Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Ευχαριστούμε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΛΠΕ για τις Ευχές!!!


Αγαπητοί Συνάδελφοι, Κυρίες και Κύριοι,

Η χρονιά που κλείνει, όπως και αναμενόταν, ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και με πολλές προκλήσεις. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά νοιώσαμε την πίεση από την αγορά και από την έλλειψη ρευστότητας, που προήλθε από συνδυασμό πολλών εξωγενών παραγόντων, αλλά και της ολοκλήρωσης του κύκλου των μεγάλων επενδύσεών μας της πενταετίας 2008 – 2012.

Κατά τη διάρκεια όμως του 2012 οι άνθρωποι στα ΕΛΠΕ λειτούργησαν πέρα και πάνω από τις "ζώνες άνεσής" τους και απέδειξαν πως ενωμένοι και συνεργαζόμενοι σαν συνάδελφοι, εστιασμένοι στο όραμα της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, δεσμευμένοι στην επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων τους και αφοσιωμένοι στην εργασία τους, αντιμετώπισαν τις προκλήσεις, ξεπέρασαν τις δυσκολίες και με ασφάλεια οδήγησαν τον Όμιλό μας στην επίτευξη ικανοποιητικών αποτελεσμάτων, για μια ακόμη χρονιά.

Πιστεύω επίσης ότι, το 2012 θα παραμείνει στην ιστορία του Ομίλου μας σαν μια χρονιά – σταθμός.
Οι ζωές των εταιρειών, όπως και των ανθρώπων, σηματοδοτούνται συνήθως από λίγα μεν, αλλά πολύ σημαντικά γεγονότα. Γεγονότα που προσδιορίζουν την πορεία τους και αποτελούν εφαλτήριο για την περαιτέρω εξέλιξή τους. Ένα τέτοιο γεγονός για την εταιρεία μας ήταν και η ολοκλήρωση του μεγάλου έργου εκσυγχρονισμού και η λειτουργία του αναβαθμισμένου διυλιστηρίου της Ελευσίνας. Συγχαίρουμε όλοι μας και ευχαριστούμε τους ανθρώπους της Ομάδας Έργου, της Ομάδας Start-up, της Ομάδας Λειτουργίας, της Ομάδας Συντήρησης καθώς και της Ομάδας Διακίνησης και ΥΑΠΕ των ΒΕΕ.

Πολλά συγχαρητήρια αρμόζουν και στους ανθρώπους της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών, που κατόρθωσαν μέσα στις πλέον αντίξοες μακροοικονομικές συνθήκες να διαχειριστούν τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση του Ομίλου μας και να ολοκληρώσουν με επιτυχία την αναχρηματοδότηση των τραπεζικών δανείων. Το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους της Γενικής Διεύθυνσης Εφοδιασμού και Εμπορίας, που σε συνεργασία με τους συναδέλφους τους στα Διυλιστήρια, σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής "ασφυξίας", διατήρησαν τον απρόσκοπτο εφοδιασμό με αργό πετρέλαιο και ξεκίνησαν δυναμικά τις νέες εξαγωγές από τις ΒΕΕ.
Όλα αυτά επετεύχθησαν συνδυάζοντας, εργατικότητα, επαγγελματισμό, τόλμη, καινοτομία, αφοσίωση και επιμονή.
Όμως θέλω να τονίσω, πως τα ίδια χαρακτηριστικά και τις ίδιες αρετές έδειξαν όλοι οι άνθρωποί μας από άκρη σ’ άκρη στον Όμιλό μας.

Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους, γιατί σε μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις και δυσκολίες, δεν περιοριστήκατε μόνο στη διεκπεραίωση της ιδιαίτερα απαιτητικής καθημερινότητας αλλά τολμήσατε με αφοσίωση, θάρρος, αυταπάρνηση και καινοτομία να βελτιώσετε διεργασίες και διαδικασίες, να λειτουργήσετε τις ΒΕΑ και τις ΒΕΘ με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, να εξασφαλίσετε οικονομίες σε προμήθειες και πόρους, να ξεκινήσετε νέες δραστηριότητες, να ικανοποιήσετε τις απαιτήσεις των πελατών μας ακόμη καλύτερα, να αυξήσετε τα μερίδιά μας σε όλες τις αγορές μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, να περιορίσετε τους πιστωτικούς και χρηματοοικονομικούς κινδύνους, να βελτιώσετε ακόμη περισσότερο τις περιβαλλοντικές μας επιδόσεις και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των διεργασιών μας και πολλά άλλα ακόμη.
Για μια ακόμη χρονιά όλοι οι άνθρωποι των ΕΛΠΕ αγωνίστηκαν για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς μας. Για μια ακόμη χρονιά αξίζει όλοι σας να νοιώσετε υπερήφανοι για τις αποδόσεις σας και τις επιτυχίες σας.

Σας ευχαριστώ όλους από καρδιάς!

Το 2013 που ξεκινά σε λίγες μέρες, δεν θα είναι εύκολο. Στην εσωτερική αγορά θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τον περιορισμό στη ζήτηση και οξύτατο ανταγωνισμό. Στις διεθνείς αγορές η ύφεση και η χαμηλή ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τη λειτουργία νέων ή εκσυγχρονισμένων διυλιστηρίων και τον αυξημένο ανταγωνισμό στη ΝΑ Ευρώπη και τη Μεσόγειο, θα συνεχίσουν να πιέζουν τα περιθώρια διύλισης και εμπορίας και να επιδεινώνουν την ευμεταβλητότητά τους.

Πιστεύω όμως παράλληλα, πως το 2013 θα είναι η χρονιά που η πατρίδα μας θα αρχίσει αργά αλλά σταθερά να βγαίνει από τη βαθειά ύφεση.
Εμείς στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ έχουμε, μετά από αρκετά χρόνια ομαδικής και σκληρής προσπάθειας, θέσει στέρεες βάσεις για το μέλλον. Όμως, δεν επιτρέπεται ούτε λεπτό εφησυχασμού αλλά αντίθετα χρειάζεται συνεχής και έντονη προσπάθεια από όλους μας για να εξασφαλίσουμε την ενίσχυση και τη συνεχή ανάπτυξη του Ομίλου μας.
Για μας στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ το 2013 θα είναι η χρονιά που, μένοντας σταθεροί στην πορεία μας για Βιώσιμη Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα, θα πρέπει παράλληλα να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας για την επίτευξη ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ παντού, στη λειτουργία των διυλιστηρίων, στην εγχώρια και διεθνή εμπορία, στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού μας, στην εταιρική διακυβέρνηση και βεβαίως στην εταιρική κοινωνική ευθύνη.
Μετά από αρκετά χρόνια συνεχών επενδύσεων στα διυλιστήρια, στην εγχώρια και διεθνή εμπορία και στην ηλεκτροπαραγωγή, επενδύσεις που ξεπέρασαν τα 2.8 δισεκατομμύρια Ευρώ, χρειάζεται τώρα να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στην περαιτέρω ανάπτυξη των ανθρώπων μας, στη βελτιστοποίηση των εσωτερικών διαδικασιών μας και στην περαιτέρω ανάπτυξη της εξωστρέφειάς μας και της καινοτομίας.
Πέρα από σύγχρονα και ασφαλή διυλιστήρια, από αναβαθμισμένα και ποιοτικά πρατήρια και από αποτελεσματικά εργοστάσια χημικών και ηλεκτροπαραγωγής, πρέπει πρωτίστως να φροντίσουμε να έχουμε τους καλύτερους και τους πιο ικανοποιημένους από την εργασία τους και τις σταδιοδρομίες τους ανθρώπους.
Πρέπει λοιπόν να φροντίσουμε για καλύτερη, συχνότερη και αποτελεσματικότερη επικοινωνία μεταξύ μας, για συνεχή εκπαίδευση και σωστή διαχείριση της εξέλιξης των εργαζομένων μας ώστε να έχουν ικανοποιητικές και ενδιαφέρουσες σταδιοδρομίες αλλά και για την εμπέδωση μιας ενιαίας κουλτούρας. Μιας κουλτούρας που προωθεί και αναγνωρίζει την ακεραιότητα, τον επαγγελματισμό, τη δέσμευση, την εξωστρέφεια και την ηγεσία σε κάθε άνθρωπο και σε κάθε θέση.

Ένα εργασιακό περιβάλλον που να προάγει την αξιοκρατία, την πρωτοβουλία, την ομαδική εργασία, την καινοτομία, τη σωστή κρίση και τον εστιασμό στα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα παντού!
Το 2013 είναι επίσης η χρονιά που σκοπεύουμε να αναπτύξουμε πιο δυναμικά, με ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια, τις δραστηριότητές μας στην έρευνα για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα καθώς και στις τεχνικές συμβουλευτικές υπηρεσίες (ΑΣΠΡΟΦΟΣ).
Είναι, τέλος, η χρονιά που θα αυξηθεί σημαντικά ο εξαγωγικός μας προσανατολισμός καθώς προϋπολογίζεται πως πάνω από 55% της παραγωγής μας θα διατεθεί σε αγορές εκτός Ελλάδος.
Θέλω να τονίσω ότι, είμαστε πλέον μια από τις μεγαλύτερες και πιο σύγχρονες εταιρείες διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών στην Ευρώπη, με διυλιστική ικανότητα πάνω από 350 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, με παρουσία σε επτά χώρες και με πάνω από 2.000 πρατήρια. Η ηγετική αυτή θέση φέρνει μαζί της και πολύ μεγάλη ευθύνη για όλους μας.
Ευθύνη απέναντι στην κοινωνία, όπου πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν ένας ξεχωριστός και υπεύθυνος εταιρικός πολίτης με έμπρακτη ευαισθησία προς τους συνανθρώπους μας. Ευθύνη απέναντι στην εθνική μας οικονομία, όπου καλούμαστε να προσφέρουμε ανάπτυξη, εξαγωγές, απασχόληση, καινοτομία και να υποστηρίξουμε την έξοδο της πατρίδας μας από την κρίση. Αυτές οι προκλήσεις είναι μεγάλες, γι αυτό σας καλώ όλους και όλες να εργαστούμε μαζί με δυναμισμό, κέφι και μεράκι για να πάμε τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ακόμη πιο μπροστά, ακόμη πιο ψηλά.

Πρέπει στο τέλος του 2013 να νοιώσουμε όλοι ξανά υπερήφανοι για τα επιτεύγματά μας.
Εύχομαι σε όλους σας και στις οικογένειές σας, Καλή Χρονιά με υγεία, ευτυχία και προκοπή.

Με εκτίμηση,

Γιάννης Κωστόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: