Τρίτη μέρα σήμερα για το μενού του Αγίου Βαλεντίνου και σας έχω ετοιμάσει καταπληκτική συνταγή. Μετά τη ζεστή σαλάτα μας έρχεται το κυρίως γεύμα… το πιο ερωτικό μοσχαράκι που έχετε δοκιμάσει ποτέ…
Τι θα χρειαστούμε:
Για το μοσχαράκι:
• 1 κιλό μοσχάρι κιλότο, κομμένο σε μικρά κομμάτια μπουκίτσες
Εγώ προμηθεύτηκα το μοσχάρι από το Κρεοπωλείο Μαρούγκας στο Χαϊδάρι
• 500γρ. μανιτάρια λευκά, χοντροκομμένα
• 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
• 1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο
• 1 καρότο, κομμένο σε μισοφέγγαρο
• 250γρ. μπέικον, χοντροκομμένο
• 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
• 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ ή διαφορετικά ντοματάκια κομμένα
• 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
• Νερό
• Λίγο αλεύρι
• Ελαιόλαδο και βούτυρο
• 2 φύλλα δάφνης
• Αλάτι και πιπέρι
Για τον πουρέ πατάτας:
• 5 μέτριες προς μεγάλες πατάτες
• 250γρ. βούτυρο, περίπου
• Αλάτι και πιπέρι
*Τα υλικά μας είναι για παραπάνω από δύο μερίδες.
Εκτέλεση:
Για το μοσχαράκι:
Βάζουμε σε δύο μάτια ένα τηγάνι και μία κατσαρόλα. Προσθέτουμε ελαιόλαδο και βούτυρο και τα αφήνουμε να κάψουν. Στο τηγάνι προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλάτι και πιπέρι και σοτάρουμε μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα καρότα, αλάτι και πιπέρι και σοτάρουμε μέχρι να λαδωθούν και να πάρουν ωραίο χρώμα. Μόλις τα μανιτάρια μας είναι έτοιμα τα προσθέτουμε και αυτά στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε. Στο τηγάνι ρίχνουμε μέσα το μπέικον και αναακτεύουμε μέχρι να βγάλει το άρωμά του και να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα. Αφού σοταριστούν τα ρίχνουμε και αυτά στην κατσαρόλα. Σε ένα μπολ βάζουμε το κρέας μας, το αλατοπιπερώνουμε και το αλευρώνουμε. Ανακατεύουμε να αναμειχθούν τα υλικά. Μεταφέρουμε στο καυτό τηγάνι και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον ξύνουμε στον πάτο. Ρίχνουμε και την ντομάτα κονκασέ και ανακατεύουμε να αναμειχθούν όλα μας τα υλικά. Μεταφέρουμε το μοσχάρι μέσα στην κατσαρόλα. Σβήνουμε το φαγάκι μας με κρασί και περιμένουμε λίγα λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται μέχρι να καλυφθεί το κρέας μας και προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης. Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για 2 ½ ώρες περίπου με το καπάκι σχεδόν κλειστό. Πριν σερβίρουμε ελέγχουμε για αλάτι και πιπέρι.
Για τον πουρέ πατάτας:
Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε νερό, τις πατάτες και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Τις αφαιρούμε, τις κρυώνουμε να μην καούμε και κάνουμε τρύπες στο σώμα τους με ένα πιρούνι. Τις κλείνουμε με αλουμινόχαρτο και τις τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για άλλα 20-30 λεπτά. Μόλις περάσει η ώρα, αφαιρούμε τις πατάτες και έτσι όπως είναι ζεστές αφαιρούμε τη φλούδα. Τις πολτοποιούμε με ένα πιρούνι ή σε κόσκινο ή αν έχετε στο ειδικό εργαλείο-μύλο. Δεν χρησιμοποιούμε μπλέντερ. Εγώ τις έλιωσα με το πιρούνι και έγινε πολύ καλή δουλειά. Αφού τις λιώσουμε, τοποθετούμε ένα τηγάνι στη φωτιά και μόλις ζεσταθεί καλά ρίχνουμε μέσα τις πατάτες. Ανακατεύουμε λίγο. Προσθέτουμε το βούτυρο σιγά σιγά σε μικρά κομμάτια και κάθε φορά ανακατεύουμε με μία σπάτουλα μέχρι να απορροφηθεί και να δημιουργείται ένα λείο, μαστιχωτό μείγμα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει το βούτυρο και το μείγμα μας να είναι γυαλιστερό, μυρωδάτο και λείο. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι. Ο πουρές είναι έτοιμος.
Σύνθεση πιάτου:
Σε ένα ανάβαθο πιάτο προσθέτουμε στο κέντρο τον πουρέ και περιχύνουμε με το μοσχαράκι και την υπέροχη σάλτσα του!
Καλή μας όρεξη!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια είναι Ελεύθερα και χαρακτηρίζουν το σχολιαστή !