Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Ημέρα θλίψης και ιστορικής μνήμης ξημερώνει για το Αιγάλεω!!!


Οι πόλεις που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε έχουν γιγαντωθεί. Οι πληθυσμιακοί συσχετισμοί έχουν αλλάξει. Ο χρόνος είναι αδυσώπητος. Τα νέα παιδιά έπαψαν να μεγαλώνουν ακούγοντας τις ιστορίες των παλαιότερων. Θα έλεγα πως δεν ενδιαφέρονται καν να μάθουν την ιστορία της πόλης όπου ζουν και μεγαλώνουν. Αλήθεια, πόσοι από τους νέους Αιγαλιώτες γνωρίζουν για τη θλιβερή μέρα του ολοκαυτώματος που ξημερώνει στην πόλη τους; 
Με τη διατύπωση Σφαγή του Αιγάλεω, Ολοκαύτωμα του Αιγάλεω ή και Μάχη του Πυριτιδοποιείου, παρότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν προηγήθηκε μάχη, έχει γίνει γνωστή και έχει καταγραφεί η δολοφονία τουλάχιστον 65 αθώων και αόπλων κατοίκων της συνοικίας του Αγίου Γεωργίου Αιγάλεω από τις δυνάμεις των Γερμανών κατακτητών στις 29 Σεπτεμβρίου του 1944. Κάποιες άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε 100, ακόμη και σε 150, ενώ στον χώρο της θυσίας - επί της σημερινής Λεωφόρου Κηφισού στο ρεύμα προς Πειραιά - ο Δήμος Αιγάλεω έχει τοποθετήσει Μνημείο στο οποίο τελείται κάθε χρόνο επιμνημόσυνη δέηση. Μνημείο για το συμβάν υπάρχει επίσης εντός του χώρου του Γ΄ Νεκροταφείου Αθηνών. Ως αιτία της σφαγής αναφέρεται προηγηθέν επεισόδιο μεταξύ Γερμανών στρατιωτών και εμπροσθοφυλακής του Ε.Λ.Α.Σ. το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό δύο Γερμανών αξιωματικών. 

Περισσότερες φωτογραφίες από τα Μνημεία εδώ!












1 σχόλιο:

BENEAS GEORGIOS είπε...

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Δήμος Αιγάλεω και η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Αιγάλεω σας καλούν την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 10.30 π.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αιγάλεω, όπου θα τελεστεί θρησκευτικό μνημόσυνο Τιμής και Μνήμης για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας του Αιγάλεω στις 29/09/1944.