Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

Ο Ηγούμενος Εφραίμ και το απολωλός παπαδάκι !


Στις καλοκαιρινές διακοπές μου σ’ ένα χωριό της Μεσσηνίας, βλέποντας την προσπάθεια που γινόταν από τον εφημέριο και το εκκλησιαστικό συμβούλιο για την αγιογράφηση του ναού, θέλησα να συνεισφέρω οικονομικά για την αποπεράτωση του έργου.
Αποφάσισα να αναλάβω το κόστος αγιογράφησης της Πλατυτέρας των Ουρανών, στο Ιερό του ναού.
Επειδή το Ιερό είναι ο χώρος μέσα στον οποίο πέρασα τα παιδικά μου χρόνια, ντυμένος παπαδάκι, η πράξη μου αυτή αποκτούσε ιδιαίτερη σημασία για μένα.
Όμως επιστρέφοντας στην Αθήνα, πέσαμε στον καταιγισμό των ειδήσεων και των δημοσιευμάτων για τα κατορθώματα των μοναχών της Μονής Βατοπαιδίου - και όχι μόνον.
Επηρεασμένη η γυναίκα μου απ’ όλα αυτά μου ζήτησε να ξανασκεφτώ την υπόθεση της δωρεάς.
- Εντάξει ρε Γιώργο, καταλαβαίνω, αλλά μήπως είναι πολλά τα λεφτά;
Εξάλλου δε βλέπεις τι γίνεται εκεί στο Άγιο Όρος;
Τι γίνεται και με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις της Εκκλησίας;
- Τι να κάνουμε τώρα, της λέω, αφού το αποφασίσαμε άντε να μιλήσω με τον αγιογράφο, μήπως και γράψει το όνομά μας με μεγαλύτερα γράμματα από αυτά της Πλατυτέρας των Ουρανών, να φαίνεται κι απ’ τον γυναικωνίτη!
- Να, όπως γίνεται και με την φανέλα της αγαπημένης μας ομάδας, που το όνομα και το σήμα του χορηγού είναι μεγαλύτερο από το τριφύλλι!
Ή όπως έκανε ο Εφραίμ, που γύρναγε την Τίμια Ζώνη στα κότερα και τις βίλες για να τσιμπήσει καμιά χορηγιούλα.
Τώρα που τα λέμε βρε γυναίκα, μήπως θάπρεπε να κάνει μια επίσκεψη και στο κότερο του Πατέρα ο πατήρ Εφραίμ, μπας και πάρουμε το πρωτάθλημα;
Τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 λέγαμε στην ΟΝΝΕΔ για τα καλά τής ελεύθερης οικονομίας, αλλά τριάντα χρόνια μετά διαπιστώνουμε πως οι τότε κνίτες τα κάνουν πράξη και αναδεικνύονται στις μέρες μας οι δεινότεροι επιχειρηματίες.
Μάγος των deals ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ, μάγοι των real estates ο Εφραίμ με τον Αρσένιο, άριστος επενδυτής κονδυλίων το κόμμα με την Τυποεκδοτική του!
Τι Παΐσιος και Βησσαρίωνας πια…
Στο Άγιο Όρος κάνουν άσκηση ζωής τη σιδερένια σεμνότητα και ταπεινότητα που επέβαλε ο Καραμανλής στην κυβέρνησή του.
Μπορείς να πεις και το αντίστροφο, βέβαια…
Ίσως από τον πνευματικό του, τον Εφραίμ, εμπνεύστηκε ο Ρουσσόπουλος το «σεμνά και ταπεινά».
Είχα επισκεφθεί το Άγιο Όρος το 1980 – 81.
Τι τα θέλεις, πλήρης αναχρονισμός.
Καθόσουν μια εβδομάδα, και βγαίνοντας στην Ουρανούπολη, νόμιζες ότι ερχόσουν από άλλον πλανήτη, από άλλη εποχή, από το Βυζάντιο ίσως. Νηστεία, φως κεριών και λυχναριών, οδοιπορίες, έλλειψη επικοινωνίας με τους έξω, φιλοξενία, λουκούμι, δροσερό νερό, τσίπουρο, ταχίνι.
Ούτε τηλέφωνο ούτε ρεύμα ούτε ασανσέρ ούτε ασφαλτόδρομοι ούτε πολυτελή 4Χ4 ούτε σουίτες ούτε ελικόπτερα.
Ενώ τώρα, ο Άθως κάνει τη Σίλικον Βάλεϊ να ωχριά τεχνολογικά.
Ακόμα και οι αμερικάνικες τράπεζες, που χορηγούσαν σαν ηλίθιες δάνεια για ακίνητα και φούνταραν την παγκόσμια οικονομία, παρακολουθούν τους δείκτες οικονομικής ανάπτυξης της Μονής Βατοπαιδίου και τρίβουν τα μάτια τους.
Ας στείλουν τα πλανημένα στελέχη τους να τα εξομολογήσει ο Ηγούμενος και να τους δώσει και καμιά ευλογία για να πολλαπλασιαστούν και τα δικά τους ακίνητα σαν τα «άρτια» τα δικά του… Ή ας τον παρακαλέσουν να εκδώσει μια Αναπτυξιακή Πανταχούσα προς Αποτυχόντας Τραπεζίτας εξ Εσπερίας.
Ζωντανό παράδειγμα ο Εφραίμ.
Διδάσκει με την «ιερή» δράση του τι σημαίνει διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ΣΔΙΤ, πώς πρέπει να γίνονται οι καλές ανταλλαγές οικοπέδων, οι «πρέπουσες» αποτιμήσεις τους, τι σημαίνει να συνεργάζεσαι δημιουργικά με τις Ψυχάρες (τους διορισμένους Διοικητές δηλαδή), που για την σωτηρία της Ψυχής τους τα πουλάνε όλα.
Η νέα μόδα, ήτοι οι ηγούμενοι με το πλούσιο αριστερό παρελθόν, έχουν γίνει ο εφιάλτης μου.
Τελευταία πετάγομαι στον ύπνο μου γιατί βλέπω πως έχω πάει για εξομολόγηση στον φίλο μου τον Μιχάλη το Σελέκο, ο οποίος, στο κάτω - κάτω, έχει και πιο σεβάσμια μορφή από τον Εφραίμ.
Όμως Μιχάλη, τουλάχιστον εσύ, κρατήσου, μη σκανδαλίζεσαι από τα αγαθά της σύγχρονης καλογερικής !
Εάν όλα πάνε καλά και έρθει η ώρα να αξιοποιήσω τα παραθαλάσσια ακίνητά μου στη Μεσσηνία, στήνοντας τουριστικές επιχειρήσεις, θα πρέπει οπωσδήποτε, εκτός από την προστασία της Πλατυτέρας των Ουρανών, να συμβουλευθώ και τον μάγο του real estate, τον Πανάγιο Εφραίμ.
Μέχρι τότε, θα αρκεστώ να γράψω με ευδιάκριτα γράμματα το όνομά μου στην εικόνα της Πλατυτέρας - βοήθειά μας.

Απολωλός παπαδάκι
ΜΠΕΝΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
E-Mail: beneas13@gmail.com


Δημοσίευση: «Χαϊδάρι σήμερα» Φύλλο 39 Οκτώβριος 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: