Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Υποδοχή του Τιμίου Σταυρού στον Άγιο Ανδρέα Χαϊδαρίου!!!


Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου Ποντίων Χαϊδαρίου θα πραγματοποιηθεί, το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 4 το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα Χαϊδαρίου, η υποδοχή του Τιμίου Σταυρού, δώρο του Αυτοκράτορα Μανουήλ Γ΄Κομνηνού στην Παλαιά Μονή Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, ο οποίος φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στη Βέροια. Στην τελετή της υποδοχής θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος. 
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, από τις 9 έως τις 10 το βράδυ του Σαββάτου θα τελεσθεί αγρυπνία.
Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου στις 7 το πρωί θα τελεσθεί Θ. Λειτουργία Ιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χριστιανουπόλεως κ. Προκοπίου. 
Στις 5 το απόγευμα της Κυριακής θα τελεσθεί Εσπερινός και οι Χαιρετισμοί του Τιμίου Σταυρού.
Την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου στις 7 το πρωί θα τελεσθεί Θ. Λειτουργία.
Στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας θα τελεσθεί Ευχέλαιο και θα ακολουθήσει η αναχώρησις του Τιμίου Σταυρού από την πόλη μας!  

Ο Τίμιος Σταυρός ο οποίος φυλάσσεται στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο, είναι αυτός ο οποίος ήταν κτήμα του Αυτοκρατορικού Θησαυροφυλακίου του Αυτοκράτορα της Τραπεζούντας Εμμανουήλ του Γ΄του Μεγαλοκομνηνού. Το 1390 μ.Χ. τον προσέφερε ως δώρο και ευλογία στην Ιερά Μονή της Παναγίας του όρους Μελά του Πόντου. Από το 1390 έως το 1923 δια αυτού ευλογούν οι πατέρες τα πάντα. Με τον ξεριζωμό-διωγμό των Ελλήνων του Πόντου τάφηκε μαζί με τα άλλα δύο κειμήλια τη θαυματουργή εικόνα της Σουλιώτισσας και το Ευαγγέλιο του οσίου Χριστοφόρου.
Η αθάνατη Ποντιακή ψυχή ξαναφέρνει τα κειμήλια στο φως το 1931 και τα τοποθετεί στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών. Η φώτιση του Φίλωνα Κτενίδη και η ίδρυση του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» φέρνει το 1952 την θαυματουργή εικόνα στο Βέρμιο και αργότερα οι προσπάθειες του Παναγιώτη Τανιμανίδη φέρνουν το 1993 τα άλλα δύο κειμήλια το Σταυρό με το Τίμιο Ξύλο και το Ευαγγέλιο. Η καρδιά του Πόντου πλέον ξαναχτυπά και πάλι στη νέα Σουμελά στο Βέρμιο. Ο Πόντος ζει και μεγαλουργεί και πάλι σε μία κοινή προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο.
Το ύψος του Σταυρού είναι 22,5 εκ. και το πλάτος του 8 εκ. Οι κεραίες του Σταυρού πλην της λαβής, περιέχουν Τίμιο Ξύλο. Όλος ο Σταυρός είναι επενδυμένος με συρματερές διακοσμήσεις και σμάλτο, καθώς επίσης και με πολύτιμους λίθους πράσινου και κόκκινου χρώματος. Στις τρεις κεραίες του Σταυρού εκτός της λαβής, υπάρχουν τρεις στεμματόσχημες διακοσμήσεις οι οποίες είναι κοραλλιοκόσμητες. Επίσης και οι τέσσερις ακτίνες του Σταυρού είναι κοραλλιοκοσμημένες. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: