Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Θυρανοίξια Παρεκκλησίου Οσίου Βησσαρίωνος στο Πεταλίδι!!!


Το Πεταλίδι, αλλά και η Μεσσηνία ολόκληρη τίμησαν σήμερα τον Όσιο Βησσαρίωνα που καταγόταν από αυτόν εδώ τον τόπο, τελώντας τα Θυρανοίξια του πρώτου ναού που είναι αφιερωμένος στη μνήμη του.
Ο Γέρων Βησσαρίων Κορκολιάκος, ο Αγαθωνίτης, γεννήθηκε στο Πεταλίδι Μεσσηνίας το έτος 1908, όπου έμαθε τα πρώτα του γράμματα. Το κοσμικό του όνομα ήταν Ανδρέας. Στα 18 του χρόνια πήγε στην Καλαμάτα, όπου συνδέθηκε με πνευματικούς ανθρώπους και αποφάσισε να εισέλθει στον ιερό κλήρο. Έγινε Μοναχός στο Ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας Δήμιοβας που τότε ήταν αντρικό και πήρε το όνομα Βησσαρίων. Έπειτα χειροτονήθηκε Διάκονος, Ιερέας και έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου.
Σήμερα στο Πεταλίδι, σε αυτή τη μικρή αλλά γραφική και ιστορική κωμόπολη της Μεσσηνίας, ανατολικά του Ιερού Ναού της Παναγίας της Πεταλιδιωτίσσης όπου φυλάσσεται η χαριτόβρυτη Εικόνα της Παναγίας της Ζωοδόχου Πηγής, εδώ που ο Όσιος Βησσαρίων έζησε τα παιδικά του χρόνια, κλήρος και λαός από τη Μεσσηνία και τη Φθιώτιδα που βρίσκεται η Μονή Αγάθωνος στην οποία και μόνασε, παρουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών κ.κ. Χρυσοστόμου και Συμεών συμμετείχαν στη λαμπρή τελετή των Θυρανοιξίων του παρεκκλησίου.
Χθες το απόγευμα άπαντες ανήλθαν στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Δήμιοβα εδώ που έλαβε το μοναχικό σχήμα ο Όσιος Βησσαρίων όπου τελέσθηκε Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Φθιώτιδος Συμεών. Σήμερα το πρωί πριν την τελετή των Θυρανοιξίων τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ναό του Αγίου Νικολάου στην πλατεία του Πεταλιδίου.   





























































































































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: