Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Δεκαπενταύγουστο στη Μονή Βουλκάνου!!!


Δεκαπενταύγουστο στο Βουλκάνο με την περιγραφή και τον φωτογραφικό φακό του Καλαματιανού φωτογράφου Κώστα Κορομηλά!!! 

Επισκέφθηκα τη Μονή Βουλκάνου στο όρος Ιθώμη για πρώτη φορά το 1974 όταν ήμουν δέκα ετών και από τότε συνέδεσα τη ζωή μου με αυτή. Το περσινό φωτογραφικό οδοιπορικό του Κώστα Κορομηλά αναδεικνύει τη Μονή, τη θρησκευτική και ιστορική παράδοση και το μοναδικό κάλλος του Μεσσηνιακού τοπίου.
Όσα κατέγραψε ο φωτογραφικός του φακός μια μέρα και μια νύχτα στο Βουλκάνο, αποτυπώνουν εύγλωττα όσα διαδραματίζονται αιώνες τώρα στο όρος Ιθώμη, στο μπαλκόνι της Μεσσηνίας με την απίστευτη θέα από το πάνω Μοναστήρι.
Παρουσιάζονται περίπου 140 φωτογραφίες, αρχειακό υλικό από τη συλλογή του φωτογράφου, στο οποίο οι επισκέπτες μας θα δουν όχι μόνο την εικόνα της Μεσσηνίας που μας προκαλεί - προσκαλεί να κατακτήσουμε, αλλά και αγαπημένες όψεις της παράδοσης που αντιστέκονται στο πέρασμα του χρόνου.
Όσοι έχουν ξενυχτήσει δεκαπενταύγουστο στο Βουλκάνο θα το ξαναζήσουν μέσα από τις φωτογραφίες του Καλαματιανού καλλιτέχνη και όσοι το έχουν ακουστά, θα είναι σαν να το έζησαν στην πραγματικότητα, μετά την περιήγηση στο πλούσιο φωτογραφικό άλμπουμ!!!


Μια μέρα και μια νύχτα στο μοναστήρι του Βουλκάνου. Ίσως το πιο σημαντικό φωτογραφικό γεγονός για μένα φέτος. Ήταν μια φοβερή εμπειρία να παραβρεθώ εκεί σήμερα. Πολλές εικόνες αλλά και πολλά συναισθήματα, αφού νιώθω ότι έχω πλησιάσει πολύ κοντά στην λέξη άθεος. Όμως σήμερα είδα πάλι την δύναμη της πίστης μας και τη δύναμη που έχουμε εμείς μέσα μας για αυτή… Με την ευκαιρία ο γέροντας μου Αρχιμανδρίτης Θεόκλητος μου είπε δυο λόγια για την ημέρα… Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέσθηκε η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πανηγυρίζουσα παλαιά και ιστορική Ιερά Μονή Βουλκάνου Μεσσηνίας. Η ευλάβεια των Μεσσηνίων για την Μεγαλόχαρη έχει διαμορφώσει ιδιαίτερο λατρευτικό τυπικό κατά την ημέρα της πανηγύρεως αυτής. Στην ιερά Μονή, ως πολύτιμος θησαυρός φυλάσσεται η ιερά και θαυματουργός Εικών της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας. Μικρή σε μέγεθος, αλλά τεράστια σε πνευματική αξία, τόσο για τους πατέρες της Ιεράς Μονής, όσο και για όλους τους Μεσσηνίους. Η σημερινή Μονή του Βουλκάνου είναι η νέα Μονή, αφού η πρώτη η παλαιά, ευρίσκεται στην κορυφή του όρους Ιθώμη, κτισμένη επάνω στον αρχαίο Ναό του Ιθωμάτα Διός. Εκεί κατά τον 8 αιώνα, κατά την παράδοση, βρέθηκε θαυματουργικώς η είκονα της Παναγίας μας. Έτσι κτίσθηκε η πρώτη Μονή πού σήμερα ονομάζεται "Καθολικόν". Στο Καθολικό, τελείται κατά την παραμονή της εορτής, ολονύκτιος Αγρυπνία από τους Πατέρες της Μονής, κατά την διάρκεια της οποίας πλήθος κόσμου ανεβαίνει στο παλαιό Μοναστήρι με τα πόδια προκειμένου να προσκυνήσει τη χάρη Της στο τόπο πού βρέθηκε. Το πρωί, μετά το πέρας της Αγρυπνίας η ιερά Εικόνα κατέρχεται από το παλαιό Μοναστήρι, προς το κάτω το νεότερο εν ενεργεία, όπου την υποδέχονται ο Σεβ. Μητροπολίτης, ο Καθηγούμενος με τους Πατέρες της Μονής, οι Αρχές του Νομού και πλήθος κόσμου. Κατόπιν εισοδεύται η ιερά Εικόνα στο Ναό της Μονής και αρχίζει η κατανυκτική θεία Λειτουργία. Το εσπέρας της παραμονής, και στο κάτω Μοναστήρι, τελείται Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, όπου ψάλλονται στον προαύλειο χώρο της Μονής τα Εγκώμια της Θεοτόκου και περιφέρεται ο Επιτάφιος Αυτής. Φέτος κατά τον Εσπερινό χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μαρεώτιδος κ. Γαβριήλ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ενώ κατά τη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ Χρυσόστομος.


15 Αυγούστου 2012










































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: