξεις. Την επέκταση του μέτρου της έκπτωσης δαπανών από το εισόδημα των φορολογουμένων με βάση τις προσκομιζόμενες αποδείξεις και στα έξοδα για αγορές ενδυμάτων, υποδημάτων, είδη οικιακού εξοπλισμού, ηλεκτρονικά είδη κ.λπ.. Μάλιστα εξετάζεται, αντί να εκπίπτει ποσοστό 40% της συνολικής αξίας των προσκομιζόμενων αποδείξεων και μέχρι ποσού 8.000 ευρώ, να εκπίπτει το 100% της αξίας των αποδείξεων και μέχρι ποσού 8.000 ευρώ ή και μεγαλύτερου.
ΜΠΑΜΠΑΝΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΜΠΑΜΠΑΝΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
E-Mail: petrosbabanis@hol.gr
2 σχόλια:
Νομίζω ότι κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουν να πληρώνουν σ' αυτή τη χώρα ΜΟΝΟ τα μόνιμα κορόϊδα
Αισιόδοξο σε βλέπω...
Που το σκέφτηκες και μόνο...
Δημοσίευση σχολίου