Κυριακή 20 Αυγούστου 2017

Τρισάγιο στη μνήμη των 33 φονευθέντων Χωροφυλάκων στο Εξωχώρι της Μάνης!


Ανεβήκαμε σήμερα στο Ύψωμα Παναγιάς στο Εξωχώρι της Δυτικής Μάνης για να τελέσουμε Τρισάγιο στο Μνημείο της τραγικής μνήμης του συμμοριτοπολέμου με τα ονόματα των 33 φονευθέντων Χωροφυλάκων στις 5 Ιουνίου 1947.
Το καθιερωμένο Μνημόσυνο των φονευθέντων Ελλήνων από τους Κομουνιστοσυμμορίτες, 70 χρόνια μετά τα δραματικά γεγονότα του Ιουνίου του 1947, τελέστηκε σε κλίμα ευλάβειας και συγκίνησης. 
Η εκδήλωση Μνήμης, Ευγνωμοσύνης και Στοχασμού, ξεκίνησε με την επιμνημόσυνη δέηση που έγινε μετά το πέρας της πρωινής Θείας Λειτουργίας και ακολούθησαν οι συναισθηματικά έντονα φορτισμένες αφηγήσεις των συγγενών των θυμάτων.
Το μήνυμα είναι ένα: Ποτέ να μην ξανασυμβεί κάτι αντίστοιχο στη χώρα μας. Όχι στη λήθη, Ναι στη μνήμη!
Το Μνημείο είχαμε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να το προσεγγίσουμε και παλιότερα. Σήμερα όμως και κατόπιν συνενοήσεως το προηγούμενο χρονικό διάστημα, βρεθήκαμε ως εδώ καθοδηγούμενοι αυτή τη φορά από τους συγγενείς των θυμάτων που κάθε χρόνο τέτοια εποχή τελούν θρησκευτικό Μνημόσυνο στο χώρο της θυσίας.
Το εκκλησάκι της Παναγίας στην κορυφή του υψώματος εορτάζει στις 23 Αυγούστου και συνήθως με τον εορτασμό του πραγματοποιείται και το Τρισάγιο. Φέτος τελέσθηκε λίγες ημέρες νωρίτερα από τα καθιερωμένα.
Το Τρισάγιο τέλεσε ο ιερέας της περιοχής π. Σταύρος Λουκαρέας με ιεροψάλτη τον κ. Βαγγέλη Μαυρουλίδη. Συγκινητικές ήταν οι ιστορικές αναδρομές από τον κ. Φώτη Μουντζουρέα και τον κ. Φώτη Προκοπέα.
Ανεβήκαμε στο ύψωμα, ξεκινώντας από τη διασταύρωση λίγο έξω από τα τελευταία σπίτια του Εξωχωρίου (Συνοικισμός Πρίπιτσας) προς τη Σαϊδώνα, αφού πρώτα επισκεφθήκαμε τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην πλατεία της Πρίπιτσας.
Στο σημείο της διασταυρώσεως, μια αυτοσχέδια πινακίδα από πλαστικοποιημένο χαρτί φωτοτυπικού πληροφορεί τον περαστικό ότι ο ανηφορικός χωματόδρομος οδηγεί στο Ύψωμα Παναγιάς, και αυτόν που γνωρίζει το ιστορικό, στη θέση όπου εκτελέστηκαν από τους αναρχοκομμουνιστές οι 33 χωροφύλακες που η μοίρα τους έστειλε να υπηρετήσουν την πατρίδα σε αυτή την περιοχή της Μάνης.
Ο δρόμος δύσβατος, που ο βαρύς φετινός χειμώνας τον άφησε σε χειρότερη κατάσταση από αυτή που ήταν κατά την πρώτη μας επίσκεψη ως εδώ!
Πάντως, μετά το Μνημόσυνο δεν έλειψαν οι υποσχέσεις από τους αυτοδιοικητικούς της περιοχής για κάποιες επεμβάσεις και τσιμεντοστρώσεις ώστε να εξομαλυνθούν τα νεροφαγώματα που δυσκολεύουν την πρόσβαση στο Μνημείο, αλλά και στα κτήματα των κατοίκων του χωριού. Ελπίζουμε του χρόνου να είναι όλα καλύτερα. Στην κάθοδό μας επισκεφθήκαμε με τον εξαίρετο φίλο μας Δημήτρη Μπαρμπετσέα το Φυλάκιο της Πυροσβεστικής στο Προάστιο! 





































































































































































































































Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος 
Πρίπιτσα Εξωχωρίου

















































Φυλάκιο Πυροσβεστικής
Προάστιο Δ. Μάνης






6 σχόλια:

Γιάννης Μπάκας είπε...

Αιωνία τους η μνήμη! Αυτοί οι βρωμεροί κατσαπλιάδες-συμμορίτες τους έκοψαν τα γεννητικά όργανα και τους άφησαν να πεθάνουν από φρικτούς πόνους. Μεταξύ των δολοφονημένων ήταν και ο Νικόλαος Διαμαντέας σύζυγος της αδελφής της μητέρας μου. Αργότερα ο αρχισυμμορίτης της Μάνης Ξυδέας είχε, το τέλος που του άξιζε! Εκτός από τα φρικτά εγκλήματα, έκαναν και πλιάτσικο οι κομμουνιστικές συμμορίες. Κάθε αντίσταση των κατοίκων σε αυτές τις ενέργειες συνοδευόταν από κάψιμο του σπιτιού. Χαρακτηριστικά αναφέρω το Προσήλιο όπου έκαψαν 7 σπίτια. Το ''έγκλημα'' των κατοίκων ήταν η άρνηση-αντίθεσή τους στο πλιάτσικο της συμμορίας του Ξυδέα....

Ioannis Mavreas είπε...

Άργησε λίγο η ιστορία να δείξει τα θύματα και του σφυροδρέπανου και να δικαιωθούν και οι νεκροί και τα θύματα και αυτής της πλευράς, οπως δικαιώθηκαν και τιμήθηκαν τα θύματα του Ναζισμού. Μετά την δικαίωσή τους ίσως η Ελλάδα μας ξεφύγει προς τα εμπρός απο τα κόμπλεξ του παρελθόντος.

Panagiotis Diamantakos είπε...

Αιωνία η μνήμη τους!

Ioannis Katsoulotos είπε...

Αυτοί είναι οι Κομμουνιστοσυμμορίτες!

Γιαννης Δεμερτζης είπε...

•ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ_ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ στον εμφύλιο γινόντουσαν με κονσερβοκουτι. Τώρα κανείς δε θυμάται τίποτα. Κάποιοι δολοφόνοι πήραν και συντάξεις!

Filippos Serepisos είπε...

Ήρθε ο καιρός να αρχίσουμε να τιμούμε και πάλι την μνήμη των ηρωικών νεκρών μας.