Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Οι αθλητές του 33ου Σπάρταθλον στο πέρασμά τους από τις ΒΕΕ των ΕΛΠΕ


Οι 380 αθλητές και αθλήτριες που συμμετέχουν στο 33ο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ ξεκίνησαν σήμερα το πρωί τις προσπάθειές τους για να καλύψουν την απόσταση των 246 χλμ μεταξύ Αθήνας - Σπάρτης. Προέρχονται από 50 χώρες του κόσμου και αγωνιστικό όνειρο όλων αποτελεί ο τερματισμός τους στο άγαλμα του Βασιλιά Λεωνίδα στην Σπάρτη.
Μπροστά από το Ηρώδειο λοιπόν και κάτω από τον Ιερό βράχο της Ακροπόλεως στις 07:00 το πρωί δόθηκε η εκκίνηση του αγώνα. Ο Δήμος Σπάρτης δηλώνει πανέτοιμος για να υποδεχθεί τους αθλητές και τις αθλήτριες στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου για το Σάββατο το βράδυ έχει προετοιμάσει μια ξεχωριστή εκδήλωση απονομής επάθλων, που είναι ένα Κλαδί ελιάς και λίγο νερό από τον Ευρώτα ποταμό σε όλους τους τερματίσαντες αθλητές. Ο φετινός αγώνας τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού.
Όλα τα μεγάλα ονόματα της αφρόκρεμας των Υπεραποστάσεων έδωσαν το παρών στη σημερινή εκκίνηση του 33ου ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ. Μεταξύ αυτών και ο περυσινός νικητής του αγώνα στην κατηγορία αντρών Ιταλός Ιβάν Γκουντίν και η Ουγγαρέζα αθλήτρια Σύλβια Λούμπικς που ήταν νικήτρια στις γυναίκες. Από Ελληνικής πλευράς μετέχουν 65 αθλητές και αθλήτριες. 
Το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ είναι ένας ιστορικός υπερμαραθώνιος που λαμβάνει χώρα στο τέλος του Σεπτέμβρη κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Είναι ένας από τους πλέον δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως και παράλληλα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος λόγω του ιστορικού του υπόβαθρου. 
Το Σπάρταθλο αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, ενός αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη μια μέρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα.
Το 1984 ιδρύθηκε ο Διεθνής Σύνδεσμος «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», ο οποίος από τότε μέχρι σήμερα διοργανώνει ανελλιπώς τον αγώνα κάθε Σεπτέμβρη. Η επιλογή του μήνα αυτού έγινε, διότι τότε τοποθετεί χρονικά ο Ηρόδοτος την αποστολή του Φειδιππίδη στην Σπάρτη.

















Δεν υπάρχουν σχόλια: