Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2016

Διαβάζουμε το νέο βιβλίο του Θεόδωρου Π. Λιανού "Ευημερία χωρίς Ανάπτυξη"!!!


Ο Θεόδωρος Π. Λιανός γεννήθηκε στη Μεσσήνη Μεσσηνίας. Τελείωσε το Γυμνάσιο Χαλανδρίου και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ). Συνέχισε τις σπουδές του (MA και PhD) στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Ντέιβις, και επισκέπτης καθηγητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Βιρτζίνια (VPI), στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και στο Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας.
Είναι ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), στο οποίο διετέλεσε πρύτανης κατά την περίοδο 1985-1988. Έχει υπηρετήσει σε διάφορες διοικητικές θέσεις του Δημοσίου.
Έχει γράψει διδακτικά εγχειρίδια (μεταξύ των οποίων το βιβλίο Οικονομικών του Λυκείου), επιστημονικά συγγράμματα και πολλά άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει επίσης δημοσιεύσει πλήθος άρθρων στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο.

Βασική επιχειρηματολογία του νέου βιβλίου του Θεόδωρου Π. Λιανού, που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις GUTENBERG!

Μετά το 1970 το οικολογικό ισοζύγιο του πλανήτη μας είναι ελλειμματικό. Η δαπάνη πόρων υπερβαίνει τους διαθέσιμους. Το οικολογικό αποτύπωμα υπερβαίνει την βιο-ικανότητα κατά 50%. Η ανάπτυξη είναι πλέον αδύνατη.
Οι αιτίες είναι δύο: υπερκατανάλωση και υπερπληθυσμός. Μεταξύ των δύο την μεγαλύτερη επίδραση έχει ο υπερπληθυσμός.
Υπολογίζεται ότι ο πληθυσμός που σήμερα είναι 7,4 δισεκατομμύρια πρέπει να μειωθεί σε περίπου τρία για να έχουμε οικολογικό ισορροπία.
Οι περισσότερες κυβερνήσεις των κρατών, τα Ηνωμένα Έθνη, η Εκκλησία και οι διάφορες οργανώσεις αδιαφορούν για την εξέλιξη του παγκοσμίου πληθυσμού. Οι δημογράφοι προβλέπουν αύξηση του πληθυσμού στα 10 δις μέσα στο αιώνα που ζούμε.
Πολλοί επιστήμονες προβλέπουν καταστροφή για τις επόμενες γενεές, δηλαδή λιμούς, ασθένειες εκτεταμένη φτώχεια, συγκρούσεις, και πολέμους μέχρι και εξαφάνιση του ανθρωπίνου γένους μέσα στα επόμενα εκατό χρόνια.
Το βιβλίο προτείνει κάθε οικογένεια να έχει δικαίωμα τεκνοποίησης ενάμισυ παιδιού. Τα δικαιώματα αυτά παρέχονται από την Πολιτεία και θα μπορούν να γίνονται αντικείμενο αγοραπωλησίας σε διεθνές επίπεδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια: