Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021

Δεκαπενταύγουστος στην Καρδαμύλη!!!


Η Καρδαμύλη είναι ένας τόπος φυσικού κάλλους. Στη Μεσσηνία μπορείτε να ανακαλύψετε πολλά και όμορφα μέρη που θα σας ενθουσιάσουν. Ένα από αυτά είναι και η Καρδαμύλη. Το παραθαλάσσιο χωριό απέχει από την Καλαμάτα 35 χλμ. κι έχει χαρακτηριστεί ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Και όχι άδικα, αφού εδώ η ομορφιά της Μεσσηνίας είναι σε όλο της το μεγαλείο. Η Καρδαμύλη είναι ένας τόπος με φυσική ομορφιά, αλλά και μεγάλη ιστορία που φτάνει μέχρι τα προϊστορικά χρόνια. Και τα μνημεία της είναι εκεί για να υπενθυμίζουν το παρελθόν της. Και μόλις λίγα μέτρα χωρίζουν την παλιά πόλη από τη νέα. 
Το όνομα Καρδαμύλη αναφέρεται για πρώτη φορά στα χρόνια του Ομήρου στην Ιλιάδα ως η πρώτη από τις «επτά ευνομούμενες και καλώς κατοικούμενες πόλεις» που ο Αγαμέμνονας θα έδινε προίκα στον Αχιλλέα αν νυμφευόταν μια από τις κόρες του.
Αργότερα ονομάστηκε «Σκαρδαμούλα», ενώ τα τελευταία χρόνια επικράτησε πάλι το αρχαίο όνομα. Η πλούσια ιστορία της αποτυπώνεται στον ιστορικό οικισμό της Παλαιάς Καρδαμύλης, οχυρωμένο σύμπλεγμα από πυργόσπιτα, χτισμένα γύρω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, του 18ου αιώνα.
Συνθέτοντας τις αντιθέσεις με τον πιο συναρπαστικό τρόπο, η Καρδαμύλη συνδυάζει από τη μία πλευρά τα ήρεμα νερά του Μεσσηνιακού κόλπου κι από την άλλη τον επιβλητικό ορεινό όγκο του Ταΰγετου.
Πολλές φορές έχουμε μιλήσει για τις στάσεις για φαγητό που πρέπει να κάνεις ταξιδεύοντας στη Μάνη. Ένα γευστικό roadtrip σε έναν τόπο γεμάτο μυστήριο, πύργους και πανέμορφες παραλίες. Η Μάνη ταιριάζει τόσο στους τολμηρούς όσο και σε αυτούς που θέλουν να ακολουθήσουν την πεπατημένη στις διακοπές τους. Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκεις, το σίγουρο είναι ότι θα σε ανταμείψει. Ένας τόπος μυστηρίων, πύργων, υπερηφάνειας, παράδοσης, με φυσικές και λαογραφικές ομορφιές, η Μάνη αποτελεί την τέλεια ιδέα για όσους αγαπούν τα ταξίδια με το αυτοκίνητο. Η Λακωνική και η Μεσσηνιακή Μάνη έχουν τους θαυμαστές τους αλλά αν έχεις χρόνο και όρεξη μπορείς να συνδυάσεις και τα δύο. Η Καλαμάτα μπορεί να γίνει το ιδανικό ορμητήριο για να εξερευνήσεις τις γύρω περιοχές.
Εγώ προσωπικά θα πρότεινα την Καρδαμύλη που βρίσκεται σε απόσταση 35 χλμ. Πρόκειται για ένα τόπο με πλούσια ιστορία που κρατάει από την εποχή του Ομήρου. Στον γραφικό οικισμό της, βρίσκεται η Lela’s Taverna, θρυλικό μαγαζί με θέα μπροστά στη θάλασσα, που μοιάζει με καρτ ποστάλ. Την κουζίνα έχει αναλάβει από φέτος ο Δήμος Μπαλόπουλος, ήρεμη δύναμη στη μαγειρική με πολλή όρεξη να αναδείξει τις τοπικές πρώτες ύλες και την απλότητα της γεύσης.
Όμως εκτός από το μαγαζί σύμβολο υπάρχουν δεκάδες επιλογές υψηλής γαστρονομίας. Σε προηγούμενα αφιερώματα σας έχουμε παρουσιάσει πολλές από αυτές. Σήμερα σας παρουσιάζουμε αυτές από την πρόσφατη επίσκεψή μας...
Εδώ να πούμε πως αξίζει μια στάση στην οικεία του Patrick και της Joan Leigh Fermor. Οι δύο τους θαύμαζαν και αγαπούσαν την Ελλάδα και αποφάσισαν να χτίσουν το σπίτι τους στην Καρδαμύλη και να ζήσουν εκεί για το υπόλοιπο της ζωής τους. Το 1996, δώρισαν την Οικία Leigh Fermor στο Μουσείο Μπενάκη, εκφράζοντας την επιθυμία να χρησιμοποιείται για τους σκοπούς του Μουσείου αλλά και να φιλοξενεί ερευνητές και να παραμείνει ανοιχτή για το κοινό. Η λειτουργία της Οικίας περιλαμβάνει φιλοξενίες ερευνητών, εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε συνεργασία με εκπαιδευτικά Ιδρύματα καθώς και οργανωμένες ξεναγήσεις και ειδικές πολιτιστικές διοργανώσεις για το κοινό.
























































































Μαΐστρος!
































Μπονάτσα!












































Ανδρούβιστα!






Μανίνα!













































Κική!






























1866!













Κάστρο!














































Ανδρούβιστα!
















Γαλάζιο!


























Ανδρούβιστα!
















Ακουαρέλα!








































Χαρίλαος!
























Ελιές!



Ψαλτήρας!





Λέλα!





Δεν υπάρχουν σχόλια: