Φίλοι μου σήμερα θα σας παρουσιάσω την τελευταία νηστίσιμη συνταγή μου για τη Μεγάλη Εβδομάδα. Ελπίζω, να σας έδωσα ιδέες ώστε να περάσατε δημιουργικά, μαγειρεύοντας, τις ημέρες της νηστείας. Αφράτα, πεντανόστιμα και μυρωδάτα καρυδόψωμα θα φτιάξουμε, χρησιμοποιώντας τη ζύμη από τα σταφιδόψωμα που τόσο πολύ σας άρεσαν!
Τι θα χρειαστούμε:
• 5 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
• 1 + ¼ φλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό + λίγο ακόμα για το άλειμμα
• ¼ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
• 2 + ½ κουταλιές της σούπας μέλι + 2κουταλιές της σούπας για το άλειμμα
• 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
• 1/3 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
• Λίγο αλάτι
• Καρύδια, κομμένα
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το αλάτι και ανακατεύουμε. Σε ένα άλλο, μεγαλύτερο μπολ, προσθέτουμε το νερό, τη μαγιά και το μέλι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθούν και να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε μέσα στο μείγμα των υγρών το μείγμα των στερεών σιγά σιγά και εναλλάξ με το ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργηθεί μία λεία και αρκετά ελαστική ζύμη, όχι σφιχτή. Σκεπάζουμε με πετσέτα ή μεμβράνη για 2 ώρες και αφήνουμε σε ζεστό χώρο για να φουσκώσει. Αφού περάσει η ώρα παίρνουμε τη ζύμη, τη ζυμώνουμε και την ανοίγουμε στον πάγκο μας. Περιχύνουμε τα καρύδια, διπλώνουμε τη ζύμη, την ανοίγουμε ξανά και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με τα καρύδια. Σταματάμε εδώ ή επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία αναλόγως τα πόσα καρύδια θέλουμε να έχει το ψωμί μας. Ζυμώνουμε σε μπαστούνι και το κόβουμε σε ίσα μέρη. Εμένα μου βγήκαν έξι μεγάλα. Τα πλάθω στρογγυλά, τα τοποθετώ για μισή ώρα σε ζεστό χώρο να φουσκώσουν καλυμμένα με πετσέτα. Μόλις περάσει η ώρα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 15-20 λεπτά. Σε ένα μικρό μπολ αναμειγνύω το μέλι με το νερό μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μόλις ετοιμαστούν τα καρυδόψωμα τα αλείφουμε για α γυαλίσουν. Είναι πανέτοιμα και μοσχομυρίζει όλο το σπίτι!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια είναι Ελεύθερα και χαρακτηρίζουν το σχολιαστή !