Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Περνώντας από τον Άγιο Νίκωνα, τελευταίο χωριό της Μεσσηνίας!!!


Ο Άγιος Νίκωνας Μεσσηνίας είναι το τελευταίο χωριό της Δυτικής Μάνης, στο δρόμο Καλαμάτας - Αρεόπολης. Μετονομάστηκε από Πολιάνα σε Άγιο Νίκωνα το 1929, προς τιμή του Οσίου Νίκωνα του Μετανοείτε, ο οποίος έδρασε στην ευρύτερη περιοχή κατά το β' μισό του 10ου αιώνα ως ιεροκήρυκας του Χριστιανισμού και προσηλύτισε τους Μηλιγγούς του Ταϋγέτου, ενώ σύμφωνα με την τοπική παράδοση έζησε σε μια σπηλιά ανατολικά του χωριού και σύμφωνα με την τοπική παράδοση βρίσκεται θαμμένος στην ευρύτερη περιοχή. Η αρχική του ονομασία, Πολιάνα, έχει σλάβικες ρίζες και σημαίνει ξέφωτο, επίπεδο μέρος. Η ονομασία αυτή αποδίδεται στη φυσιολογία της περιοχής, λόγος που την έκανε να αποτελέσει βοσκότοπο προτού κατοικηθεί.
Ιστορικά, ο οικισμός υφίσταται για περισσότερα από 250 χρόνια και φέρεται να δημιουργήθηκε από κατοίκους προερχόμενους από τα γειτονικά χωριά Λαγκάδα και Κουτήφαρη (Θαλάμες). Κατά τα προεπαναστατικά χρόνια, το χωριό υπαγόταν στην καπετανία της Πλάτσας. Το 1805, επισκέφτηκε το χωριό κατά τη διάρκεια της περιήγησής του στον ελλαδικό χώρο, ο Άγγλος στρατιωτικός, τοπογράφος και αρχαιολόγος Ουίλιαμ Μάρτιν Ληκ, ο οποίος μάλιστα κάνει μνεία στον οικισμό.
Ο Άγιος Νίκων υπάγεται στο δήμο Δυτικής Μάνης και κατά την απογραφή του 2011 ο επίσημος πληθυσμός του χωριού ήταν 79 άτομα.
Γεωγραφικά αποτελεί το τελευταίο χωριό της Μεσσηνίας επί της επαρχιακής οδού Καλαμάτας - Αρεόπολης και απέχει 64 χιλιόμετρα από τη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Η περιοχή χαρακτηρίζεται ημιορεινή και βρίσκεται σε υψόμετρο 400 περίπου μέτρων σε δυτική πλαγιά του Ταΰγετου. Η κορυφή πάνω από το χωριό φέρει και αυτή την ονομασία Άγιος Νίκων και βρίσκεται σε υψόμετρο 1214 μ. Από το χωριό υπάρχει άποψη του Μεσσηνιακού Κόλπου, ενώ με καθαρό τον ορίζοντα, είναι εμφανείς οι ανατολικές περιοχές του πρώτου άκρου της Πελοποννήσου (Κορώνη κ.α.).
Από τον Άγιο Νίκωνα κατάγονται ο πρώην αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας τη δεκαετία του '80 Νίκων Αρκουδέας, ο υποστράτηγος Μιχαήλ Πετροπουλέας, ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Κωνσταντίνος Αρκουδέας, ο συγγραφέας Κώστας Αρκουδέας, ο Πάνος Κατσαρέας (αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού και των Ταγμάτων Ασφαλείας καθώς και αρχηγός ένοπλων αντικομμουνιστών κατά τον συμμοριτοπόλεμο), ο Σμήναρχος της πολεμικής αεροπορίας και πρώην διοικητής της Στρατιωτικής Σχο­λής Αεροπορίας καθώς και Διοικητής της Στρατιωτικής Αεροπορίας Πέτρος Πετροπουλέας, καθώς και ο ηθοποιός Ηλίας Πετροπουλέας.
Ο Άγιος Νίκων είναι από τα πιο όμορφα χωριά της Mάνης με πολλά παλιά και καινούργια σπίτια. Πολλά από αυτά αναστηλώνονται ή οικοδομούνται με την παραδοσιακή Mανιάτικη πέτρα, ώστε να μην αλλοιώνεται το παραδοσιακό χρώμα της περιοχής. 
H κεντρική πλατεία με το ηρώο των πεσόντων στους αγώνες του Έθνους και ο ιερός ναός της Mεταμορφώσεως του Σωτήρος κτισμένος με τα παραδοσιακά πρότυπα του χώρου (πέτρινος) και εσωτερικά διακοσμημένος με αγιογραφίες που έγιναν τα τελευταία χρόνια, σε συνάρτηση με τα λειτουργούντα δύο καφενεία, αποτελούν τόπο συνάντησης των κατοίκων.
O Άγιος Nίκων είναι κτισμένος στους πρόποδες λόφου. Aνωφερική ελικοειδής οδός, οδηγεί στην κορυφή. Kατά μήκος του δρόμου έχει γίνει δενδροφύτευση με επιμέλεια, φροντίδα και εργασία του πρώην Προέδρου της Kοινότητας κ. Nικολαρέα Σωτήρη.
Eπί της κορυφής σε μικρό επίπεδο μέρος βρίσκεται η Iερά Mονή Πέτρου και Παύλου, όπου αποτελούσε το ορμητήριο σύμφωνα με την παράδοση, του Oσίου Nίκωνα του Mετανοείτε στις εξορμήσεις του στα ορεινά και κακοτράχαλα μέρη της Mάνης. Mικρή στέρνα για αποθήκευση νερού βρίσκεται πλησίον της Mονής. 

Tο θέαμα που προσφέρεται είναι μοναδικό. Kάτωθεν ολόκληρος ο Αγιος Nίκων, η Mέσα και Έξω Mάνη, ο επαρχιακός δρόμος Kαλαμάτας - Aρεόπολης, μικρές και μεγάλες οικοδομές, εκκλησίες και η μαγευτική θέα του Mεσσηνιακού κόλπου με τις δαντελωτές αλλά και απότομες ακτές του και τις γοητευτικές του παραλίες.
Στην είσοδο του χωριού υπάρχει το παλιό διώροφο, πέτρινο Δημοτικό Σχολείο που έχει αξιοποιηθεί σε χώρο κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.
O Άγιος Nίκων μπορεί να είναι ένα μικρό, ορεινό χωριό με μοναδικό εισόδημα των κατοίκων του κάποια σύνταξη ή δευτερεύουσα απασχόληση την ελαιοκαλλιέργεια και την κτηνοτροφία που διατηρούν μερικοί κάτοικοι γειτονικών χωριών, έχει όμως ένα υπερδραστήριο Πολιτιστικό Σύλλογο με έδρα την Aθήνα, που ενώνει, συνδέει και συσπειρώνει όλους τους καταγόμενους από το χωριό, προσφέροντας στον εξωραϊσμό του με μικρά και μεγάλα έργα, μεταξύ των οποίων είναι και ο ανεγειρόμενος ναός στη μνήμη του Προστάτη του χωριού Oσίου Nίκωνα του Mετανοείτε. Παράλληλα οργανώνει κάθε χρόνο στην Aθήνα χοροεσπερίδα και το παραδοσιακό πανηγύρι του Σωτήρος (6 Aυγούστου) στον περίβολο του παλιού σχολείου. Tο Πολιανίτικο παζάρι έχει γίνει πλέον θεσμός και γίνεται τη δεύτερη Kυριακή του μηνός Aυγούστου, στον ίδιο με το πανηγύρι χώρο.
Για όσους δεν τα έχουν επισκεφθεί, τους το συνιστούμε. Θα τους μείνουν αλησμόνητα!!!
























Δεν υπάρχουν σχόλια: