Το Μαγγανιακό είναι ένα χωριό του Δήμου Μεσσήνης. Βρίσκεται σε υψόμετρο 391 μέτρων και απέχει 32 χιλιόμετρα από την πόλη της Καλαμάτας.
Σήμερα στο Μαγγανιακό διαμένουν μόνιμα περίπου 100 κάτοικοι οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με τις αγροτικές καλλιέργειες. Στην περιοχή καλλιεργούνται ελαιόδεντρα, συκιές και αμπέλια αλλά και λίγα σιτηρά.
Στο Μαγγανιακό υπάρχουν τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου με το όνομα Παλιόκαστρο καθώς και ερείπια παλαιών οικισμών κάτω από το κάστρο αλλά και γύρω από το χωριό. Από τη διάλυση αυτών των οικισμών θεωρείται πως συγκροτήθηκε ο πληθυσμός ο οποίος δημιούργησε το Μαγγανιακό, ως νέο χωριό.
Το όνομα του Μαγγανιακού ενδεχομένως να προέρχεται από το στοιχείο μαγγάνιο αφού μέχρι σήμερα σώζονται οι στοές από όπου φαίνεται να γινόταν η εξόρυξη του παλαιότερα.
Κατ’ άλλους το χωριό Μαγγανιακό ονομάστηκε έτσι από το μάγγανο δηλαδή μηχάνημα χειροκίνητο ή ζωοκίνητο, που χρησιμοποιείται για να βγαίνει π.χ. νερό από το πηγάδι, ή ορυκτά μέσα από στοές κ.ο.κ. Ένα τέτοιο μηχάνημα υπάρχει ακόμα στο χωριό.
Φεστιβάλ στο Μαγγανιακό Μεσσηνίας!
Ένα ημιορεινό χωριό συζητάει για το μέλλον του. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές. Το πυκνό πρόγραμμα του φεστιβάλ δημιούργησε πρότυπο για ανάλογες εκδηλώσεις.
Πανήγυρις Πανηγύρεων! Ολική επαναφορά στο Πολιτισμό!
Ίσως το πρότυπο της αναστροφής από την πολιτισμική κατρακύλα των "σκυλοσυνάξεων" που λέγονται Πανηγύρια και Γιορτές…
Το Φεστιβάλ Μαγγανιακό 2022 ήταν ευκαιρία διαλόγου και δράσης για το μέλλον του χωριού. Η παράδοση, η καινοτομία και η συλλογικότητα ήταν παρούσες με πάθος και ενθουσιασμό. Το αποτύπωμα που αφήνει αυτή η εκδήλωση είναι και λέγεται Πολιτισμός.
Το Σαββατοκύριακο διοργανώθηκε ένα διαφορετικό Φεστιβάλ, μία διήμερη γιορτή αφιερωμένη στο χθες, στο σήμερα και στο αύριο.
Για δύο μέρες, ολόκληρο το χωριό έγινε η σκηνή όπου όλες, όλοι και όλα μαζί συναντήθηκαν, συζήτησαν, αθλήθηκαν, δικτυώθηκαν, ενημερώθηκαν, διασκέδασαν, προβληματίστηκαν, ονειρεύτηκαν και έκαναν σχέδια για το πώς θα δημιουργήσουν μια κοινή πορεία πραγμάτων διαδίδοντας την αξία της συμμετοχής σε συλλογικούς και κοινωνικούς χώρους.
Το πλούσιο πρόγραμμα του φεστιβάλ είχε διαμορφωθεί τόσο από κατοίκους και φίλους του χωριού, όσο και από ομάδες, φορείς και εγχειρήματα της ευρύτερης περιοχής και περιελάμβανε θεματικά σεμινάρια και εργαστήρια, έκθεση παραγωγών, ομάδων, φορέων και εγχειρημάτων, πεζοπορίες σε μονοπάτια γύρω από το χωριό, αναβίωση παλιών επαγγελμάτων, συζητήσεις, δραστηριότητες για παιδιά, εκθέσεις, προβολές και καλλιτεχνικά δρώμενα, ενώ δεν έλειψε η μουσική, ο χορός και το τραγούδι με τον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο της Μεσσήνης να δίνει το παρών!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου