Σήμερα έχω γενέθλια και γι’ αυτό σας ετοίμασα μια γλυκιά συνταγή! Σας έχω την πιο νόστιμη συνταγή για γλυκιά κολοκυθόπιτα! Με κίτρινο κολοκύθι και φυσικά νηστίσιμη για να μπορέσουν όλοι να τη γευτούν! Το σπίτι σας ολόκληρο θα μοσχομυρίσει και η γεύση της θα σας μείνει αξέχαστη! Μια συνταγή που θα σας ταξιδέψει σε παλιές εποχές… στην κουζίνα της γιαγιάς!
Τι θα χρειαστούμε:
• 1 κιλό κίτρινη κολοκύθα (ή και λίγη παραπάνω), περασμένη στον τρίφτη
• 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη μαύρη
• 1 φλιτζάνι του τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό
• 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
• 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο, κοφτό
• 1 χούφτα καρύδια, χτυπημένα
• 1 χούφτα σταφίδες
• Ελαιόλαδο, για το άλειμμα των φύλλων
• 1 πακέτο χωριάτικα φύλλα
Για τη διακόσμηση:
• 2 κουταλιές της σούπας μέλι και λίγο νερό χλιαρό, ανακατεμένα
• Σουσάμι καβουρδισμένο
• Κανέλα
• Γαρύφαλλο
Εκτέλεση:
Παίρνουμε την κίτρινη κολοκύθα και αφού την περάσουμε από τρίφτη την τοποθετούμε σε ένα μπολ. Ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά να αναμειχθούν. Τοποθετούμε το μείγμα σε σουρωτήρι και αφήνουμε στην άκρη για 30-45 λεπτά να βγουν τα πολλά υγρά. Μόλις περάσει η ώρα στραγγίζουμε την περίσσεια υγρασία. Ρίχνουμε ξανά την κολοκύθα μας στο μπολ και προσθέτουμε όλα μας τα υλικά. Ανακατεύουμε να αναμειχθούν. Λαδώνουμε καλά το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε. Εγώ την έφτιαξα στριφτή. Ένα ένα φύλλο το ραντίζουμε με ελαιόλαδο και βάζουμε μία ποσότητα από τη γέμιση οριζόντια στη μία πλευρά. Διπλώνουμε. Αν θέλετε να κάνετε κανονική πίτα και όχι στριφτή, τότε θα βάλετε πρώτα τα μισά φύλλα, αφού τα ραντίσετε ένα ένα, μετά θα βάλετε τη γέμιση και μετά τα άλλα μισά, επίσης ραντισμένα ένα ένα. Λαδώνουμε από πάνω τα φύλλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα. Αφού βγει η πίτα μας από το φούρνο την αλείφουμε με μέλι και νερό για να γυαλίσει, ρίχνουμε σουσάμι, κανέλα και διακοσμούμε με γαρύφαλλο. Η κολοκυθόπιτά μας είναι πανέτοιμη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια είναι Ελεύθερα και χαρακτηρίζουν το σχολιαστή !