Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Παραμονή της Αγίας Μαύρας στο λόφο του Χαϊδαρίου!!!


Ο μικρός ναός του Προφήτη Ηλία βρίσκεται στην κορυφή του ομώνυμου λόφου, στα βόρεια της Ιεράς Οδού και γύρω στα 2 χλμ. νοτιοανατολικά της μονής Δαφνίου. Πρόκειται για καμαροσκέπαστη βασιλική αρχικών διαστάσεων 4x7,4 μ., με ημικυκλική αψίδα ιερού. Η χρονολόγηση του μνημείου είναι ασαφής και πιθανότατα ανάγεται στη μεταβυζαντινή περίοδο. Παρ’ όλα αυτά, ο Ορλάνδος αναφέρει ότι δίπλα στο κατώφλι της εκκλησίας υπήρχε αποσπασματικό θωράκιο με ανάγλυφη διακόσμηση ροδάκων και πυροστροβίλων. Αυτά τα διακοσμητικά θέματα ήταν ιδιαίτερα συνήθη κατά τον 10ο και τον 11ο αιώνα- έτσι, μπορούμε να υποθέσουμε ότι το θωράκιο ανήκε σε προγενέστερο κτίσμα, το οποίο διαδέχθηκε ο σημερινός ναός. Ο Προφήτης Ηλίας αναφέρεται ότι υπήρξε μετόχι της μονής Δαφνίου.
Από τον λόφο του Προφήτη Ηλία έχεις πανοραμική θέα όλου του λεκανοπεδίου. Δίπλα στην εκκλησία υπάρχει όμορφος χώρος για καφέ και φαγητό με χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων. Είναι ένας από τους ομορφότερους λόφους της Αθήνας για να απολαύσει ο επισκέπτης τη θέα του πράσινου στο όρος Αιγάλεω και στο Ποικίλο όρος, τη θέα της θάλασσας του Σαρωνικού και του Σκαραμαγκά, αλλά και τη θέα στην πόλη του Χαϊδαρίου, στις πόλεις της Δυτικής και της Ανατολικής Αττικής, του Πειραιά και της Αθήνας.
Κάθε Κυριακή πρωί τελείται στο ναό κατανυκτική Θεία Λειτουργία, τις περισσότερες φορές από τους εφημέριους του Ενοριακού Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας Κουνελίων Χαϊδαρίου. Εξίσου κατανυκτικές είναι και οι ακολουθίες των χαιρετισμών και των Παθών, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που αποφασίζουν να τελέσουν εκεί ψηλά Μυστήρια όπως γάμους και βαπτίσεις. Ο δίκλιτος ναός είναι αφιερωμένος στον Προφήτη Ηλία και στους Αγίους Τιμόθεο και Μαύρα και εορτάζει δύο φορές το χρόνο, στις 3 Μαΐου και στις 20 Ιουλίου.
Πιστοί και φέτος στο καθιερωμένο ραντεβού μας, ανηφορίσαμε στο λόφο όπως το συνηθίζουμε εδώ και πέντε δεκαετίες. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από τον αποψινό κατανυκτικό Εσπερινό. Αύριο το πρωί θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ' Αρτοκλασίας.

Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά στις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες!!! 



















































































Δεν υπάρχουν σχόλια: