Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

Καλή Σαρακοστή !







Ο ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ
Ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας είναι το πέταγμα των χαρταετών. Έχετε αναρωτηθεί όμως ποτέ, ποια είναι η ιστορία των χαρταετών και από πού προέρχεται το έθιμο;
Η ιστορία των χαρταετών έχει βαθιές ρίζες στον αρχαίο κινέζικο πολιτισμό, ξεπερνώντας τα 2400 χρόνια ζωής. Αρχικά οι χαρταετοί χρησιμοποιήθηκαν για στρατιωτικές ανάγκες και εκατοντάδες χρόνια αργότερα η χρήση τους έγινε ψυχαγωγική. Κάποια περίοδο μάλιστα οι χαρταετοί έγιναν το καθημερινό παιδικό παιχνίδι, γι’ αυτό και έγινε αναγκαία η καθιέρωση ειδικού επαγγέλματος για την κατασκευή τους. Οι χαρταετοί είναι χωρισμένοι σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με τον τόπο προέλευσής τους. Οι κατηγορίες είναι: Πεκίνου, Weifang, Tianjin και Sichuam! Τα σχήματά τους ποικίλουν σε κυκλικά, κυρτά, κυβικά ή σε σχήμα ρόμβου. Το υλικό κατασκευής τους είναι χαρτί και μετάξι, ενώ τα σχέδια και τα χρώματα που απεικονίζουν ποικίλουν!

Καθαρή Δευτέρα στο Δαφνί
Η Καθαρή Δευτέρα είναι η τελευταία μέρα της Αποκριάς. Τη μέρα αυτή υπάρχει το έθιμο να πηγαίνουμε στην εξοχή και να τρώμε νηστίσιμα. Εγώ φέτος την Καθαρή Δευτέρα πήγα με τους γονείς μου και τις αδερφές μου στο Δαφνί, μια από τις ομορφότερες γωνιές της Αθήνας. Φέτος είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε και τη Μονή Δαφνίου, που άνοιξε τις πύλες της για τους επισκέπτες έπειτα από πολλά χρόνια. Εκεί, στο χώρο που παλιά γινόταν και η Γιορτή του Κρασιού, ο Δήμος μας κάθε χρόνο γιορτάζει τα Κούλουμα. Επειδή πήγαμε λίγο αργά, καθίσαμε αμέσως για φαγητό. Μετά το φαγητό παίξαμε όλοι μαζί μπάλα. Όταν όμως κουραστήκαμε, αποφασίσαμε με το μπαμπά μου να πετάξουμε το χαρταετό μου. Ο καιρός ήταν καλός για το πέταγμα του αετού, γιατί φυσούσε αρκετά. Ο αετός πήγε πολύ ψηλά… λίγο πιο κάτω από τον ουρανό, αφού αμόλησα όλο το σπάγκο. Η ώρα όμως πέρασε και έπρεπε να φύγουμε. Έτσι κατεβάσαμε το χαρταετό, μαζέψαμε τα πράγματά μας και πήραμε το δρόμο της επιστροφής, ενώ μας συνόδευαν οι πολύχρωμοι χαρταετοί στον καταγάλανο ουρανό της πόλης μας.
Παναγιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: